65 lines
2.8 KiB
Markdown
65 lines
2.8 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Kuřecí kung pao"
|
||
|
date = 2023-04-02
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["maso"]
|
||
|
tagy = ["bezlaktózové", "drůbež"]
|
||
|
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "4"
|
||
|
time = "30"
|
||
|
source = "OnceUponaChef.com"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
Marináda ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Sójová omáčka | 1,5 lžíce
|
||
|
Sherry | 1 lžíce
|
||
|
Kukuřičný škrob | 2 lžičky
|
||
|
Kuřecí prsa | 700 g
|
||
|
|
||
|
Omáčka ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Balsamikový ocet | 1 lžíce
|
||
|
Sójová omáčka | 2 lžíce
|
||
|
Hoisin omáčka | 1 lžíce
|
||
|
Sezamový olej | 1 lžíce
|
||
|
Cukr třtinový | 1,5 lžíce
|
||
|
Kukuřičný škrob | 1 lžíce
|
||
|
Chilli vločky | 0,5 lžičky
|
||
|
Zázvor, sušený mletý | 0,5 lžičky
|
||
|
Voda | 80 ml
|
||
|
|
||
|
Stir-Fry ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Arašídy nebo kešu | 50 g
|
||
|
Olej na smažení | 2,5 lžíce
|
||
|
Paprika, červená | 1 ks
|
||
|
Řepíkatý celer | 2 stonky
|
||
|
Jarní cibulka | 5 ks
|
||
|
Česnek | 3 stroužky
|
||
|
Sůl | 1/4 lžičky
|
||
|
|
||
|
|
||
|
### Marináda
|
||
|
1. V míse smícháme sójovou omáčku, sherry a kukuřičný škrob.
|
||
|
1. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky o velikosti asi 2,5 cm.
|
||
|
1. Maso přidáme do misky a při pokojové teplotě necháme marinovat asi 15 minut. Občas můžeme promíchat. Mezitím si připravíme další části receptu.
|
||
|
|
||
|
### Omáčka
|
||
|
1. V jiné misce smícháme všechny suroviny na omáčku. Tekuna musí být hladká bez škrobových hrudek.
|
||
|
|
||
|
### Stir-Fry
|
||
|
1. Na suché pánvi nejprve opražíme oříšky. Když začnou vonět a hnědnout, tak je přesypeme do menší misky.
|
||
|
1. Mezitím si nakrájíme papriku na malé kostičky, řapíkatý celer na tenké plátky překrojené napůl, jarní cibulky na tenká kolečka (trochu si můžeme dát stranou na servírování) a česnek na malé kostičky.
|
||
|
1. Ve velké nepřilnavé pánvi si rozehřejeme 1 lžíci oleje a přisypeme papriku, celer a sůl. Za stálého míchání necháme 5 minut změknout. Poté přesypeme do misky a dáme zatím stranou.
|
||
|
1. Do pánve přilijeme asi půl lžíce oleje, polovinu kostiček kuřecích prsou a osmahneme je ze všech stran (asi 5 min. max). Když je kuře hotové přendáme ho z pánve do misky s celerem a paprikou. Do pánve dáme opět půl lžíce oleje a zbylé kuře a postupujeme stejně jako v přechozím případě.
|
||
|
1. Do pánve přilijeme další půl lžíce oleje a osmahneme na něm jarní cibulku a česnek. Promícháváme a necháme na pánvi asi půl minuty.
|
||
|
1. Přisypeme obsah misky se zeleninou a kuřetem a promícháme.
|
||
|
1. Připravenou omáčku v misce naposledy promícháme a nalijeme do pánve.
|
||
|
1. Výkon plotýnky snížíme na minimum a mícháme. Kuře a zelenina se musí zahřát a omáčka trochu zhoustnout. Takto necháme zhruba 30 sekund.
|
||
|
1. Přisypeme pražené oříšky a zamícháme. Můžeme dochutit dle potřeby. Omáčka ještě tochu zhoustne, takže kdyby bylo potřeba můžeme později přidat pár lžic vody.
|
||
|
1. Podáváme s uvařenou jasmínovou rýží a posypané jarní cibulkou.
|