forked from em/receptty.org
Polévka, foto k pomazánce, tvarohová pomazánka
This commit is contained in:
41
content/peceny-odpoledni-chlebik/index.md
Normal file
41
content/peceny-odpoledni-chlebik/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,41 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Jednoduchý chlebík ze sušeného droždí"
|
||||
date = 2025-05-22
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["pečivo"]
|
||||
tagy = ["bezlaktózové", "levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "1 menší bochník"
|
||||
time = "15 min příprava + 20 min kynutí + 5 min balení + 25 pečení + chladnutí asi 30"
|
||||
source = "Orion Domácí Potřeby.cz"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Voda, vlažná | 200 ml
|
||||
Droždí, sušené | 1/2 sáčku
|
||||
Cukr, třtinový | 1 lžička
|
||||
Olej, olivový | 2 lžíce
|
||||
Mouka, špaldová hladká | 80 g
|
||||
Mouka, hladká | 270 g
|
||||
Sůl | 1 lžička
|
||||
Kmín, mletý | 2 špetky
|
||||
|
||||
1. Do mísy nalijeme vodu, přidáme droždí a cukr a promícháme vařečkou. Přikryjeme potravinovou fólií nebo oterkou a necháme 10 minut probudit.
|
||||
1. K droždí poté prylijeme olej, prosijeme mouky, přidáme sůl a kmín (případně semínka, viz Tipy).
|
||||
1. Pomocí vařečky, a později i rukou, promícháme ingredience v jedno kompaktní těsto, necháme v míse a znovu přikryjeme. Necháme kynout asi 20 minut.
|
||||
1. Po nakunutí rozdělíme na dva kusy, půlku nahrubo vyválíme, druhou polovinu položíme doprostřed a zabalíme. Balíček opět překrojíme v půlce, rozválíme, zabalíme do ní zbylou polovinu a takto ještě jednou.
|
||||
1. Vytvarujeme bochník, položíme na plech vyložený pečícím papírem, můžeme nahoře párkrát naříznout a necháme mezitím odpočinout a ještě trochu nakynout.
|
||||
1. Troubu si předehřejeme na 200°C a do spodní části dáme plech.
|
||||
1. Až bude troba vyhřátá, nalijeme do spodního plechu teplou/horkou vodu, vložíme nad to plech s bochníkem a pečeme 25 minut. Díky vodě bude chléb hezky křupavý.
|
||||
1. Po vyndání z trouby necháme vychladnout a podávat můžeme třeba s domácí pomazánkou nebo i jako přílohu ke guláši.
|
||||
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Do těsta lze před kynutím přidat semínka, a to jak celá, tak krájená či hrubě pomletá, např. sezam, dýňová semínka, slunečnícová semínka atp.
|
||||
- Pokud máme čas, můžeme nechat kynout déle.
|
Reference in New Issue
Block a user