1.6 KiB
1.6 KiB
+++ title = "Řízky v jogurtové marinádě" date = 2019-07-21 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["snadné"]
[extra] portions = "4" time = "30" source = "" +++
| Maso | |
|---|---|
| Bílý jogurt | 150 g |
| Malé vejce | 2 ks |
| Solamyl | 2 lžíce |
| Sójová omáčka | 1 lžíce |
| Worchester omáčka | 1 lžíce |
| Vegeta | 1 lžička |
| Kuřecí prsa | 2 ks |
| Omáčka | |
|---|---|
| Máslo | 2 lžíce |
| Studené mléko | 200 ml |
| Muškátový oříšek | 1 špetka |
| Sůl | |
| Pepř |
- Prsa omyjeme, nakrájíme na řízky a lehoučce (třeba jen rukou) proklepeme.
- V hlubokém talíři smícháme jogurt, vejce, solamyl, sójovou i worchester omáčku, vegetu, 1/2 lžičky soli a 1/2 lžičky pepře.
- Do promíchané marinády naložíme maso. Může takto zůstat i přes noc.
- Následně řízky vyndáme z marinády (marinádu nevyhazujeme a vytvoříme z ní omáčku), obalíme ve strouhance a osmažíme do zlatova.
- Podávat můžeme s bešamelem, vařeným či pečeným bramborem a oblohou ze zeleniny.
Bešamel z marinády
- Z marinády jsme vyndali maso a zpracovali. Vyhodit marinádu by byla škoda, takže z ní vytvoříme omáčku na styl bešamelu.
- Na pánvi nebo v menším hrnci rozehřejeme máslo.
- Přidáme marinádu a za stálého míchání (doporučuji metličku) necháme na plameni. Za chvíli začne pracovat teplo s vodou a solamylem a vytvoří se tuhá koule.
- V této chvíli odstavíme z plotny a po malých částech přiléváme mléko. Vždy zapracujeme a až poté znovu přilijeme. Takto opakujeme, až se nám vytvoří omáčka požadované konzistence.
- Nastrouháme muškátový oříšek, osolíme a opepříme dle chuti.