Přepsání receptu na domácí majonézu

This commit is contained in:
Emil Miler 2020-09-19 12:03:35 +02:00
parent 70de818c7b
commit ed9edadb44

View File

@ -1,32 +1,29 @@
+++ +++
title = "Domácí majonéza" title = "Domácí majonéza"
date = 2020-04-30 date = 2020-09-19
author = "Terezka" author = "Emil & Terezka"
[taxonomies] [taxonomies]
kategorie = ["přílohy"] kategorie = ["přílohy"]
tagy = ["bezlaktózové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] tagy = ["bezlaktózové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra] [extra]
portions = "1"
time = "10" time = "10"
source = ""
+++ +++
Ingredience || Ingredience ||
-|- -|-
Žloutky | 2 ks Žloutky | 3 ks
Olej | 250 ml Olej | 250 ml
Dijonská hořčice | 1 lžička Dijonská/Francouzská hořčice | 1 lžička
Citronová šťáva | z 1/2 citronu Citronová šťáva |
Cukr | 1 lžička Sůl |
Sůl | 1 větší špetka Pepř |
Pepř mletý | 1 špetka
Francouzská hořčice | 1 lžička
Vinný ocet | pár kapek
1. Do vysoké nádoby dáme žloutky, dijonská hořčice a olej. 1. Do vysoké nádoby dáme žloutky a hořčici.
1. Ponorným mixérem, který ponoříme až na dno, začneme mixovat. Nejprve jen několik sekund u dna a potom začneme kroužit mixérem v nádobě. 1. Metličkou nebo mixérem začneme žloutky šlehat a velice pomalu přidáváme olej. Pokud se olej přilije rychle, nespojí se s vejci. Postupně lze olej začít přilévat rychleji.
1. Do několika dalších sekund se vytvoří bílá tužší hmota. Pak už stačí jen párkrát promíchat vrchní část, která se často moc dobře nepromíchá se zbytkem majolky (vyndaváme a zandaváme mixér). 1. Našlehanou majonézu dochutíme solí, pepřem a citrónem.
1. Přendáme majonézu do misky, kde ji dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, francouzskou hořčicí a velmi opatrně vinným octem. Dle chuti můžeme ocukrovat. Vše promícháváme a ochutnáváme.
1. Když majonéza chutná podle představ, máme hotovo. Přendáme do sklenice a udržujeme v lednici. ## Tipy
Do majonézy lze přidat například česnek, pár kapek Worcestrové omáčky, uzenou papriku, nebo dalšími způsoby majonézu adaptovat na různé další druhy.