receptty.org/content/polevka-z-peceneho-cesneku-a-repy/index.md

47 lines
1.8 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2022-10-15 22:48:49 +02:00
+++
title = "Polévka z pečeného česneku a červené řepy"
date = 2022-10-15
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "40"
source = "časopis Albert"
+++
Polévka ||
-|-
Česnek | 15 stroužků
Cibule | 1 ks
Olivový olej | 30 ml
Voda | 500 ml
Zeleninový bujon | 1 kostka
Řepa, předvařená | 200 g
Zakysaná smetana | 1 kelímek
Sůl |
Pepř |
Na podávání ||
-|-
Ciabatta | 1 ks
Olivový olej |
Rozmarýn, čerstvý | 1 snítka
1. Plech si vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200°C.
1. Stroužky česneku a cibuli oloupeme. 6 stroužků si dáme stranou, zbytek stroužků a cibuli rozložíme na připravený plech. Pokapeme olivovým olejem, promícháme a dáme péct na 15 minut.
1. Vodu uvaříme ve varné konvici, nalijeme do odměrky a rozpustíme v ní kostku bujonu.
1. Mezitím si můžeme připravit krutonky - ciabattu nakrájíme na kostičky, na pánvi si rozpálíme olivový olej a krutonky společně s celými zbylými stroužky česneku orestujeme. Dle chuti osolíme, opepříme a dáme do misky stranou.
1. Připravíme si stolní mixér, upečenou zeleninu do něj přendáme, přilijeme připravenou vodu s bujonem a rozmixujeme.
1. Poté přidáme ještě 80 g zakysané smetany, trochu soli, pepře a znovu promixujeme.
1. Polévku podáváme ozdobenou zbylou zakysanou smetanou, krutonky, opečeným česnekem a čerstvým rozmarýnem.
### Tipy
- Druhou možností je vodu ohřát v hrnci, přidat bujon, k tomu upečenou zeleninu a rozmixovat ručním mixérem. Dále postupujeme stejně.
- Namísto ciabatty můžeme použít rohlíky, housky, chléb či jiné pečivo. A to jak čerstvé, tak i starší kousky.
- Ke krutonkům můžeme přidat i najemno pokrájené bylinky pro výraznější chuť.