This commit is contained in:
parent
3d967454dd
commit
df0d0c64ed
BIN
content/lilkove-lasagne-s-riccotou/img.jpg
Normal file
BIN
content/lilkove-lasagne-s-riccotou/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 128 KiB |
BIN
content/pad-thai-s-krevetami/img.jpg
Normal file
BIN
content/pad-thai-s-krevetami/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 148 KiB |
64
content/pad-thai-s-krevetami/index.md
Normal file
64
content/pad-thai-s-krevetami/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,64 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Pad Thai s krevetami"
|
||||
date = 2023-07-30
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["maso"]
|
||||
tagy = ["bezlaktózové", "snadné", ""]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4"
|
||||
time = "40"
|
||||
source = "Delish.com"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Rýžové nudle, široké | 230 g
|
||||
Šalotka | 1 ks
|
||||
Česnek | 3 stroužky
|
||||
Jarní cibulka | 4 stonky
|
||||
Vejce | 3 ks
|
||||
Arašídy | 50 g
|
||||
Arašídový nebo olivový olej | 5 lžic
|
||||
Krevety, předvařené | 450 g
|
||||
|
||||
Limetké klínky | na ozdobu
|
||||
|
||||
Omáčka ||
|
||||
-|-
|
||||
Palmový cukr | 3 lžíce
|
||||
Rybí omáčka | 3 lžíce
|
||||
Tamarindové pyré | 2 lžíce
|
||||
Limetková šťáva | 1 lžíce
|
||||
Kajenský pepř | 1/4 lžičky
|
||||
Olej | 1 lžíce
|
||||
|
||||
|
|
||||
|
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
1. Rýžové nudle uvaříme dle návodu na obalu, slijeme a necháme okapat.
|
||||
1. Šalotku oloupeme a pokrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Obě suroviny dáme do jedné mističky.
|
||||
1. Jarní cibulku omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější šikmé kroužky. Dáme do misky.
|
||||
1. Vejce vyklepneme do misky a prošleháme.
|
||||
1. Suroviny na omáčku spromícháme v misce tak, aby byl cukr rozpuštěný a vše bylo spojené.
|
||||
1. Velkou (ideálně wok) pánev rozehřejeme a nasucho na ní opražíme arašídy. Mícháme a hlídáme, chceme je jen nahnědlé. Poté je přesypeme do mističky.
|
||||
1. Do rozehřáté pánve nalijeme 1 lžíci oleje, necháme ho rozehřát a osmahneme na něm krevety. Hotové pak přesypeme do misky.
|
||||
1. Na pánev dáme další lžíci oleje a vlijeme rozmíchaná vajíčka. Promícháváme, aby se nám vytvořili potrhané kousky. Vejce by nemělo být moc udělané, takže maximálně po minuté (klidně i dříve) přisypeme ke krevetám.
|
||||
1. Na pánev dáme další lžíci oleje a vsypeme šalotku s česnekem a necháme 1 minutu osmahnout.
|
||||
1. Přidáme jarní cibulku (můžeme nechat trochu stranou na ozdobu) a dáme smažíme 1 až 2 minuty.
|
||||
1. Přilijeme omáčku a přivedeme ji k varu.
|
||||
1. Do pánve přidáme krevety s vejci, nudle a mícháme.
|
||||
1. Přisypeme arašídy (trochu necháme stranou na ozdobu).
|
||||
1. Když je celý pokrm prohřátý, můžeme servírovat posypané arašídy, jarní cibulkou a s klínkem limetky.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Krevety mohou být rozmražené. Doporučuji je před smažením scedit.
|
||||
- Pokud se stane, že nemáte široké nudle a najdete doma jen vlasové tenké, tak doporučuji navýšit množství omáčky dvojnásob, protože tenké nudle omáčku vsáknou a pak by se mohl pokrm zdát suchý.
|
BIN
content/porkovy-kolac/img.jpg
Normal file
BIN
content/porkovy-kolac/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 191 KiB |
71
content/porkovy-kolac/index.md
Normal file
71
content/porkovy-kolac/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,71 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Pórkový koláč"
|
||||
date = 2023-07-30
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["zelenina"]
|
||||
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "8 kousků"
|
||||
time = "60"
|
||||
source = "inspirace v knize 356 nízkosacharidových receptů"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Korpus ||
|
||||
-|-
|
||||
Kokosový olej | 25 g
|
||||
Vejce | 2 ks
|
||||
Mandlová mouka | 140 g
|
||||
Vlašské ořechy, namleté | 40 g
|
||||
Sůl | 1 větší špetka
|
||||
|
||||
Náplň ||
|
||||
-|-
|
||||
Cherry rajčata | 50 g
|
||||
Šalotka | 1 ks
|
||||
Olivový olej | 1 lžíce
|
||||
Pórek | 1 ks
|
||||
Baby špenát | 100g
|
||||
Rozmarýn, čerstvý | 2 snítky
|
||||
Sůl | 1 větší špetka
|
||||
Česnek | 3 stroužky
|
||||
Cuketa | 150 g
|
||||
Bazalkové pesto | 80 g
|
||||
Parmezán | 50 g
|
||||
Vejce | 3 ks
|
||||
Smetana ke šlehání | 50 ml
|
||||
Sůl |
|
||||
Pepř |
|
||||
Muškátový oříšek |
|
||||
|
||||
### Korpus
|
||||
|
||||
1. Troubu předehřejeme na 185°C. Formu na koláč o průměru vyložíme pečíčím papírem, který postříkáme trochou kokosového oleje ve spreji (obecně potřeme tukem, třeba máslem).
|
||||
1. Kokosový olej rozpustíme a v míse smícháme s vejci.
|
||||
1. Přisypeme mandlovou mouku, namleté vlašské ořechy a sůl. Promícháme a vytvoříme kompaktní těsto.
|
||||
1. Těsto dáme do připravené koláčové formy, rovnoměrně roztlačíme po dně a po stěnách.
|
||||
1. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut.
|
||||
1. Poté ho vyndáme a troubu necháme zapnutou.
|
||||
|
||||
### Náplň
|
||||
|
||||
1. Cherry rajčata umyjeme, osušíme a překrájíme na poloviny. Zatím dáme stranou třeba na talířek.
|
||||
1. Šalotku oloupeme, pokrájíme nadrobno a osmahneme na pánvi s rozpáleným olejem. Ztlumíme sporák na střední výkon a občasně mícháme.
|
||||
1. Pórek omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenká půlkolečka a vysypeme do mísy.
|
||||
1. Baby špenát a rozmarýn pokrájíme nahrubo a přisypeme k pórku společně se solí.
|
||||
1. Zelenou směs přisypeme na pánvičku k šalotce a prmícháme.
|
||||
1. Mezitím oloupeme česnek a prolisujeme ho do směsi. Ještě tak minutky zahříváme, pak dáme zpátky do mísy a necháme chvíli vychladnout.
|
||||
1. Cuketu pokrájíme na drobné kostičky a nasypeme na upečený korpus.
|
||||
1. K zelené směsi přidáme bazalkové pesto, parmezán a promícháme.
|
||||
1. Pórkovou směs rovnoměrně poklademe na korpus s cuketou.
|
||||
1. V misce smícháme vejce, smetanu dle chuti sůl, pepř a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.
|
||||
1. Vaječnou směsí přelijeme rovnoměrně porkovou směs.
|
||||
1. Poklademe rozpůlená cherry rajčata a vložíme do trouby na 20-30 minut.
|
||||
1. Po vyndání z trouby necháme koláč chvíli vychladnout a můžeme podávat.
|
||||
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Bazalkové pesto doporučuji takové, kde najdete jen bazalku, piniové oříšky, olivový olej, parmezán a česnek. Nešiďte se a nekupujte ta pesta, kde jsou třeba kešu nebo vlašské oříšky, nedejbože bramborový škrob. Dobré pesto mám vyzkoušené značky DM Bio, nebo si udělejte domácí.
|
BIN
content/portobello-plnene-susenymi-rajcaty/img.jpg
Normal file
BIN
content/portobello-plnene-susenymi-rajcaty/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 235 KiB |
49
content/portobello-plnene-susenymi-rajcaty/index.md
Normal file
49
content/portobello-plnene-susenymi-rajcaty/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,49 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Portobello plněné sušenými rajčaty"
|
||||
date = 2023-07-30
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["zelenina"]
|
||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "2"
|
||||
time = "50"
|
||||
source = "inspirace v knize 365 nízkosacharidových receptů"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Ingredience ||
|
||||
-|-
|
||||
Paprika | 1 ks
|
||||
Portobello | 2 ks
|
||||
Cibule | 1 ks
|
||||
Cuketa | 200 g
|
||||
Olivový olej | 1 lžíce
|
||||
Česnek | 3 stroužky
|
||||
Sušená rajčata krájená | 6 lžic
|
||||
Oregano | 1/2 lžičky
|
||||
Parmezán | 30 g
|
||||
Sůl |
|
||||
Pepř |
|
||||
Mozzarella | 1 ks
|
||||
|
||||
1. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
|
||||
1. Papriku omyjeme, rozkrojíme na čtvrtiny, vyčistíme a položíme na plech. Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut, dokud se na paprice nezačnou objevovat hnedé fleky. Průběžné otáčíme.
|
||||
1. Portobello otřeme vlhkou papírovou utěrkou. Opatrně ukrojíme nožičky a lžící uhladíme vnitřní část, aby se náplň hezky vešla.
|
||||
1. Cibuli oloupeme, cuketu omyjeme a osušíme a obě suroviny nakrájíme na drobné kostičky. Stejně tak i nožičky hub.
|
||||
1. V pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli, cuketu a houbové nožky.
|
||||
1. Oloupeme česnek a prolisujeme do pánve.
|
||||
1. Přidáme sušená rajčátka, oregano a trošku osolíme. Mícháme a smažíme tak dlouho, dokud nebude cuketa měkká.
|
||||
1. Portobello položíme na plech s pečícím papírem a trochu postříkáme nebo potřeme olejem.
|
||||
1. Když je směs na pávni hotová, tak ji stáhneme z plotky a chvilku necháme vychladnout.
|
||||
1. Přisypeme parmezán a dle chuti osolíme a opepříme.
|
||||
1. Náplň rozdělíme do klouboučků a dáme na 15 minut péct.
|
||||
1. Mozzarellu zatím slijeme a pokrájíme na plátky.
|
||||
1. Po zmíněných 15 minutách na houby poklademe plátky mozzarelly a zapékáme ještě 10 minut.
|
||||
1. Podáváme teplé, například se salátkem z quinoi.
|
||||
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Můžeme využít možností naší spižírny a lednice a náplně obměňovat například pórkem, tofu, vejcem atd.
|
BIN
content/salat-z-quinoi/img.jpg
Normal file
BIN
content/salat-z-quinoi/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 236 KiB |
BIN
content/salat-z-quinoi/img.xcf
Normal file
BIN
content/salat-z-quinoi/img.xcf
Normal file
Binary file not shown.
44
content/salat-z-quinoi/index.md
Normal file
44
content/salat-z-quinoi/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,44 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Salát z quinoi"
|
||||
date = 2023-07-30
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["přílohy"]
|
||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4"
|
||||
time = "45"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Quinoa ||
|
||||
-|-
|
||||
Quinoa | 250 g
|
||||
Vývar | 500 ml
|
||||
Citronová šťáva | pár kapek
|
||||
|
||||
Salát ||
|
||||
-|-
|
||||
Baby špenát | 100 g
|
||||
Cherry rajčata | 100 g
|
||||
Parmezán | 50 g
|
||||
Olivový olej | 2 lžíce
|
||||
|
||||
### Quinoa
|
||||
1. Quinou namíčíme do vody a po 10 minutách scedíme.
|
||||
1. Dáme do hrnce spolu s vývarem, zakryjeme a přivedeme k varu.
|
||||
1. Snížíme na mírný plamen a vaříme 15 minut. Můžeme jednou opatrně promíchat, abychom viděli, zda se quinoa nepřipaluje.
|
||||
1. Poté sundáme z plotny a zakryté pokličkou necháme 10 minut odpočívat.
|
||||
1. Pokličku odkryjeme, zakápneme citronovou šťávou, promícháme a necháme chvíli vychladnout.
|
||||
|
||||
### Salát
|
||||
1. Mezitím si v míse smícháme nahrubo opkrájené listy baby špenátu s pokrájenými cherry rajčaty a parmezánem.
|
||||
1. Vsypeme vychladlou quinou, olivový olej a promícháme.
|
||||
1. Podávat můžeme jako hlavní chod pro lehčí večeři nebo jako přílohu k panence, pečené zelenině, žampionům atd.
|
||||
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Baby špenát můžeme nahradit nebo namíchat jinými zelenými listy - polníčkem, rukolou nebo mixem salátů.
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user