forked from em/receptty.org
		
	Přidání nových receptů
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										34
									
								
								content/hummus/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										34
									
								
								content/hummus/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,34 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Hummus"
 | 
			
		||||
date = 2021-02-09
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["pomazánky"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "15"
 | 
			
		||||
source = "Pinterest"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Cizrna v plechovce | 1 ks
 | 
			
		||||
Česnek | 2 stroužky
 | 
			
		||||
Tahini | 2-3 lžíce
 | 
			
		||||
Citronová sťáva | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Kmín | 1 lžička
 | 
			
		||||
Čerstvě mletý pepř | 1/2 lžičky
 | 
			
		||||
Sůl | 1/2 lžičky
 | 
			
		||||
Olivový olej | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Voda | 2-4 lžíce
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Cirznu scedíme a několik kuliček dáme stranou pro ozdobení hummusu.
 | 
			
		||||
1. Připravíme si elektrický sekáček a vložíme do něj cirznu, česnek, tahini, citronovou šťávu, kmín, pepř, sůl a olej.
 | 
			
		||||
1. Začneme mixovat. Struktura hummusu musí být hladká.
 | 
			
		||||
1. Postupně přidáváme vodu. Rozhodujeme se podle konzistence (a také podle toho, jak zvládá nás mixér).
 | 
			
		||||
1. Hummus dochutíme dle potřeby solí, pepřem či více citronové šťávy.
 | 
			
		||||
1. Přendáme ho do misky, pokapeme olivovým olejem a ozdobíme cizrnovými kuličkami, které jsme si na začátku dali stranou. Můžeme posypat chilli vločkami.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										34
									
								
								content/kefirove-muffiny-s-bananem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										34
									
								
								content/kefirove-muffiny-s-bananem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,34 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Kefírové muffiny s banánem"
 | 
			
		||||
date = 2021-02-09
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["dezerty"]
 | 
			
		||||
tagy = ["hrnkové", "levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "25"
 | 
			
		||||
time = "60"
 | 
			
		||||
source = "MaminčinyRecepty.cz"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Kefír | 500 ml
 | 
			
		||||
Olej | 1 hrnek
 | 
			
		||||
Polohrubá mouka | 3 hrnky
 | 
			
		||||
Jedlá soda | 2 lžičky
 | 
			
		||||
Sůl | 1 špetka
 | 
			
		||||
Kakao | 2 lžíce 
 | 
			
		||||
Banán (hodně zralý) | 4 kusy
 | 
			
		||||
Skořice | 1 špetka
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si muffinové plechy (buď vyložíme košíčkama nebo vystříkáme olejem).
 | 
			
		||||
1. V míse smícháme kefír, olej, mouku, jedlou sodu a sůl.
 | 
			
		||||
1. Těsto rozdělíme do dvou misek.
 | 
			
		||||
1. Do jedné části těsta přisypeme kakao a rozmícháme.
 | 
			
		||||
1. Do druhé části těsta dáme rozmačkané banány a skořici.
 | 
			
		||||
1. Připravené muffinové plechy plníme těstem - trochu tmavého, trochu světlého, opět trochu tmavého.
 | 
			
		||||
1. Vložíme do trouby a pečeme 20-25 minut.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										57
									
								
								content/lasagne/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										57
									
								
								content/lasagne/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,57 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Lasagne"
 | 
			
		||||
date = 2021-01-20
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["těstoviny", "maso"]
 | 
			
		||||
tagy = ["pečené"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4-5"
 | 
			
		||||
time = "90"
 | 
			
		||||
source = ""
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Masová směs ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Cibule | 1 kus
 | 
			
		||||
Mrkev | 2 menší kusy
 | 
			
		||||
Řapíkatý celer | 1 stonek
 | 
			
		||||
Olivový olej | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Česnek | 2 stroužky
 | 
			
		||||
Rozmarýn | 1 snítek (nebo špetka sušeného)
 | 
			
		||||
Červené víno suché | 200 ml
 | 
			
		||||
Rajčata krájená | 1 plechovka
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Bešamel ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Máslo | 40 g
 | 
			
		||||
Mladká mouka | 40 g
 | 
			
		||||
Mléko | 700 ml 
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Další ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Parmezán | 100 g
 | 
			
		||||
Těstoviny lasagne | 1 balení
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Příprava masové směsi
 | 
			
		||||
1. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky.
 | 
			
		||||
1. Rozehřejeme si pánev s olejem a připravenou zeleninu na ní restujeme dozlatova asi 15 minut.
 | 
			
		||||
1. Přidáme rozmarýn a prolisovaný česnek. Orestujeme 2 minuty. 
 | 
			
		||||
1. Přidáme mleté maso a vaříme, dokud se nevyvaří všechna šťáva.
 | 
			
		||||
1. Poté podlijeme vínem a opět necháme vařit.
 | 
			
		||||
1. Po vyvaření víno přilijeme obsah plechovky s rajčaty, vývar a vaříme dál.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Příprava bešamelu
 | 
			
		||||
1. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a metličkou mícháme. 
 | 
			
		||||
1. Za stálého míchání necháme jíšku osmahnout.
 | 
			
		||||
1. Až bude nahnědlá začneme přilévat mléko. Vždycky trochu mléka, vmíchat metličkou a až bude vše spojené v krém přilévame další část mléka. Takto postupujeme s celým mlékem.
 | 
			
		||||
1. Osolíme, lehce opepříme, můžeme nastrouhat trochu muškátového oříšku.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Skládání Lasagní
 | 
			
		||||
1. Troubu si předehřejeme na 200°C.
 | 
			
		||||
1. Připravíme si zapékací misku. Na její dno dáme trochu masové omáčky. Pak vrstvíme následovně: těstovina, masová směs, bešamel. Opakujeme, na vrchu musí být bešamel.
 | 
			
		||||
1. Posypeme parmezánem.
 | 
			
		||||
1. Pečeme na 25 minut.
 | 
			
		||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user