Přepsání receptu na domácí majonézu
This commit is contained in:
parent
70de818c7b
commit
ed9edadb44
@ -1,32 +1,29 @@
|
|||||||
+++
|
+++
|
||||||
title = "Domácí majonéza"
|
title = "Domácí majonéza"
|
||||||
date = 2020-04-30
|
date = 2020-09-19
|
||||||
author = "Terezka"
|
author = "Emil & Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
[taxonomies]
|
[taxonomies]
|
||||||
kategorie = ["přílohy"]
|
kategorie = ["přílohy"]
|
||||||
tagy = ["bezlaktózové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
tagy = ["bezlaktózové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
||||||
|
|
||||||
[extra]
|
[extra]
|
||||||
portions = "1"
|
|
||||||
time = "10"
|
time = "10"
|
||||||
source = ""
|
|
||||||
+++
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
Ingredience ||
|
Ingredience ||
|
||||||
-|-
|
-|-
|
||||||
Žloutky | 2 ks
|
Žloutky | 3 ks
|
||||||
Olej | 250 ml
|
Olej | 250 ml
|
||||||
Dijonská hořčice | 1 lžička
|
Dijonská/Francouzská hořčice | 1 lžička
|
||||||
Citronová šťáva | z 1/2 citronu
|
Citronová šťáva |
|
||||||
Cukr | 1 lžička
|
Sůl |
|
||||||
Sůl | 1 větší špetka
|
Pepř |
|
||||||
Pepř mletý | 1 špetka
|
|
||||||
Francouzská hořčice | 1 lžička
|
|
||||||
Vinný ocet | pár kapek
|
|
||||||
|
|
||||||
1. Do vysoké nádoby dáme žloutky, dijonská hořčice a olej.
|
1. Do vysoké nádoby dáme žloutky a hořčici.
|
||||||
1. Ponorným mixérem, který ponoříme až na dno, začneme mixovat. Nejprve jen několik sekund u dna a potom začneme kroužit mixérem v nádobě.
|
1. Metličkou nebo mixérem začneme žloutky šlehat a velice pomalu přidáváme olej. Pokud se olej přilije rychle, nespojí se s vejci. Postupně lze olej začít přilévat rychleji.
|
||||||
1. Do několika dalších sekund se vytvoří bílá tužší hmota. Pak už stačí jen párkrát promíchat vrchní část, která se často moc dobře nepromíchá se zbytkem majolky (vyndaváme a zandaváme mixér).
|
1. Našlehanou majonézu dochutíme solí, pepřem a citrónem.
|
||||||
1. Přendáme majonézu do misky, kde ji dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, francouzskou hořčicí a velmi opatrně vinným octem. Dle chuti můžeme ocukrovat. Vše promícháváme a ochutnáváme.
|
|
||||||
1. Když majonéza chutná podle představ, máme hotovo. Přendáme do sklenice a udržujeme v lednici.
|
## Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
Do majonézy lze přidat například česnek, pár kapek Worcestrové omáčky, uzenou papriku, nebo dalšími způsoby majonézu adaptovat na různé další druhy.
|
||||||
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user