Přepsání receptu na domácí majonézu

This commit is contained in:
Emil Miler 2020-09-19 12:03:35 +02:00
parent 70de818c7b
commit ed9edadb44

View File

@ -1,32 +1,29 @@
+++
title = "Domácí majonéza"
date = 2020-04-30
author = "Terezka"
date = 2020-09-19
author = "Emil & Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["přílohy"]
tagy = ["bezlaktózové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "1"
time = "10"
source = ""
+++
Ingredience ||
-|-
Žloutky | 2 ks
Žloutky | 3 ks
Olej | 250 ml
Dijonská hořčice | 1 lžička
Citronová šťáva | z 1/2 citronu
Cukr | 1 lžička
Sůl | 1 větší špetka
Pepř mletý | 1 špetka
Francouzská hořčice | 1 lžička
Vinný ocet | pár kapek
Dijonská/Francouzská hořčice | 1 lžička
Citronová šťáva |
Sůl |
Pepř |
1. Do vysoké nádoby dáme žloutky, dijonská hořčice a olej.
1. Ponorným mixérem, který ponoříme až na dno, začneme mixovat. Nejprve jen několik sekund u dna a potom začneme kroužit mixérem v nádobě.
1. Do několika dalších sekund se vytvoří bílá tužší hmota. Pak už stačí jen párkrát promíchat vrchní část, která se často moc dobře nepromíchá se zbytkem majolky (vyndaváme a zandaváme mixér).
1. Přendáme majonézu do misky, kde ji dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, francouzskou hořčicí a velmi opatrně vinným octem. Dle chuti můžeme ocukrovat. Vše promícháváme a ochutnáváme.
1. Když majonéza chutná podle představ, máme hotovo. Přendáme do sklenice a udržujeme v lednici.
1. Do vysoké nádoby dáme žloutky a hořčici.
1. Metličkou nebo mixérem začneme žloutky šlehat a velice pomalu přidáváme olej. Pokud se olej přilije rychle, nespojí se s vejci. Postupně lze olej začít přilévat rychleji.
1. Našlehanou majonézu dochutíme solí, pepřem a citrónem.
## Tipy
Do majonézy lze přidat například česnek, pár kapek Worcestrové omáčky, uzenou papriku, nebo dalšími způsoby majonézu adaptovat na různé další druhy.