forked from em/receptty.org
Nové low carb recepty
This commit is contained in:
parent
d5e488288f
commit
0b461af7bb
63
content/asijske-tofu-a-zeleninove-nudle/index.md
Normal file
63
content/asijske-tofu-a-zeleninove-nudle/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,63 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Asijské tofu a zeleninové nudle"
|
||||
date = 2023-01-02
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["zelenina"]
|
||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "snadné", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4"
|
||||
time = "45"
|
||||
source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Marinované tofu ||
|
||||
-|-
|
||||
Tofu | 400 g
|
||||
Zázvor, čerstvý | 2 cm
|
||||
Česnek | 2 stroužky
|
||||
Sojová omáčka | 4 lžíce
|
||||
Sezamový olej | 2 lžíce
|
||||
Sůl | 1 špetka
|
||||
|
||||
Zeleninové nudle ||
|
||||
-|-
|
||||
Arašídy | 30 g
|
||||
Cuketa | 250 g
|
||||
Mrkev | 250 g
|
||||
Petržel, kořen | 250 g
|
||||
Hráškové lusky mladé | 100 g
|
||||
Chilli paprička | 1/2 kusu
|
||||
Koriandr | 8 snítek
|
||||
Limetková šťáva | z 1 kusu
|
||||
Sezamový olej | 4 lžíce
|
||||
Sójová omáčka | 2 lžíce
|
||||
|
||||
### Tofu
|
||||
1. Tofu vyjmeme z obalu a zabalíme do kuchyňské utěrky, aby vytáhla co nejvíce vody. Ideálně tofu ještě zatížíme.
|
||||
1. Mezitím do misky, do které pak tofu naložíme, nastrouháme najemno zázvor, prolisujeme česnek a přilijeme sójovou omáčku a sezamový olej. Ochutnáme, a pokud chceme, můžeme trošku osolit. Marinádu promícháme.
|
||||
1. Tofu vybalíme z utěrky a pokrájíme na plátky nebo kostičky.
|
||||
1. Do marinády nasypeme tofu, promícháme, přikryjeme třeba potravinovou fólií a necháme zatím uležet. Tento krok klidně můžeme udělat i večer před vařením a tofu do sebe přes noc krásně natáhne všechny chutě.
|
||||
|
||||
### Zeleninové nudle
|
||||
1. Arašídy nasucho opražíme na větší pánvi. Poté je pokrájíme nadrobno a můžeme je rovnou nasypat do nějaké malé servírovací mističky a připravit na jídelní stůl. Pánev nemusíme uklízet, využijem ji později.
|
||||
1. Cuketu omyjeme, také odkrojíme konce a pomocí spirálového kráječe nastrouháme na tenké nudle. V případě potřeby můžeme nudle uprostřed překrojit, aby nebyly tak dlouhé. Poté nudle osolíme, promícháme a necháme zatím odležet.
|
||||
1. Mrkev a petržel oloupeme, odkrojíme konce a opět použijeme spirálový kráječ.
|
||||
1. Hráškové lusky očístíme, vhodíme do slané vroucí vody a chvilku povaříme. Poté scedíme a ihned zchladíme studenou vodou. Necháme okapat, osušíme a můžeme pokrájet na poloviny.
|
||||
1. Chilli papričku omyjeme, očistíme a pokrájíme na tenké nudličky.
|
||||
1. Koriandr omyjeme, osušíme a pokrájíme nadrobno.
|
||||
1. Cuketové nudle propláchneme, necháme chvíli okapat a osušíme.
|
||||
1. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce sezamového oleje, přidáme mrkvové a petrželové nudle a opékáme je asi 2-3 minuty.
|
||||
1. Mezitím na druhé pánvi rozehřejeme poslední 2 lžíce sezamového oleje a vyklopíme do ní obsah misky s marinovaným tofu, které opíkáme ze všech stran.
|
||||
1. Do pánve přidáme cuketové nudle, lusky, chilli a smažíme další minutku.
|
||||
1. Přidáme koriandrové listy, sójovou omáčku a limetkovou šťávu. Promícháme a udržujeme teplé.
|
||||
1. Na talíře rozdělíme zeleninové nudle, na ně opečené tofu a strávníci si dle chuti mohou pokrm posypat praženými arašídy.
|
||||
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Pokud nemáme spirálový kráječ, můžeme zeleninu nakrájet loupákem na brambory na tenké dlouhé pruhy a ty poté rozkrájet na nudle.
|
||||
- Namísto čerstvého hrášku můžeme použít mražené fazolové lusky. Postupujeme stejně.
|
37
content/coleslaw-s-jogurtem/index.md
Normal file
37
content/coleslaw-s-jogurtem/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,37 @@
|
||||
+++
|
||||
title = ""
|
||||
date = 2022-01-20
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["zelenina", "přílohy"]
|
||||
tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "salát", "snadné"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "6"
|
||||
time = "15 min + uležení 60"
|
||||
source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Zelí bílé | 1 menší hlávka
|
||||
Šalotka | 1 ks
|
||||
Mrkev | 2 středně velké kusy
|
||||
Jogurt, bílý | 150 g
|
||||
Majonéza | 50 g
|
||||
Šťáva z citronu | z 1/2 kusu
|
||||
Jablečný ocet | 1 lžíce
|
||||
Cukr, třtinový | 1 lžíce
|
||||
Sůl |
|
||||
Pepř, čerstvě mletý |
|
||||
|
||||
1. Ze zelí oloupeme vrchní nehezké listy a hlávku nakrouháme na tenké nudličky. To můžeme klasicky nožem, anebo to jde skvěle škrabkou na brambory. Zelí vložíme do velké mísy.
|
||||
1. Šalotku oloupeme a najemno nakrájíme. Přidáme k zelí.
|
||||
1. Mrkve oškrabeme a nastrouháme nahrubo do připravené mísy.
|
||||
1. V malé mističce smícháme jogurt, majonézu, šťávu z citronu, ocet, cukr a dle chuti osolímea opepříme.
|
||||
1. Zálivku nalijeme do mísy a pořádně přomícháme, případně ještě dosolíme či dopepříme.
|
||||
1. Uložíme na 1 hodinu do chladu, aby se chutě propojili a zelí zkřehlo.
|
||||
1. Asi 15 minut před pdáváním přendáme mísu do pokojové teploty, aby coleslaw nebyl příliš studený.
|
||||
1. Podáváme jako přílohu k masovým pokrmům nebo jako hlavní jídlo například k večeři s plátkem opečeného chleba.
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user