receptty.org/content/cesnecka/index.md

40 lines
1.6 KiB
Markdown
Raw Permalink Normal View History

+++
title = "Česnečka"
date = 2023-02-20
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "20"
source = "TopRecepty.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Cibule | 1 ks
Brambory | 2-3 ks
Sůl |
Kmín |
Sádlo | 1 lžíce
Voda nebo vývar | 1000 ml
Vejce | 2 ks
Česnek | 5-10 stroužků
Majoránka | 1 velká špetka
Sýr, tučnější, nastrouhaný | k servírování
1. Cibuli oloupeme a pokrájíme najemno. Česnek oloupeme.
1. Brambory omyjeme a pokrájíme na menší kostičky.
1. Na sádle zesklovatíme cibuli.
1. Brambory vložíme do rendlíku zalijeme (vroucí) vodou, osolíme, okmínujeme a přivedeme k varu. Vaříme, dokud nejsou brambory poloměkké (nechceme je úplně uvařené).
1. Zesklovatělou cibulku zalijeme vodou / vývarem a přivedeme k varu.
1. Brambory slijeme a přendáme do polévky.
1. V misce nebo skleničce si rozšleháme vejce. Polévku zamícháme, aby udělela vír a vejce do ní pomalu vléváme. Takto vytvoříme vaječné nitě.
1. Ochutíme solí, pepřem (tím nemusíme šetřit), kmínem. Povaříme ještě minutku a vypneme.
1. Přidáme prolisovaný česnek. U jeho množství záleží na síle. Takže přidáváme dle naší chuti.
1. Nakonec přisypeme v dlaních promnutou majoránku, promícháme a necháme chvilku stát, aby se česnek v polévce uležel.
1. Podáváme s nastrouhaným sýrem, který dáváme na talíř a teprve poté ho zalijeme polévkou. Pokud bychom ho vsypali do polévky, udělá se nám na jejím dně rozteklý blob, který se nebude dobře servírovat.