Compare commits
No commits in common. "fe65dd694d9ef9e4c567b046a0414c28ceec1c76" and "47a9e9c7ee6b08b79237de4ca27e0bdf26ae0e48" have entirely different histories.
fe65dd694d
...
47a9e9c7ee
24
.drone.yml
24
.drone.yml
@ -1,24 +0,0 @@
|
|||||||
kind: pipeline
|
|
||||||
name: default
|
|
||||||
|
|
||||||
steps:
|
|
||||||
- name: build
|
|
||||||
image: debian
|
|
||||||
commands:
|
|
||||||
- apt-get -q update && apt-get -yq install wget
|
|
||||||
- wget -q https://github.com/getzola/zola/releases/download/v0.16.1/zola-v0.16.1-x86_64-unknown-linux-gnu.tar.gz
|
|
||||||
- tar zxf zola-v0.16.1-x86_64-unknown-linux-gnu.tar.gz
|
|
||||||
- ./zola build
|
|
||||||
|
|
||||||
- name: deploy
|
|
||||||
image: drillster/drone-rsync
|
|
||||||
settings:
|
|
||||||
hosts: [ "0x45.cz" ]
|
|
||||||
user: drone
|
|
||||||
source: public/*
|
|
||||||
target: /srv/www/receptty.org
|
|
||||||
recursive: true
|
|
||||||
delete: true
|
|
||||||
environment:
|
|
||||||
RSYNC_KEY:
|
|
||||||
from_secret: rsync_private_key
|
|
Binary file not shown.
Before Width: | Height: | Size: 3.1 MiB |
@ -1,43 +0,0 @@
|
|||||||
+++
|
|
||||||
title = "Chléb s droždím a zakysanou smetanou"
|
|
||||||
date = 2022-09-11
|
|
||||||
author = "Terezka"
|
|
||||||
|
|
||||||
[taxonomies]
|
|
||||||
kategorie = ["pečivo"]
|
|
||||||
tagy = ["levné", "pečené", "snadné"]
|
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
[extra]
|
|
||||||
portions = "1 bochník "
|
|
||||||
time = "160"
|
|
||||||
source = "časopis Gurmet"
|
|
||||||
+++
|
|
||||||
|
|
||||||
Ingredience ||
|
|
||||||
-|-
|
|
||||||
Voda, vlažná | 200 ml
|
|
||||||
Čerstvé droždí | 42 g
|
|
||||||
Cukr | 1 lžička
|
|
||||||
Žitná chlebová mouka | 205 g
|
|
||||||
Celozrnná pšeničná mouka | 100 g
|
|
||||||
Hladká pšeničná mouka | 200 g
|
|
||||||
Sůl | 1 lžička
|
|
||||||
Kmín, mletý | 1-2 lžičky
|
|
||||||
Balsamikový ocet | 1 lžíce
|
|
||||||
Zakysaná smetana | 150 g
|
|
||||||
|
|
||||||
1. V míse smícháme vodu, droždí, cukr a necháme 15 minut stranou.
|
|
||||||
1. V menší míse si smícháme mouky, sůl a kmín.
|
|
||||||
1. Když je kvásek vzešlý, přisypeme k němu tuto sypkou směs, balzamiko a zakysanou smetanu.
|
|
||||||
1. Těsto hněteme tak dlouho, až nám vznikne pěkné hladké těsto. Necháme ho v míse, tu přikryjeme potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout 40 minut.
|
|
||||||
1. Poté znovu těsto prohněteme a dáme kynout ještě na 30 minut.
|
|
||||||
1. Mezitím si připravíme dlouhou oválnou formu nebo srnčí hřbet a vysypeme ho formou.
|
|
||||||
1. Z těsta vytvoříme oválnýá bochánek a vložíme do formy. Nařízneme mělkým řezem a necháme ještě 30 minut kynout.
|
|
||||||
1. Troubu si předehřejeme na 200°C a na dno si vložíme misku nebo plech s vodou.
|
|
||||||
1. Chléb ve formě vložíme do trouby na 15 minut.
|
|
||||||
1. Poté troubu ztlumíme na 180°C a pečeme ještě 30 minut.
|
|
||||||
|
|
||||||
### Tipy
|
|
||||||
|
|
||||||
- Pokud nemáme podlouhlou formu nebo srnčí hřbet, nevadí. Jen se chléb trochu rozplácne. A před pečením ho nařízneme velmi lehce a určitě ne hluboko.
|
|
Binary file not shown.
Before Width: | Height: | Size: 4.8 MiB |
@ -1,39 +0,0 @@
|
|||||||
+++
|
|
||||||
title = "Křupavé zeleninové závitky"
|
|
||||||
date = 2022-09-11
|
|
||||||
author = "Terezka"
|
|
||||||
|
|
||||||
[taxonomies]
|
|
||||||
kategorie = ["zelenina"]
|
|
||||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "pečené", "vegetarian"]
|
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
[extra]
|
|
||||||
portions = "4"
|
|
||||||
time = ""
|
|
||||||
source = "Jíme Jinak.cz"
|
|
||||||
+++
|
|
||||||
|
|
||||||
Ingredience ||
|
|
||||||
-|-
|
|
||||||
Cibule | 1 ks
|
|
||||||
Mrkev | 2 ks
|
|
||||||
Zelí bílé | 1/2 střední hlávky
|
|
||||||
Olej |
|
|
||||||
Majonéza | 3 lžíce
|
|
||||||
Umeocet | 1 lžíce
|
|
||||||
Rýžový papír | 6-10 ks
|
|
||||||
|
|
||||||
1. Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Mrkev nastrouháme nahrubo, zelí nakrouháme najemno.
|
|
||||||
1. Do široké pánve kápneme trochu oleje, rozehřejeme ho a osmahneme na něm cibuli a mrkev. Po chvíli přidáme i zelí a za občasného míchání restujeme 10 minut.
|
|
||||||
1. Mezitím si troubu předehřejeme na 180°C, plech vyložíme papírem na pečení.
|
|
||||||
1. Poté stáhneme z plotny a necháme chvilku vychladnout. Přidáme majonézu a ochutíme umeoctem. Je celkem slaný, němělo by být potřeba dále dochucovat solí.
|
|
||||||
1. Do talíře (nebo třeba pánvičky) s širokým dnem si nalijeme teplou vodu, do které budeme namáčet rýžové papíry.
|
|
||||||
1. Dalším krokem je balení závitků: rýžový papír namočíme na pár sekund do teplé vody, přendáme ho na prkýnko a doprostřed dáme trochu zeleninové náplně (nedáváme moc, jinak nepůjdou pořádně zabalit). Nejprve přehneme část papíru, která je blíž u nás, směrem na směs. Poté ji přidržujeme ukazováčkama a prsteníčkem a malíčkem zvedáme strany papíru. Nakonec překulíme směrem od nás a tím vznikne balíček. Závitky dobře utahujeme.
|
|
||||||
1. Závitky pokládáme na připravený plech spojem dolů. Postříkáme nebo potřeme trochou oleje a dáme péct na 20 minut. V polovině pečení otočíme a potříkáme (potřeme) olejem i z této strany.
|
|
||||||
1. Podáváme například s obilovinou a nakvašenou zeleninou, nebo jen tak na svačinu.
|
|
||||||
|
|
||||||
### Tipy
|
|
||||||
|
|
||||||
- Při postupu balení je více možností. Buď popsaná varianta "u mě - strany - ode mě" nebo můžeme zkusit "strany - u mě - ode mě". Záleží na nás, co nám bude vyhovovat. Hlavní je váleček dostatečně utáhnout. Ale nechceme papír roztrhnout, takže jemně.
|
|
||||||
- Zeleninu můžeme dát do směsi téměř jakoukoli, kterou doma najdeme - červená řepa (uvařená), pórek, kedlubna, paprika (na tenké proužky) nebo třeba i tofu či tenké proužky kuřecích prsou.
|
|
Binary file not shown.
Before Width: | Height: | Size: 2.9 MiB |
@ -1,38 +0,0 @@
|
|||||||
+++
|
|
||||||
title = "Masová omáčka na špagety"
|
|
||||||
date = 2022-09-11
|
|
||||||
author = "Terezka"
|
|
||||||
|
|
||||||
[taxonomies]
|
|
||||||
kategorie = ["maso", "těstoviny a rýže"]
|
|
||||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "omáčka", "snadné", "z jednoho hrnce"]
|
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
[extra]
|
|
||||||
portions = "4"
|
|
||||||
time = "60"
|
|
||||||
+++
|
|
||||||
|
|
||||||
Ingredience ||
|
|
||||||
-|-
|
|
||||||
Cibule | 1 ks
|
|
||||||
Mrkev | 1 střední kus
|
|
||||||
Pórek | 1/4 kusu
|
|
||||||
Česnek | 3 stroužky
|
|
||||||
Ghí nebo olivový olej | 1,5 lžíce
|
|
||||||
Mleté maso mix | 500 g
|
|
||||||
Worchesterová omáčka | 1 lžička
|
|
||||||
Bílé víno | 100 ml
|
|
||||||
Rajčata loupaná krájená sterilizovaná | 400 g (1 plechovka)
|
|
||||||
Směs bylinky (viz Tipy) | 1 lžíce
|
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
1. Cibuli a mrkev pokrájíme na drobné kostičky. Pórek na tenká půlkolečka a česnek oloupeme a prolisujeme.
|
|
||||||
1. V hrnci se širokým dnem rozehřejeme ghí a přisypeme cibuli, mrkev a pórek. Necháme opékat do změknutí mrkve.
|
|
||||||
1. Přidáme maso, osolíme, opepříme, přisypeme asi oplovinu itelských bylinek a přilijeme pár kaper worchestrové omáčky. Za občasného míchání opékáme.
|
|
||||||
1. Přilijeme víno a necháme vypařit.
|
|
||||||
1. Vlijeme plechovku rajčat, přidáme prolisovaný česnek a zbytek bylinek. Přiklopíme pokličkou a na mírném plameni pokrm dusíme.
|
|
||||||
|
|
||||||
### Tipy
|
|
||||||
|
|
||||||
- Směs bylinek jsem přivezla ze zahraničí a ve složení je oregano, bazalka, sušené rajče, sůl, česnek. Můžeme nahradit jinou směsí, například "Italské bylinky" se běžně prodávají v obchodech, nebo si je můžeme namíchat dle libosti a aktuální chuti sami přímo pro pokrm do mističky a pak postupně přidávat.
|
|
@ -24,19 +24,19 @@ Majonéze | 2 - 3 lžíce
|
|||||||
Citronová šťáva | 1 lžička
|
Citronová šťáva | 1 lžička
|
||||||
Sůl |
|
Sůl |
|
||||||
|
|
||||||
1. Rýži aspoň třikrát propláchneme a uvaříme v rýžovaru nebo klasicky na plotně v hrnci. Poměr rýže a vody je 1:1,5.
|
1. Rýži aspoň třikrát propláchneme a uvaříme v rýžovaru nebo klasicky na plotně v hrnci. Poměr rýže a vody je 1:2.
|
||||||
1. Mezitím si připravíme náplň - smícháme tuňáka, majonézu, citronovou šťávu a sůl. Necháme v lednici uležet.
|
1. Mezitím si připravíme náplň - smícháme tuňáka, majonézu, citronovou šťávu a sůl. Necháme v lednici uležet.
|
||||||
1. Uvařenou rýži necháme vychladnout.
|
1. Uvařenou rýži necháme vychladnout.
|
||||||
1. Z uvedeného množství rýže vychází tři až čtyři bochánky.
|
1. Z uvedeného množství rýže vychází tři až čtyři bochánky.
|
||||||
1. Připravíme si menší misku a kus potravinové fólie. Fólii vložíme do misky a lehce ji potřeme vodou (aby se nám rýže tolik nelepila).
|
1. připravíme si menší misku a kus potravinové fólie. Fólii vložíme do misky a lehce ji potřeme vodou (aby se nám rýže tolik nelepila).
|
||||||
1. Na fólii vložíme zhruba jednu až dvě lžíce rýže. Lehce jí přitlačíme, aby držela na dně misky. Vložíme lžíci tuňákové směsi doprostřed misky s rýží a přikryjeme další lžící rýže.
|
1. Na fólii vložíme zhruba jednu až dvě lžíce rýže. Lehce jí přitlačíme, aby držela na dně misky. Vložíme lžíci tuňákové směsi doprostřed misky s rýží a přikryjeme další lžící rýže.
|
||||||
1. Nyní vezmeme kraje potravinové fólie, spojíme je nad miskou k sobě a trochu zamotáme, aby rýže nevypadla. Chytneme ji tak, abychom mohli fólii s rýží vyjmout z misky a v rukou vytvoříme bochánek. Lehce stlačujeme, aby se rýže hezky spojila, ale zároveň nesmíme protrhnout fólii. Cílem je, abychom měli rýžový bochánek naplněný tuňákovou majonézou a ta by neměla nikde vytékat.
|
1. Nyní vezmeme kraje potravinové fólie, spojíme je nad miskou k sobě a trochu zamotáme, aby rýže nevypadla. Chytneme ji tak, abychom mohli fólii s rýží vyjmout z misky a v rukou vytvoříme bochánek. Lehce stlačujeme, aby se rýže hezky spojila, ale zároveň nesmíme protrhnout fólii.
|
||||||
1. Vytvarovaný bochánek vyjmeme z fólie a vložíme na talíř. Máme hotové jedno onigiri.
|
1. Vytvarovaný bochánek vyjmeme z fólie a vložíme na talíř. Máme hotové jedno onigiri.
|
||||||
1. Použitou fólií vyložíme opět misky a postupujeme jako předtím.
|
1. Použitou fólií vyložíme opět misky a postupujeme jako u předchozího onigiri.
|
||||||
1. Nori řasu si nastříháme na obdélníčky 5 x 10 cm a přiložíme je na onigiri.
|
1. Nori řasu si nastříháme na obdélníčky 5 x 10 cm a přiložíme je na onigiri.
|
||||||
|
|
||||||
### Tipy
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
- Náplň může být různá. Např. nadrcené surimi tyčinky s majonézou, směs pikantní nakládané zeleniny kimči, sladká švestka atd.
|
- Náplň může být různá. Např. nadrcené surimi tyčinky s majonézou, směs pikantní nakládané zeleniny kimči, sladká švestka atd.
|
||||||
- Nebo být náplň nemusí vůbec a stačí nasypat sáček pro ochucení onigiri. Jsou různé druhy (sýrový, bylinkový, atd) a koupí se v obchodech s asijskými potravinami. Obsah sáčku se nasype ve chvíli, kdy stáhneme rýži z plotny (nebo vyndáme z rýžovaru). Vmícháme ochucení a necháme chladnout. Během přípravy poté nemusíme plnit a stačí vytvarovat bochánky.
|
- Nebo být náplň nemusí vůbec a stačí nasypat sáček pro ochucení onigiri. Jsou různé druhy (sýrový, bylinkový, atd) a koupí se v obchodech s asijskými potravinami. Obsah sáčku se nasype ve chvíli, kdy stáhneme rýži z plotny (nebo vyndáme z rýžovaru). Vmícháme ochucení a necháme chladnout. Během přípravy poté ničím neplníme.
|
||||||
- Nori řasu také můžeme vystříhat do různých tvarů a onigiri tak ozdobit.
|
- Nori řasu také můžeme vystříhat do různých tvarů a onigiri tak ozdobit.
|
@ -1,37 +0,0 @@
|
|||||||
+++
|
|
||||||
title = "Pivní chléb"
|
|
||||||
date = 2022-09-11
|
|
||||||
author = "Terezka"
|
|
||||||
|
|
||||||
[taxonomies]
|
|
||||||
kategorie = ["pečivo"]
|
|
||||||
tagy = ["levné", "snadné"]
|
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
[extra]
|
|
||||||
portions = "1 bochník"
|
|
||||||
time = "140 min"
|
|
||||||
source = "Maminčiny Recepty.cz"
|
|
||||||
+++
|
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
Ingredience ||
|
|
||||||
-|-
|
|
||||||
Pivo, světlé | 300 ml
|
|
||||||
Droždí, sušené | 2 lžičky
|
|
||||||
Cukr | 1 lžička
|
|
||||||
Mouka pšeničná, hladká | 350 g
|
|
||||||
Mouka žitná | 150 g
|
|
||||||
Sůl | 1 lžička
|
|
||||||
Kmín | 1 lžička
|
|
||||||
Chlebové koření | 1 lžička
|
|
||||||
|
|
||||||
1. Pokud máme pivo v lednici, včas ho vyndáme, aby mělo pokojovou teplotu.
|
|
||||||
1. Do velké mísy nalijeme pivo a přisypeme droždí a cukr. Necháme 15 minut odležet.
|
|
||||||
1. Pak do směsi přidáme mouky, sůl, kmín a chlebové koření. Vypracujeme v hladké těsto a mísu přikryjeme potravinovou fólií. Necháme kynout 50 minut.
|
|
||||||
1. Poté těsto propracujeme a vložíme do formy válcovitého tvaru, kterou vysypeme moukou. Použít můžeme například ošatku nebo velký srnčí hřbet. Přikryjeme utěrkou a necháme opět kynout asi 50 minut.
|
|
||||||
1. Troubu si předehřejeme na 210°C, plech vyložíme pečícím papírem.
|
|
||||||
1. Chléb vyklopíme z formy na plech, ometeme mouku z povrchu a potřeme slanou vodou.
|
|
||||||
1. Vložíme do vyhřáté trouby na 10 minut. Poté ztlumíme na 180°C a pečeme ještě asi 40 minut. Na poklep by měl chléb znít dutě.
|
|
||||||
1. Po vyndání z trouby chléb znovu potřeme slanou vodou. Můžeme párkrát potřít i během pečení.
|
|
||||||
1. Chléb necháme úplńě vychladnout, až poté podáváme.
|
|
Binary file not shown.
Before Width: | Height: | Size: 2.7 MiB |
@ -1,38 +0,0 @@
|
|||||||
+++
|
|
||||||
title = "Vajíčková pomazánka s tvarohem"
|
|
||||||
date = 2022-09-11
|
|
||||||
author = "Terezka"
|
|
||||||
|
|
||||||
[taxonomies]
|
|
||||||
kategorie = ["pomazánky"]
|
|
||||||
tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné"]
|
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
[extra]
|
|
||||||
portions = "4"
|
|
||||||
time = "15"
|
|
||||||
+++
|
|
||||||
|
|
||||||
Ingredience ||
|
|
||||||
-|-
|
|
||||||
Tvaroh, polotučný | 250 g
|
|
||||||
Gervais | 80 g
|
|
||||||
Hořčice polotučná | 1,5 lžičky
|
|
||||||
Horčice dijonská | 1 lžička
|
|
||||||
Kysela okurka | 3 ks
|
|
||||||
Jarní cibulka | 1 stonek
|
|
||||||
Niva | 30 g
|
|
||||||
Vejce, vařená | 5 ks
|
|
||||||
Sůl |
|
|
||||||
Pepř |
|
|
||||||
|
|
||||||
1. Tvaroh, Gervais a obě hořčice dáme do mísy a promícháme.
|
|
||||||
1. Kyselé okurky a jarní cibulku nakrájíme nadrobno a přidáme do mísy.
|
|
||||||
1. K tvarohovému základu nastrouháme na jemno nivu a vše promícháme.
|
|
||||||
1. Vejce oloupeme a pokrájíme na jemno. Můžeme použít kráječ na vajíčka pokud máme (viz Tipy)
|
|
||||||
1. Dochutíme solí (s tou opatně, jelikož niva je slaná dost) a pepřem.
|
|
||||||
1. Podáváme s čerstvým pečivem.
|
|
||||||
|
|
||||||
### Tipy
|
|
||||||
|
|
||||||
- Kráječem rozkrojíme vejce, otočíme ho o 90°, znovu rozkrojíme a otočíme ho potřetí a opět rozkrojíme. Takto vejce rozkrojíme po třech osách a vzniknou pěkné kostičky. Při třetím otáčení to chce trochu zručnosti, jelikož se vejce rozpadá. Doporučuji při druhém překrojení vejce opatrně překlopit do dlaně, otevřít kráječ a z dlaně vejce přelopit zpět do kráječe. .
|
|
Binary file not shown.
Before Width: | Height: | Size: 169 KiB |
Loading…
Reference in New Issue
Block a user