2019-10-30 11:58:46 +01:00
+++
title = "Chilli con carne s čokoládou"
date = 2019-08-19
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["hlavní chod"]
2019-11-10 11:59:00 +01:00
tagy = ["rychlé", "snadné", "bezlepkové", "z jednoho hrnce"]
2019-10-30 11:58:46 +01:00
[extra]
portions = "4"
time = "45"
source = "fresh.iprima.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Olej | 3 lžíce
Červená cibule | 1 ks
Česnek | 1 stroužek
2019-11-10 11:35:52 +01:00
Červená paprika | 1 ks
2019-10-30 11:58:46 +01:00
Libové mleté hovězí maso | 500 g
Hovězí vývar | 300 ml
Loupaná rajčata z konzervy | 400 g
Třtinový cukr | 1 lžička
Rajčatový protlak | 2 lžíce
Hořká čokoláda | 2-3 kostičky
Konzervované červené fazole | 400 g
2019-11-03 17:54:25 +01:00
Koření||
-|-
Mleté chilli | 1 zarovnaná lžička
Mletá paprika sladká | 1 vrchovatá lžička
Mletá skořice | 1/2 lžičky
Sůl | dle potřeby
Čerstvě namletý pepř | dle potřeby
Mletý římský kmín | 1/2 lžičky
Sušená majoránka | 1/2 lžičky
2019-10-30 11:58:46 +01:00
1. Cibuli i česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na proužky nakrájíme i papriku.
1. Fazole scedíme a necháme okapat.
1. Ve středním hrnci osmahneme na oleji cibuli dozlatova.
1. Poté přidáme papriku, česnek, chilli, sladkou papriku, skořici a římský kmín. Opékáme asi 3 minuty.
1. Následně přidáme maso a opékáme 8 minut.
2019-11-10 12:24:02 +01:00
1. Poté vlijeme vývar a promícháme.
2019-10-30 11:58:46 +01:00
1. Přidáme konzervovaná rajčata, majoránku, cukr, trochu soli a pepře a rajčatový protlak.
1. Promícháme, stáhneme plamen a přikryjeme hrnec. Takto vaříme 20 minut a občas promícháme. V případě potřeby můžeme přilít trochu vody, ale nemělo by být potřeba.
2019-11-10 11:57:39 +01:00
1. Nakonec přidáme fazole, čokoládu a dle chuti osolíme a opepříme. Necháme ještě několik minutek povařit.
2019-10-30 11:58:46 +01:00
1. Servírovat jídlo můžete s chlebem, rýží nebo tortillou. Pro zjemnění chuti lze nabídnout zakysanou smetanu.
2019-11-10 12:24:02 +01:00
### Tipy
- Pokud máme fazole čerstvé, přidáme je do hrnce společně s masem, aby se stihli uvařit.
- Fazole můžeme mít jen červené, nicméně pokud je barevně nakombinujeme s jiným drčuhem, bude jíslo hezky pestré, např. červené a bílé.