forked from em/receptty.org
Přidání nových receptů
This commit is contained in:
parent
78b1044297
commit
b4a694b498
34
content/hummus/index.md
Normal file
34
content/hummus/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,34 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Hummus"
|
||||
date = 2021-02-09
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["pomazánky"]
|
||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4"
|
||||
time = "15"
|
||||
source = "Pinterest"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Cizrna v plechovce | 1 ks
|
||||
Česnek | 2 stroužky
|
||||
Tahini | 2-3 lžíce
|
||||
Citronová sťáva | 2 lžíce
|
||||
Kmín | 1 lžička
|
||||
Čerstvě mletý pepř | 1/2 lžičky
|
||||
Sůl | 1/2 lžičky
|
||||
Olivový olej | 2 lžíce
|
||||
Voda | 2-4 lžíce
|
||||
|
||||
1. Cirznu scedíme a několik kuliček dáme stranou pro ozdobení hummusu.
|
||||
1. Připravíme si elektrický sekáček a vložíme do něj cirznu, česnek, tahini, citronovou šťávu, kmín, pepř, sůl a olej.
|
||||
1. Začneme mixovat. Struktura hummusu musí být hladká.
|
||||
1. Postupně přidáváme vodu. Rozhodujeme se podle konzistence (a také podle toho, jak zvládá nás mixér).
|
||||
1. Hummus dochutíme dle potřeby solí, pepřem či více citronové šťávy.
|
||||
1. Přendáme ho do misky, pokapeme olivovým olejem a ozdobíme cizrnovými kuličkami, které jsme si na začátku dali stranou. Můžeme posypat chilli vločkami.
|
34
content/kefirove-muffiny-s-bananem/index.md
Normal file
34
content/kefirove-muffiny-s-bananem/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,34 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Kefírové muffiny s banánem"
|
||||
date = 2021-02-09
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["dezerty"]
|
||||
tagy = ["hrnkové", "levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "25"
|
||||
time = "60"
|
||||
source = "MaminčinyRecepty.cz"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Kefír | 500 ml
|
||||
Olej | 1 hrnek
|
||||
Polohrubá mouka | 3 hrnky
|
||||
Jedlá soda | 2 lžičky
|
||||
Sůl | 1 špetka
|
||||
Kakao | 2 lžíce
|
||||
Banán (hodně zralý) | 4 kusy
|
||||
Skořice | 1 špetka
|
||||
|
||||
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si muffinové plechy (buď vyložíme košíčkama nebo vystříkáme olejem).
|
||||
1. V míse smícháme kefír, olej, mouku, jedlou sodu a sůl.
|
||||
1. Těsto rozdělíme do dvou misek.
|
||||
1. Do jedné části těsta přisypeme kakao a rozmícháme.
|
||||
1. Do druhé části těsta dáme rozmačkané banány a skořici.
|
||||
1. Připravené muffinové plechy plníme těstem - trochu tmavého, trochu světlého, opět trochu tmavého.
|
||||
1. Vložíme do trouby a pečeme 20-25 minut.
|
57
content/lasagne/index.md
Normal file
57
content/lasagne/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,57 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Lasagne"
|
||||
date = 2021-01-20
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["těstoviny", "maso"]
|
||||
tagy = ["pečené"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4-5"
|
||||
time = "90"
|
||||
source = ""
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Masová směs ||
|
||||
-|-
|
||||
Cibule | 1 kus
|
||||
Mrkev | 2 menší kusy
|
||||
Řapíkatý celer | 1 stonek
|
||||
Olivový olej | 2 lžíce
|
||||
Česnek | 2 stroužky
|
||||
Rozmarýn | 1 snítek (nebo špetka sušeného)
|
||||
Červené víno suché | 200 ml
|
||||
Rajčata krájená | 1 plechovka
|
||||
|
||||
Bešamel ||
|
||||
-|-
|
||||
Máslo | 40 g
|
||||
Mladká mouka | 40 g
|
||||
Mléko | 700 ml
|
||||
|
||||
Další ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Parmezán | 100 g
|
||||
Těstoviny lasagne | 1 balení
|
||||
|
||||
### Příprava masové směsi
|
||||
1. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky.
|
||||
1. Rozehřejeme si pánev s olejem a připravenou zeleninu na ní restujeme dozlatova asi 15 minut.
|
||||
1. Přidáme rozmarýn a prolisovaný česnek. Orestujeme 2 minuty.
|
||||
1. Přidáme mleté maso a vaříme, dokud se nevyvaří všechna šťáva.
|
||||
1. Poté podlijeme vínem a opět necháme vařit.
|
||||
1. Po vyvaření víno přilijeme obsah plechovky s rajčaty, vývar a vaříme dál.
|
||||
|
||||
### Příprava bešamelu
|
||||
1. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a metličkou mícháme.
|
||||
1. Za stálého míchání necháme jíšku osmahnout.
|
||||
1. Až bude nahnědlá začneme přilévat mléko. Vždycky trochu mléka, vmíchat metličkou a až bude vše spojené v krém přilévame další část mléka. Takto postupujeme s celým mlékem.
|
||||
1. Osolíme, lehce opepříme, můžeme nastrouhat trochu muškátového oříšku.
|
||||
|
||||
### Skládání Lasagní
|
||||
1. Troubu si předehřejeme na 200°C.
|
||||
1. Připravíme si zapékací misku. Na její dno dáme trochu masové omáčky. Pak vrstvíme následovně: těstovina, masová směs, bešamel. Opakujeme, na vrchu musí být bešamel.
|
||||
1. Posypeme parmezánem.
|
||||
1. Pečeme na 25 minut.
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user