Oprava překlepů a gramatiky

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2021-03-29 10:56:38 +02:00 committed by Emil Miler
parent fe1b9afca1
commit 2f9a96bd00
5 changed files with 25 additions and 28 deletions

View File

@ -8,7 +8,7 @@ kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "omáčka", "snadné", "z jednoho hrnce"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "omáčka", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra] [extra]
portions = "4" portions = "3"
time = "230" time = "230"
source = "TopRecepty.cz" source = "TopRecepty.cz"
+++ +++
@ -25,15 +25,15 @@ Rajský protlak malý | 1 ks
Černý pepř | Černý pepř |
Sůl | Sůl |
Majoránka | 1 lžíce Majoránka | 1 lžíce
Voda na podlévání | Voda | 200 ml
Cibule na ozdobu | Cibule na ozdobu |
1. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli na malé kostičky. Česnek si prolisujeme do mističky. 1. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli na malé kostičky. Česnek si prolisujeme do mističky.
1. Ve velkém hrnci si rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibulku. BUde trvat zhruba 15 minut. 1. Ve velkém hrnci si rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibulku. Bude to trvat zhruba 15 minut.
1. Přisypeme mletou papriku a dobře promícháme. Následně postupujeme rychle, by paprika nezhořkla. 1. Přisypeme mletou papriku a dobře promícháme. Následně postupujeme rychle, aby paprika nezhořkla.
1. Prysypeme maso a ze všech stran ho opečeme. Často promícháváme (bude se lehce prychytávat ke dnu, ale to je v pořádku - nesmí se připalovat). 1. Přisypeme maso a ze všech stran ho opečeme. Často promícháváme (bude se lehce přichytávat ke dnu, ale to je v pořádku - nesmí se připalovat).
1. Opečené maso osolíme (asi 10 špetek) a opepříme. Přidáme prolak, promícháme a zalijeme asi 200 ml vody. 1. Opečené maso osolíme (asi 10 špetek) a opepříme. Přidáme prolak, promícháme a zalijeme vodou.
1. Přisypeme kmín, čensek, promícháme a přiklopíme pokličkou. Dusíme na nejnižší plamen asi 90 minut. Pokud by se připalovalo, můžeme přilít trochu vody (po malém množství a nesmíme to přehnat). 1. Přisypeme kmín, česnek, promícháme a přiklopíme pokličkou. Dusíme na nejnižší plamen asi 90 minut. Pokud by se připalovalo, můžeme přilít trochu vody (po malém množství a nesmíme to přehnat).
1. Pokud je maso měkké přidáme majoránku (rozemnutou v dlaních) a ještě 10 minut povaříme. 1. Pokud je maso měkké, přidáme majoránku (rozemnutou v dlaních) a ještě 10 minut povaříme.
1. Guláš se nezahušťuje, jelikož by měl zhoustnout díky cibulovému základu. Pokud opravdu musíme zahustit, tak pouze chlebovou strouhankou. 1. Guláš se nezahušťuje, jelikož by měl zhoustnout díky cibulovému základu. Pokud opravdu musíme zahustit, tak pouze chlebovou strouhankou.
1. Guláš můžeme posypat nakrájenou cibulí a podávat s knedlíkem, bramborákem nebo čerstvým chlebem. 1. Guláš můžeme posypat nakrájenou cibulí a podávat s knedlíkem, bramborákem nebo čerstvým chlebem.

View File

@ -5,18 +5,15 @@ author = "Terezka"
[taxonomies] [taxonomies]
kategorie = ["maso"] kategorie = ["maso"]
tagy = ["", "", ""] tagy = ["omáčka", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra] [extra]
portions = "" portions = "4"
time = "" time = "30"
source = "MaminčinyRecepty.cz" source = "MaminčinyRecepty.cz"
+++ +++
<!-- Tagy: alkohol, bezlaktózové, bezlepkové, drůbež, hrnkové, levné, omáčka, pečené, ryby, rychlé, salát, snadné, vegetarian, vepřové, z jednoho hrnce -->
Ingredience || Ingredience ||
-|- -|-
Cibule | 1 ks Cibule | 1 ks
@ -30,10 +27,10 @@ Oregano | 1 lžička
Smetana na vaření | 180-200 g Smetana na vaření | 180-200 g
Bramborové noky | 500 g Bramborové noky | 500 g
1. Cibuli pokrájíma nadrobno 1. Cibuli pokrájíme nadrobno.
1. Maso si omyjeme a pokrájíme na kostky. 1. Maso omyjeme a pokrájíme na kostky.
1. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky 1. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
1. Na pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm ciobulku. 1. Na pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibulku.
1. Po chvíli přidáme maso a opepříme. Necháme zatáhnout ze všech stran a osolíme. 1. Po chvíli přidáme maso a opepříme. Necháme zatáhnout ze všech stran a osolíme.
1. Až bude směs opečená dozlatova, přidáme česnek a chvilku necháme osmahnout. 1. Až bude směs opečená dozlatova, přidáme česnek a chvilku necháme osmahnout.
1. Přilijeme celý obsah plechovky rajčat. 1. Přilijeme celý obsah plechovky rajčat.

View File

@ -26,17 +26,17 @@ Pepř |
Mletá paprika | 1 velká špetka Mletá paprika | 1 velká špetka
Strouhanka | cca 2 hrsti Strouhanka | cca 2 hrsti
Masová náplň || Omáčka ||
-|- -|-
Cibule 1 ks | Cibule | 1 ks
Olej | 2 lžíce Olej | 2 lžíce
Nové koření | 7 kuliček Nové koření | 7 kuliček
Pepř | 7 kuliček Pepř | 7 kuliček
Bobkový list | 3 ks Bobkový list | 3 ks
Rajský protla | 140 g Rajský protlak | 140 g
Citronová kůra | 1 špetka Citronová kůra | 1 špetka
Hladká mouka | 1 lžíce Hladká mouka | 1 lžíce
Strouhaný perník | 1 hrst Strouhaný perník | 1/2 až 1 hrst
Skořice | 1 špetka Skořice | 1 špetka
### Naplňování paprik ### Naplňování paprik
@ -52,7 +52,7 @@ Skořice | 1 špetka
1. Podlijeme trochou vody (aby byly zhruba z poloviny ponořené). 1. Podlijeme trochou vody (aby byly zhruba z poloviny ponořené).
1. Přidáme nové koření, pepř, bobkové listy, citronovou kůru a rajský protlak. 1. Přidáme nové koření, pepř, bobkové listy, citronovou kůru a rajský protlak.
1. Promícháme a pod pokličkou dusíme 30 minut doměkka. 1. Promícháme a pod pokličkou dusíme 30 minut doměkka.
1. Poté papriky vyndáme na talíř 1. Poté papriky vyndáme na talíř.
1. Omáčku přecedíme a vrátíme zpět do hrnce. Přivedeme k varu. 1. Omáčku přecedíme a vrátíme zpět do hrnce. Přivedeme k varu.
1. V hrnku studené vody si rozmícháme mouku. Za stálého míchání ji přiléváme do omáčky. 1. V hrnku studené vody si rozmícháme mouku. Za stálého míchání ji přiléváme do omáčky.
1. Přidáme perník, skořici, promícháme a povaříme asi 10 minut. 1. Přidáme perník, skořici, promícháme a povaříme asi 10 minut.

View File

@ -1,5 +1,5 @@
+++ +++
title = "ŠPagety s houbami se smetanou" title = "Špagety s houbami a smetanou"
date = 2021-03-15 date = 2021-03-15
author = "Terezka" author = "Terezka"

View File

@ -28,9 +28,9 @@ Citronová šťáva | z 1/2 kusu
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si plech vyložený pečícím papírem. 1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
1. Tresku omyjeme, osušíme a položíme na plech. 1. Tresku omyjeme, osušíme a položíme na plech.
1. Zakápneme ji olivovým oleje, osolíme a opepříme. Takto z obou stran všech kusů. 1. Zakápneme ji olivovým oleje, osolíme a opepříme. Takto připravíme z obou strany všechny filety.
1. Vložíme do trouby na 10 minut. 1. Plech vložíme do trouby na 10 minut.
1. Mezitím si připravíme strouhanku. Smícháme si strouhanku, trochu soli a pepře, petržel, kopr, mátu a promícháme. 1. Mezitím si připravíme strouhanku. Strouhanku si smícháme s trochou soli a pepře, petrželí, koprem, mátou a promícháme.
1. Přilijeme šťávu z poloviny citronu a 4 lžíce olivového olejem. Poctivě promícháme. 1. Přilijeme šťávu z poloviny citronu a 4 lžíce olivového oleje. Poctivě promícháme.
1. Tresky vyndáme z trouby, rozdělíme na ně strouhankovou směs a vložíme zpět do trouby na dalších 10 minut. 1. Tresky vyndáme z trouby, rozdělíme na ně strouhankovou směs a vložíme zpět do trouby na dalších 10 minut.
1. Podávat můžeme například s [bramborovo-mrkvovým pyré](@/bramborovo-mrkvove-pyre/index.md) 1. Podávat můžeme například s [bramborovo-mrkvovým pyré](@/bramborovo-mrkvove-pyre/index.md)