Přepsání receptu na domácí majonézu
This commit is contained in:
		@@ -1,32 +1,29 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Domácí majonéza"
 | 
			
		||||
date = 2020-04-30
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
date = 2020-09-19
 | 
			
		||||
author = "Emil & Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["přílohy"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlaktózové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "1"
 | 
			
		||||
time = "10"
 | 
			
		||||
source = ""
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Žloutky | 2 ks
 | 
			
		||||
Žloutky | 3 ks
 | 
			
		||||
Olej | 250 ml
 | 
			
		||||
Dijonská hořčice | 1 lžička
 | 
			
		||||
Citronová šťáva | z 1/2 citronu
 | 
			
		||||
Cukr | 1 lžička
 | 
			
		||||
Sůl | 1 větší špetka
 | 
			
		||||
Pepř mletý | 1 špetka
 | 
			
		||||
Francouzská hořčice | 1 lžička
 | 
			
		||||
Vinný ocet | pár kapek
 | 
			
		||||
Dijonská/Francouzská hořčice | 1 lžička
 | 
			
		||||
Citronová šťáva |
 | 
			
		||||
Sůl |
 | 
			
		||||
Pepř |
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Do vysoké nádoby dáme žloutky, dijonská hořčice a olej.
 | 
			
		||||
1. Ponorným mixérem, který ponoříme až na dno, začneme mixovat. Nejprve jen několik sekund u dna a potom začneme kroužit mixérem v nádobě.
 | 
			
		||||
1. Do několika dalších sekund se vytvoří bílá tužší hmota. Pak už stačí jen párkrát promíchat vrchní část, která se často moc dobře nepromíchá se zbytkem majolky (vyndaváme a zandaváme mixér).
 | 
			
		||||
1. Přendáme majonézu do misky, kde ji dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, francouzskou hořčicí a velmi opatrně vinným octem. Dle chuti můžeme ocukrovat. Vše promícháváme a ochutnáváme.
 | 
			
		||||
1. Když majonéza chutná podle představ, máme hotovo. Přendáme do sklenice a udržujeme v lednici.
 | 
			
		||||
1. Do vysoké nádoby dáme žloutky a hořčici.
 | 
			
		||||
1. Metličkou nebo mixérem začneme žloutky šlehat a velice pomalu přidáváme olej. Pokud se olej přilije rychle, nespojí se s vejci. Postupně lze olej začít přilévat rychleji.
 | 
			
		||||
1. Našlehanou majonézu dochutíme solí, pepřem a citrónem.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
## Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Do majonézy lze přidat například česnek, pár kapek Worcestrové omáčky, uzenou papriku, nebo dalšími způsoby majonézu adaptovat na různé další druhy.
 | 
			
		||||
 
 | 
			
		||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user