66 lines
2.4 KiB
Markdown
66 lines
2.4 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Kaki Roláda"
|
||
|
date = 2021-12-05
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["dezerty"]
|
||
|
tagy = ["pečené", "snadné", "vegetarian"]
|
||
|
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "1 roláda (8-12 plátků)"
|
||
|
time = "60"
|
||
|
source = "Časopis Albert"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
Korpus ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Kaki, menší, zralé | 2 ks
|
||
|
Vejce | 3 ks
|
||
|
Cukr, třtinový | 150 g
|
||
|
Citronová šťáva | z 1/2 ks
|
||
|
Hladká mouka | 130 g
|
||
|
Prášek do pečiva | 1 a 1/2 lžičky
|
||
|
Mletý zázvor | 1 lžička
|
||
|
Muškátový oříšek, mletý | 1/2 lžičky
|
||
|
Sůl | 1 špetka
|
||
|
Oříšky, nasekané | 1 hrst
|
||
|
|
||
|
Náplň ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Krémový sýr | 230 g
|
||
|
Máslo, pokojové teploty | 60 g
|
||
|
Citronový šťáva | 1 lžička
|
||
|
Vanilkový extrakt | pár kapek
|
||
|
Cukr, moučkový | 80-100 g
|
||
|
|
||
|
### Příprava korpusu
|
||
|
|
||
|
1. Troubu předehřejeme na 160°C. Připravíme si velký mělký plech vyložený pečícím papírem.
|
||
|
1. Kaki zbavíme slupky a rozmačkáme vidličkou.
|
||
|
1. V míse vyšleháme vejce do světlé pěny.
|
||
|
1. Přidáme cukr, citronovou šťávu a kaki a znovu zašleháme.
|
||
|
1. Vedle v míse se smícháme mouku, prášek do pečiva, zázvor, muškátový oříšek a sůl.
|
||
|
1. Postupně přisypáváme moučnou směs a zašleháváme.
|
||
|
1. Těsto vylijeme na připravený plech s papírem a rzetřeme, aby bylo všude stejně silné.
|
||
|
1. Posypeme ořechy a vložíme do trouby na 15 minut. Při vyndání plechu by měl být korpus nazlátlý.
|
||
|
|
||
|
### Náplň
|
||
|
|
||
|
1. V míse si vyšleháme krémový sýr s máslem,citronovou šťávou a vanilkovým extraktem.
|
||
|
1. Poté přidáváme cukr dle chuti a znovu prošleháme.
|
||
|
1. Náplň zatím necháme vychladit.
|
||
|
|
||
|
### Pokračování korpusu
|
||
|
1. Chvíli před vyndáním plechu z trouby si připravíme druhý arch pečícího papíru a lehce ho poprášíme moučkovým cukrem nebo kokosovou moukou.
|
||
|
1. Plech vyndáme z trouby a korpus i s papírem opatrně přeneseme vrchní stranou na připravený poprášený papír.
|
||
|
1. Z upečeného korpusu opatrně odtrhneme papír a znovu ho přiložíme zpět na korpus.
|
||
|
1. Korpus zarolujeme i s pečícím papírem delší stranou dovnitř. Zajistíme, aby se nerozmotal (třeba sepnutím pomocí kolíčků, nebo položením vedle knihy atp). Takto necháme vychladnout.
|
||
|
1. Studený korpus rozmotáme, rozetřeme na něj krém, opět smotáme a dáme vychladit. Necháme odpočinout aspoň hodinu, ideálně přes noc.
|
||
|
|
||
|
|
||
|
|
||
|
### Tipy
|
||
|
|
||
|
- Jako krémový sýr jsem při svém pokusu použila Čerstvý sýr od značky Prezident. Můžeme využít i Lučinu, Mascarpone, Philadelfia či jiný oblíbený sýr.
|