67 lines
2.4 KiB
Markdown
67 lines
2.4 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Krůtí stir fry se zeleninou"
|
||
|
date = 2024-05-14
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["maso"]
|
||
|
tagy = ["bezlaktózové", "drůbež", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"]
|
||
|
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "6"
|
||
|
time = "40"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
|
||
|
Maso ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Krůtí prsa | 500 g
|
||
|
Olivový olej na smažení | 1 lžíce
|
||
|
Sójová omáčka | 1 lžíce
|
||
|
Citronová tráva, sušená, mletá | 1/3 lžičky
|
||
|
Zázvor, sušený, mletý | 1/3 lžičky
|
||
|
Koření pěti vůní | 1/3 lžičky
|
||
|
|
||
|
Zelenina ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Hlíva | 250 g
|
||
|
Cibule, červená | 1 ks
|
||
|
Brokolice | 250 g
|
||
|
Paprika, bílá | 2 ks
|
||
|
Jarní cibulka | 2 stonky
|
||
|
Cuketa | 150 g
|
||
|
Pórek | 70 g
|
||
|
Olivový olej na smažení | 3 lžíce
|
||
|
|
||
|
Omáčka ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Olivový olej na smažení | 4 lžíce
|
||
|
Sójová omáčka | 70 ml
|
||
|
Voda | 70 ml
|
||
|
Citronová tráva, sušená, mletá | 1/2 lžičky
|
||
|
Zázvor, sušený, mletý | 1/2 lžičky
|
||
|
Xantanová guma | 1/2 lžičky
|
||
|
|
||
|
1. Krůtí prso omyjeme, osušíme, nakrájíme na velmi tenké plátky a vložíme do misky.
|
||
|
1. Maso zalijeme lžící oleje a promícháme. Vlijeme sójovou omáčku a opět promícháme. Všpeme koření, naposledy promícháme a dáme zatím stranou uležet.
|
||
|
1. Připravíme si zeleninu - všechnu umyjeme a pokrájíme: hlívu na proužky, cibuli na měsíčky, papriku na širší proužky, cibulku na šikmá kolečka, cuketu na tenká čtvrtkolečka a pórek na tenké kroužky.
|
||
|
1. V misce si smícháme všechny suroviny na omáčku.
|
||
|
1. Rozehřejeme si velkou wok pánev, vlijeme lžíci oleje a osmahneme polovinu masa. Mícháme a smažíme. Za chvilku budou tenké plátky hotové, přesuneme do misky a to samé uděláme se zbývající polovinou.
|
||
|
1. Až je maso hotové a přesunuté v jedné misce, vlijeme dvě lžíce oleje a vsypeme všechnu zeleninu.
|
||
|
1. Mícháme, smažíme a za pár minutek to bude vypadat, že je zelenina měkčí a prohřátá. V tuto chvíli vlijeme omáčku, vsypeme maso, promícháváme a až bude vše prohřáté, můžeme odstavit z plotny.
|
||
|
1. Podávat můžeme například s nudlemi (vaječné, rýžové, konjakové) nebo rýží.
|
||
|
|
||
|
### Tipy
|
||
|
- Koření pěti vůní se skládá z badyánu, fenyklu, skořice, hřebíčkua bílého pepře. Nicméně záleží, od jakého výrobce koření koupíte - složení se pak může trochu lišit.
|
||
|
- Namísto xantanové gumy můžeme použít trochu škrobu.
|
||
|
- Směs může být i skvělá do krabičky s sebou na oběd, jelikož se dobře prohřeje a nevysuší se.
|
||
|
|
||
|
|
||
|
|
||
|
1.
|
||
|
1.
|
||
|
-
|
||
|
-
|
||
|
-
|