forked from em/receptty.org
60 lines
2.6 KiB
Markdown
60 lines
2.6 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Philadelfia Sushi Roll"
|
||
|
date = 2021-03-01
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
|
||
|
tagy = ["bezlepkové"]
|
||
|
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "cca 35 kousků"
|
||
|
time = "120"
|
||
|
source = "PremediatedLeftovers.com"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
|
||
|
Rýže ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Sushi rýže | 2 hrnky
|
||
|
Voda | 3 hrnky
|
||
|
Rýžový ocet | 2 lžíce
|
||
|
Cukr | 2 lžíce
|
||
|
Sůl | 1 lžíce
|
||
|
|
||
|
Sushi ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Uzený losos | 100 g
|
||
|
Okurka | 1 kus
|
||
|
Nori řasa | 4 listy
|
||
|
Krémový sýr Philadelphia | 100 g
|
||
|
|
||
|
K podávání ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Wasabi pasta|
|
||
|
Sójová omáčka|
|
||
|
Nakládaný zázvor|
|
||
|
|
||
|
### Příprava rýže
|
||
|
1. Rýži připravte buď podle návodu nebo v rýžovaru a připravenou zalijeme vodou.
|
||
|
1. V rendlíku smícháme ocet, cukr a sůl.
|
||
|
1. Na sporáku zahříváme na nízký plamen, dokud se vše nespojí.
|
||
|
1. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
|
||
|
1. Uvařenou rýži přesypeme do velké mísy, přilijeme octovou směs a lehce, ale řádně, promícháme.
|
||
|
1. Dáme stranou a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Můžeme sem tam promíchat.
|
||
|
|
||
|
### Příprava sushi
|
||
|
1. Lososa nakrájíme na proužky.
|
||
|
1. Okurku rozpůlíme, vydlabeme semínkový vnitřek a nakrájíme na tenké proužky.
|
||
|
1. Pokud máme čerstvý sýr v kostce nebo v tužším formě, tak nakrájíme na proužky / pruhy.
|
||
|
1. Nori řasu položíme na prkénko hrubou stranou nahoru.
|
||
|
1. Na řasu vložíme zhruba 2 lžíce rýže. Navlhčíme si prsty a lehce rozprostřeme po celém povrchu - vynecháme pouze u jedné z delší strany, a to asi 1,5 cm.
|
||
|
1. Řasu si otočíme tak, aby byla strana s volným pruhem byla od nás a dlouhá strana polepená rýží byla nejblíž k nám.
|
||
|
1. Po delší straně, asi 2 cm od kraje, nanášíme suroviny: na bližší stranu naneseme vrstvu lososa, okurkový proužek a krémový sýr. Pokud máme sýr pouze mazací, tak nejprve zhruba polovinu ryže namažeme vrstvou sýru a poté navrstvíme lososa a okurku. Použijeme vlastní odhad, aby náplně nebylo moc ani málo.
|
||
|
1. Namočíme si prsty do vody a potřeme tak obnaženou část řasy.
|
||
|
1. Jemně začneme balit řasu, a to od dlouhé strany, kterou máme nejblíže u sebe. Během balení musíme rolku lehce utahovat. Ne však moc, jinak se může rozpadnou či protrhnout.
|
||
|
1. Namokřenou stranou řasu uzavřeme
|
||
|
1. Vezmeme si ostrý nůž a lehce namočíme jeho čepel. Krájíme kolečka asi 1,5 cm široká. Mezi řezy si můžeme nůž opět namočit. Z jedné rolky bychom takto měli dostat cca 10-12 koleček.
|
||
|
1. Celý postup balení rolky opakujeme tak dlouho, dokud nevypotřebujeme všechny rýži.
|
||
|
1. Podávát můžeme s wasabi pastou, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem..
|