2.9 KiB
2.9 KiB
+++ title = "Hovězí s houbovou omáčkou" date = 2020-03-15 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["omáčka"]
[extra] portions = "4" time = "180" source = "Vaříme č.9/2019" +++
| Příprava masa | |
|---|---|
| Nové koření | 4 kuličky |
| Bobkový list | 2 ks |
| Celý pepř | 4 kuličky |
| Sůl | 1 lžička |
| Cibule | 1 ks |
| Mrkev | 2 ks |
| Celer | 1/4 |
| Petržel | 1 ks |
| Hovězí falešná svíčková | 600 g |
| Knedlíky | |
|---|---|
| Rohlíky | 2 ks |
| Máslo | 30 g + vymazání |
| Polohrubá mouka | 90 g |
| Vejce | 1 ks |
| Mléko | 150 ml |
| Petržel a kopr | 1 hrst |
| Omáčka | |
|---|---|
| Sušené lesní houby | 60 g |
| Máslo | 40 g |
| Drcený kmín | 1/2 lžičky |
| Hladká mouka | 2 lžíce |
| Vývar z masa | 700 ml |
| Smetana ke šlehání | 200 ml |
| Sůl, pepř | dle chuti |
Maso
- Nejprve si připravíme maso. Mrkev, petržel, cibuli a celer očistíme a několikrát překrojíme.
- Do hrnce vlijeme 1500 ml vody, přidáme zeleninu a koření. Přivedeme k varu.
- Vložíme maso, ztlumíme na minimum a necháme táhnout alespoň 2 hodiny. Maso musí být měkké. Poté slijeme - vývar si necháme, zeleninu můžeme vyhodit a maso nakrájíme na plátky a dáme stranou na talíř.
- Než budeme maso servírovat, tak určitě vychladne. Takže ve chvíli, kdy dokončíme omáčku, maso vložíme na pár minut do mikrovlnné trouby.
Knedlíky
- Ke konci vaření masa si můžeme připravit knedlíky. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky.
- Na pánvi si rozehřejeme máslo a kostičky osmahneme do křupava. Necháme trochu vychladnout.
- Připravíme si tři ohnivzdorné hrníčky (nebo menší zavařovačky bez zúženého hrdla) a vymažeme je silnou vrstvou másla.
- Oddělíme bílky a vyšleháme z nich tuhý sníh.
- Ve větší míse smícháme mouku, žloutky, mléko, bylinky, opečené rohlíky a sníh.
- Knedlíkovou směs rozdělíme do hrnečků.
- Poslední krok zahájíme ve chvíli, kdy začneme vařit omáčku. Díky tomu nám to časově hezky vyjde.
- V konvici si uvaříme vodu. Do hrnce vložíme hrníčky a na dno hrnce nalijeme vroucí vodu tak, aby sahala do 2/3 hrníčků. Přiklopíme a vaříme 25 minut. Hotové knedlíky vyklopíme a nakrájíme na kolečka.
Omáčka
- Mezitím, co se vaří maso, si můžeme namočit houby ve 100 ml vody. Promícháme a necháme odstát. Dalšími kroky pokračujeme, až když je hotové maso.
- V hrnci rozpustíme máslo. Přisypeme kmín a mouku a vytvoříme tak jíšku. Chvilku jí smažíme.
- Až začne lehce tmavnout (nesmí znědnout příliš) přilijeme vývar (mě to vycházelo zhruba na 700 ml) a přivedeme k varu.
- Přidáme houby i s vodou, ve které se namáčely a za občasného míchání vaříme 20 minut. V tuto chvíli začneme vařit i knedlíky.
- Stáhneme omáčku z plotny, zjemníme smetanou, ochutíme solí a pepřem.
- Na talíř nalijeme trochu omáčky, vložíme nakrájené a ohřáté maso a přidáme knedlíky.