Dva dezerty

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2023-07-25 15:41:54 +02:00
parent f1b67c981d
commit e41e576100
4 changed files with 104 additions and 0 deletions

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 227 KiB

View File

@ -0,0 +1,61 @@
+++
title = "Arašídový cheesecake"
date = 2023-07-25
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "12"
time = "30 min + uležení min 300"
source = "upraveno z knihy 365 nízkosacharidových receptů"
+++
Korpus ||
-|-
Máslo, rozpuštěné | 60 g
Kakaový prášek | 45 g
Čekankový sirup | 35 g
Mandlová mouka | 200 g
Náplň ||
-|-
Čerstvý smetanový sýr | 650 g
Arašídové máslo, jemné | 250 g
Vanilkový lusk | dřeň z 1/2 kusu
Březový cukr | 3 lžíce
Smetana ke šlehání | 230 ml
Čokoláda ||
-|-
Máslo | 25 g
Čokoláda, min 85% podílu kakaa | 25 g
Březový cukr | 1 lžička
1. Připravíme si dortovou formu o průměru 26 cm a spodní část vyložíme papírem a stěny vymažeme máslem. Dort bude těžký a nepůjde jednoduše vyndat horem, proto doporučuji použít takovou dortovou formu, které můžete "odepnout" stěnovou část.
### Korpus
1. Do misky si dáme rozpuštěné máslo, přisypeme kakaový prášek, čekankový sirup a vymícháme dohladka.
1. Přidáme polovinu mandlové mouky a promícháme. Až jsou suroviny spojené, přidáme druhou část a rukou prohněteme.
1. Propojené těsto dáme do dortové formy a vtlačíme ho tak, aby se rozprostřelo po celém dně formy a ideálně i trochu po stěnách. Takto připravený korpus dáme stranou.
### Náplň
1. Mixérem vymícháme dohromady čerstvý sýr, arašídové máslo, dřeň z vanilkového lusku a jednu lžíci březového cukru.
1. V jiné míse vyšleháme šlehačku se zbylým březovým cukrem.
1. Arašídovou směs postupně a za stálého mixování zašleháváme do šlehačky. Dle chuti můžeme ještě přisladit, ale nemělo by být potřeba.
1. Hotovou náplň přesuneme na korpus a rovnoměrně rozetřeme. Není potřeba roztírat až úplně ke stěnám. Doporučuji tam nechat trochu prostoru, aby se dort z formy dobře vyndaval.
### Čokoláda
1. Ve vodní lázni rozpustíme máslo s hořkou čokoládou a bžezovým cukrem.
1. Čokoládovou polevu nalijeme, pocákáme či jinak naneseme na hotový dort. Pro umělecký dojem můžeme použít i zdobící sáček.
1. Dort vložíme do ledničky minimálně na 4 hodiny, ideálně přes noc.
### Tipy
- Na náplň můžeme použít buď jen čerstvý sýr jak je psáno v receptu, nebo ho můžeme nakombinovat s jedním kelímkem mascarpone. Pokud chceme odlehčený, můžeme zvolit jednu vaničku tvarohu a zbytek čerstvého sýra. Hlavní je, abychom měli podobnou strukturu k čerstvému sýru, aby se nám potom cheesecake nerozpadl. A samozřejmě vždy si hlídáme množství, zde konkrétních 650 g.
- Mandlovou mouku na korpus můžeme vyměnit (nebo částečně namíchat) s jinou oříškovou moukou - vlašskou, makadamovou, arašídovou, lískooříškovou atp. Jen pozor na kokosovou, sice je to také ořech, ale kokosová mouka mnohem víc saje a mohla by působit příliš suše. Maximálně můžeme přidat strouhaný kokos, který však doporučuji koupit bio (ten není tak vyschlý a bez chuti, oproti klasickému).
- Po krájení dort budete chtít opět vrátit do lednice. Doporučuji na něj zpátky nasadit odepínací stěnovou část. Jak již bylo zmíněno, dort je těžký a mohlo by se stát, že po dlouhém stání v lednici zapůsobí gravitace a dort by se mohl rozjet do stran a nehezky rozplácnout. Tomuto můžete předejít přidáním želatiny ve chvíli, kdy šleháte šlehačku (zde je na mysli želatina prášková průhledná, bez chuti a cukru). Nebo do celé náplně nakonec přimíchat ztužovač na smetanové dorty (ale pozor, ve všech je základem bílý cukr a dezert by již pak nebyl low carb).

View File

@ -0,0 +1,43 @@
+++
title = "Koláč se ztracenými jablky"
date = 2023-07-25
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "8"
time = "15 min + pečení 45"
source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů"
+++
Ingredience ||
-|-
Vejce | 4 ks
Březový cukr | 40 g
Skořice | 1 lžička
Sůl | 1 špetka
Kypřící prášek s vinným kamenem | 1/4 lžičky
Máslo, rozpuštěné | 20 g
Mandlová mouka | 200 g
Mléko, mandlové nebo kokosové | 2-3 lžíce
Jablka, nakyslá | 3-4 ks
Mandle, nasekané nebo plátky | 2 lžíce
1. Troubu si předehřejeme na 175°C. Dortovou formu o průměru 20 cm si vyložíme papírem, stěny můžeme vytřít máslem nebo použít kokosový olej ve spreji.
1. V míse vyšleháme do pěny vejce, březový cukr, skořici, sůl a prášek do pečiva.
1. Přilijeme rozpuštěné máslo a zašleháme.
1. Přisypeme mandlovou mouku a dle konzistence těsta přilejeme 2-3 lžíce mléka a naposledy zašleháme. Těsto by mělo být takové, aby nebyl problém ho rozetřít ve formě. Tedy ne příliš tuhé, ale ani nechceme, aby nám protákalo formou ven.
1. Jablka omyjeme, rozkrájíme, vyřízneme jadřince a pokrájíme na menší kostky.
1. Těsto nalijeme do formy a rovnoměrně rozetřeme.
1. Na těsto posypeme jablečné kousky, taktéž rovnoměrně, a rukou lehce zatlačíme do těsta.
1. Vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Poté zakryjeme pečícím papírem a dále pečeme 25-30 minut.
1. Koláč vyndáme a necháme úplně vychladnout. Před krájením opatrně nožem obkroužíme okolo stěn a uvolníme připečené stěny dortu.
1. Podávat můžeme například posypané moučkovým březovým cukrem nebo s vyšlehanou domácí šlehačkou.
### Tipy
- Po vychladnutí můžeme dort také potřít krémem z vyšlehané šlehačky a mascarpone.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 280 KiB