receptty.org/content/chleb-s-drozdim-a-zakysanou-smetanou/index.md

43 lines
1.6 KiB
Markdown
Raw Permalink Normal View History

2022-09-12 18:17:37 +02:00
+++
title = "Chléb s droždím a zakysanou smetanou"
date = 2022-09-11
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pečivo"]
tagy = ["levné", "pečené", "snadné"]
[extra]
portions = "1 bochník "
time = "160"
source = "časopis Gurmet"
+++
Ingredience ||
-|-
Voda, vlažná | 200 ml
Čerstvé droždí | 42 g
Cukr | 1 lžička
Žitná chlebová mouka | 205 g
Celozrnná pšeničná mouka | 100 g
Hladká pšeničná mouka | 200 g
Sůl | 1 lžička
Kmín, mletý | 1-2 lžičky
Balsamikový ocet | 1 lžíce
Zakysaná smetana | 150 g
1. V míse smícháme vodu, droždí, cukr a necháme 15 minut stranou.
1. V menší míse si smícháme mouky, sůl a kmín.
1. Když je kvásek vzešlý, přisypeme k němu tuto sypkou směs, balzamiko a zakysanou smetanu.
1. Těsto hněteme tak dlouho, až nám vznikne pěkné hladké těsto. Necháme ho v míse, tu přikryjeme potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout 40 minut.
1. Poté znovu těsto prohněteme a dáme kynout ještě na 30 minut.
1. Mezitím si připravíme dlouhou oválnou formu nebo srnčí hřbet a vysypeme ho formou.
1. Z těsta vytvoříme oválnýá bochánek a vložíme do formy. Nařízneme mělkým řezem a necháme ještě 30 minut kynout.
1. Troubu si předehřejeme na 200°C a na dno si vložíme misku nebo plech s vodou.
1. Chléb ve formě vložíme do trouby na 15 minut.
1. Poté troubu ztlumíme na 180°C a pečeme ještě 30 minut.
### Tipy
- Pokud nemáme podlouhlou formu nebo srnčí hřbet, nevadí. Jen se chléb trochu rozplácne. A před pečením ho nařízneme velmi lehce a určitě ne hluboko.