forked from em/receptty.org
		
	Dva dezerty
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										
											BIN
										
									
								
								content/arasidovy-cheesecake/arasidovy-cheesecake.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										
											BIN
										
									
								
								content/arasidovy-cheesecake/arasidovy-cheesecake.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
										
											Binary file not shown.
										
									
								
							| 
		 After Width: | Height: | Size: 227 KiB  | 
							
								
								
									
										61
									
								
								content/arasidovy-cheesecake/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										61
									
								
								content/arasidovy-cheesecake/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,61 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Arašídový cheesecake"
 | 
			
		||||
date = 2023-07-25
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["dezerty"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "snadné", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "12"
 | 
			
		||||
time = "30 min + uležení min 300"
 | 
			
		||||
source = "upraveno z knihy 365 nízkosacharidových receptů"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Korpus ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Máslo, rozpuštěné | 60 g
 | 
			
		||||
Kakaový prášek | 45 g
 | 
			
		||||
Čekankový sirup | 35 g
 | 
			
		||||
Mandlová mouka | 200 g
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Náplň ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Čerstvý smetanový sýr | 650 g
 | 
			
		||||
Arašídové máslo, jemné | 250 g
 | 
			
		||||
Vanilkový lusk | dřeň z 1/2 kusu
 | 
			
		||||
Březový cukr | 3 lžíce
 | 
			
		||||
Smetana ke šlehání | 230 ml
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Čokoláda ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Máslo | 25 g
 | 
			
		||||
Čokoláda, min 85% podílu kakaa | 25 g
 | 
			
		||||
Březový cukr | 1 lžička
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Připravíme si dortovou formu o průměru 26 cm a spodní část vyložíme papírem a stěny vymažeme máslem. Dort bude těžký a nepůjde jednoduše vyndat horem, proto doporučuji použít takovou dortovou formu, které můžete "odepnout" stěnovou část.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Korpus
 | 
			
		||||
1. Do misky si dáme rozpuštěné máslo, přisypeme kakaový prášek, čekankový sirup a vymícháme dohladka.
 | 
			
		||||
1. Přidáme polovinu mandlové mouky a promícháme. Až jsou suroviny spojené, přidáme druhou část a rukou prohněteme.
 | 
			
		||||
1. Propojené těsto dáme do dortové formy a vtlačíme ho tak, aby se rozprostřelo po celém dně formy a ideálně i trochu po stěnách. Takto připravený korpus dáme stranou.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Náplň
 | 
			
		||||
1. Mixérem vymícháme dohromady čerstvý sýr, arašídové máslo, dřeň z vanilkového lusku a jednu lžíci březového cukru.
 | 
			
		||||
1. V jiné míse vyšleháme šlehačku se zbylým březovým cukrem.
 | 
			
		||||
1. Arašídovou směs postupně a za stálého mixování zašleháváme do šlehačky. Dle chuti můžeme ještě přisladit, ale nemělo by být potřeba.
 | 
			
		||||
1. Hotovou náplň přesuneme na korpus a rovnoměrně rozetřeme. Není potřeba roztírat až úplně ke stěnám. Doporučuji tam nechat trochu prostoru, aby se dort z formy dobře vyndaval.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Čokoláda
 | 
			
		||||
1. Ve vodní lázni rozpustíme máslo s hořkou čokoládou a bžezovým cukrem.
 | 
			
		||||
1. Čokoládovou polevu nalijeme, pocákáme či jinak naneseme na hotový dort. Pro umělecký dojem můžeme použít i zdobící sáček.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Dort vložíme do ledničky minimálně na 4 hodiny, ideálně přes noc.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Na náplň můžeme použít buď jen čerstvý sýr jak je psáno v receptu, nebo ho můžeme nakombinovat s jedním kelímkem mascarpone. Pokud chceme odlehčený, můžeme zvolit jednu vaničku tvarohu a zbytek čerstvého sýra. Hlavní je, abychom měli podobnou strukturu k čerstvému sýru, aby se nám potom cheesecake nerozpadl. A samozřejmě vždy si hlídáme množství, zde konkrétních 650 g.
 | 
			
		||||
- Mandlovou mouku na korpus můžeme vyměnit (nebo částečně namíchat) s jinou oříškovou moukou - vlašskou, makadamovou, arašídovou, lískooříškovou atp. Jen pozor na kokosovou, sice je to také ořech, ale kokosová mouka mnohem víc saje a mohla by působit příliš suše. Maximálně můžeme přidat strouhaný kokos, který však doporučuji koupit bio (ten není tak vyschlý a bez chuti, oproti klasickému).
 | 
			
		||||
- Po krájení dort budete chtít opět vrátit do lednice. Doporučuji na něj zpátky nasadit odepínací stěnovou část. Jak již bylo zmíněno, dort je těžký a mohlo by se stát, že po dlouhém stání v lednici zapůsobí gravitace a dort by se mohl rozjet do stran a nehezky rozplácnout. Tomuto můžete předejít přidáním želatiny ve chvíli, kdy šleháte šlehačku (zde je na mysli želatina prášková průhledná, bez chuti a cukru). Nebo do celé náplně nakonec přimíchat ztužovač na smetanové dorty (ale pozor, ve všech je základem bílý cukr a dezert by již pak nebyl low carb).
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										43
									
								
								content/kolac-se-ztracenymi-jablky/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										43
									
								
								content/kolac-se-ztracenymi-jablky/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,43 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Koláč se ztracenými jablky"
 | 
			
		||||
date = 2023-07-25
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["dezerty"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "8"
 | 
			
		||||
time = "15 min + pečení 45"
 | 
			
		||||
source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Vejce | 4 ks
 | 
			
		||||
Březový cukr | 40 g
 | 
			
		||||
Skořice | 1 lžička
 | 
			
		||||
Sůl | 1 špetka
 | 
			
		||||
Kypřící prášek s vinným kamenem | 1/4 lžičky
 | 
			
		||||
Máslo, rozpuštěné | 20 g
 | 
			
		||||
Mandlová mouka | 200 g
 | 
			
		||||
Mléko, mandlové nebo kokosové | 2-3 lžíce
 | 
			
		||||
Jablka, nakyslá | 3-4 ks
 | 
			
		||||
Mandle, nasekané nebo plátky | 2 lžíce
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Troubu si předehřejeme na 175°C. Dortovou formu o průměru 20 cm si vyložíme papírem, stěny můžeme vytřít máslem nebo použít kokosový olej ve spreji.
 | 
			
		||||
1. V míse vyšleháme do pěny vejce, březový cukr, skořici, sůl a prášek do pečiva.
 | 
			
		||||
1. Přilijeme rozpuštěné máslo a zašleháme.
 | 
			
		||||
1. Přisypeme mandlovou mouku a dle konzistence těsta přilejeme 2-3 lžíce mléka a naposledy zašleháme. Těsto by mělo být takové, aby nebyl problém ho rozetřít ve formě. Tedy ne příliš tuhé, ale ani nechceme, aby nám protákalo formou ven.
 | 
			
		||||
1. Jablka omyjeme, rozkrájíme, vyřízneme jadřince a pokrájíme na menší kostky.
 | 
			
		||||
1. Těsto nalijeme do formy a rovnoměrně rozetřeme.
 | 
			
		||||
1. Na těsto posypeme jablečné kousky, taktéž rovnoměrně, a rukou lehce zatlačíme do těsta.
 | 
			
		||||
1. Vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Poté zakryjeme pečícím papírem a dále pečeme 25-30 minut.
 | 
			
		||||
1. Koláč vyndáme a necháme úplně vychladnout. Před krájením opatrně nožem obkroužíme okolo stěn a uvolníme připečené stěny dortu.
 | 
			
		||||
1. Podávat můžeme například posypané moučkovým březovým cukrem nebo s vyšlehanou domácí šlehačkou.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Po vychladnutí můžeme dort také potřít krémem z vyšlehané šlehačky a mascarpone.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
										
											Binary file not shown.
										
									
								
							| 
		 After Width: | Height: | Size: 280 KiB  | 
		Reference in New Issue
	
	Block a user