Nové recepty

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2022-04-12 12:00:55 +02:00
parent 41b1e85fdb
commit 6dc0e1c765
4 changed files with 141 additions and 1 deletions

View File

@ -1,6 +1,6 @@
+++ +++
title = "Indický naan z mozzarelly (Low Carb)" title = "Indický naan z mozzarelly (Low Carb)"
date = 2022-10-11 date = 2022-01-11
author = "Terezka" author = "Terezka"
[taxonomies] [taxonomies]

View File

@ -0,0 +1,45 @@
+++
title = "Jarní pomazánka"
date = 2022-03-22
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pomazánky"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "10"
source = "KetoDiet.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Vejce, natvrdo |
Čerstvý sýr | 100 g
Cottage | 1 kelímek
Ředkvičky | 150 g
Řeřicha | dle chuti
Limetková šťáva | max. 2 lžíce
Sůl |
Pepř |
1.
1.
1.
1.
1.
1.
1.
1.
1.
1.
1.
1.
### Tipy
-
-
-

View File

@ -0,0 +1,46 @@
+++
title = "Krůtí roláda se sušenými rajčata"
date = 2022-03-19
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "drůbež", "low carb", "pečené"]
[extra]
portions = "4"
time = "80"
source = "KetoDiet.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Krůtí prso | 600 g
Sůl |
Pepř |
Jarní cibulka | 3 stonky (cca 120 g)
Česnek | 20 g
Sušená rajčata v oleji | 80 g
Olivy | 80 g
Olivový olej | 2-3 lžíce
1. Krůtí prso rozkrojíme tak, aby nám vznikla co největší placka. Máme dvě možnosti: rozříznout napůl, rozložit a paličkou rozklepat. Druhá možnost je krůtí prso rozřezávat již těsne nad prkýnkem a horní část "odrolovávat", takže nám vznikne rovnou tenký obdélník, který také trochu poklepeme.
1. Připravené krůtí maso si osolíme a opepříme z obou stran.
1. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka, česnek nadrobno. Sušená rajčata a olivy také nadrobnější kousky.
1. Na pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm jarní cibulku a česnek.
1. Po chvíli přidáme sušená rajčata a olivy.
1. Když bude vše osmahnuté, odstavíme z plotny a necháme chvilku vychladnout.
1. Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C a Připravíme si zapékací mísu natolik dlouhou, aby se do ní vešla roláda.
1. Směs z pánve přesuneme na krůtí maso a rozprostřeme po delší straně placky.
1. Delší stranu placky začneme opatrně rolovat dovnitř.
1. Zabalenou roládu ovážeme provázkem na pečení, aby hezky držela tvar.
1. Roládu přesuneme do zapékací mísy, postříkáme (nebo pokapeme a rozetřeme) trochou olejem a vložíme do trouby na 50 minut.
1. Po vyndání z trouby rozřežeme na kolečka o tloušťce asi 2 cm a můžeme ihned podávat například se salátkem.
### Tipy
- Pokud nemáme provázek na pečení, můžeme zajistit pomocí špejlí nebo párátek.
- Salátek může být jednoduchý: směs listů salátů, cherry rajčata, paprika, zakápnout olivovým olejem, trochu soli, pepře, citronové šťávy, kapku balsamika a promíchat.
- K podávání můžeme nabídnout smetanový jogurt.

View File

@ -0,0 +1,49 @@
+++
title = "Lososové placičky"
date = 2022-03-22
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "horkovzdušná fritéza", "low carb", "pečené", "ryby", "snadné"]
[extra]
portions = "4"
time = "45"
source = "BlissfullyLowCarb.com"
+++
Ingredience ||
-|-
Losos, filet | 400 g
Cuketa | cca 200 g (1 cuketa)
Červená cibule | 1 velký kus
Koriandr | 1 svazek
Vejce | 2 ks
Limetková šťáva | 2 lžíce
Sůl |
Pepř |
Mandlová mouka | 1 hrnek + na obalení
1. Horkovzdušnou fritézu si předehřejeme na 200°C.
1. Vnitřek fritézy trochu postříkáme olejem a lososa vložíme kůží na dno a také trochu postříkáme olejem. Pečeme asi 15 minut.
1. Mezitím si do mísy nastrouháme nahrubo cuketu. Trochu osolíme, promícháme a necháme stranou.
1. Cibuli si nakrájíme na kostičky, koriandr pokrájíme nahrubo.
1. Z cukety vymačkáme co nejvíce vody to půjde a vložíme zpátky do mísy.
1. K cuketě přidáme cibuli, koriandr a asi polovinu mandlové mouky. Ochutíme limetkovou štávou, solí a pepřem. Promícháme.
1. Někdy v tuto chvíli bude hotový losos. Vyndáme z fritézy a necháme na prkénku nebo talířku chvíli uležet, aby nebyl tak horký.
1. Sloupneme kůži, vidličkou rozdělíme na menší kousky a přidáme do mísy ke směsi.
1. Do kuchyňského sekáčku vkládáme po částech směs a rozmixujeme téměř na kaši.
1. Pokud se těsto hodně lepí na ruku, tak nasypeme postupně zbytek mandlové mouky.
1. Dle potřeby můžeme ještě dochutit solí, pepřem nebo limetkovou šťávou.
1. Znovu si předehřejeme horkovzdušnou fritézu na 200°C.
1. Ze směsi tvoříme placičky o velikosti dlaně nebo menší.
1. Placičky obalujeme v mandlové mouce.
1. Vkládáme je po skupinkách do fritézy a pečeme asi 12 minut. Záleží, jak velké a tlusté máme placičky.
1. Podávat můžeme teplé nebo vychladlé. Skvělé jsou salátem, bramborovou kaší nebo jinou přílohou, která není příliš suchá.
### Tipy
- K placičkám při podávání doporučuji (smetanový) jogurt nebo jogurtový dip (jogurt, sůl, pepř, citronová šťáva, bylinky).
- Také se velmi hodí avokádová salsa (avokádo, sůl, pepř, limetková šťáva, šalotka).
- Pokud nemám horkovzdušnou fritézu, je možné péct lososa i placičky v troubě. Lososa na 220°C, 15 minut. Placičky na 210°C 15-20 minut.