Recepty 5x
Some checks failed
continuous-integration/drone/push Build is failing

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2023-07-30 12:20:46 +02:00
parent 3d967454dd
commit df0d0c64ed
10 changed files with 228 additions and 0 deletions

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 128 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 148 KiB

View File

@ -0,0 +1,64 @@
+++
title = "Pad Thai s krevetami"
date = 2023-07-30
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "snadné", ""]
[extra]
portions = "4"
time = "40"
source = "Delish.com"
+++
Ingredience ||
-|-
Rýžové nudle, široké | 230 g
Šalotka | 1 ks
Česnek | 3 stroužky
Jarní cibulka | 4 stonky
Vejce | 3 ks
Arašídy | 50 g
Arašídový nebo olivový olej | 5 lžic
Krevety, předvařené | 450 g
Limetké klínky | na ozdobu
Omáčka ||
-|-
Palmový cukr | 3 lžíce
Rybí omáčka | 3 lžíce
Tamarindové pyré | 2 lžíce
Limetková šťáva | 1 lžíce
Kajenský pepř | 1/4 lžičky
Olej | 1 lžíce
|
|
1. Rýžové nudle uvaříme dle návodu na obalu, slijeme a necháme okapat.
1. Šalotku oloupeme a pokrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Obě suroviny dáme do jedné mističky.
1. Jarní cibulku omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější šikmé kroužky. Dáme do misky.
1. Vejce vyklepneme do misky a prošleháme.
1. Suroviny na omáčku spromícháme v misce tak, aby byl cukr rozpuštěný a vše bylo spojené.
1. Velkou (ideálně wok) pánev rozehřejeme a nasucho na ní opražíme arašídy. Mícháme a hlídáme, chceme je jen nahnědlé. Poté je přesypeme do mističky.
1. Do rozehřáté pánve nalijeme 1 lžíci oleje, necháme ho rozehřát a osmahneme na něm krevety. Hotové pak přesypeme do misky.
1. Na pánev dáme další lžíci oleje a vlijeme rozmíchaná vajíčka. Promícháváme, aby se nám vytvořili potrhané kousky. Vejce by nemělo být moc udělané, takže maximálně po minuté (klidně i dříve) přisypeme ke krevetám.
1. Na pánev dáme další lžíci oleje a vsypeme šalotku s česnekem a necháme 1 minutu osmahnout.
1. Přidáme jarní cibulku (můžeme nechat trochu stranou na ozdobu) a dáme smažíme 1 až 2 minuty.
1. Přilijeme omáčku a přivedeme ji k varu.
1. Do pánve přidáme krevety s vejci, nudle a mícháme.
1. Přisypeme arašídy (trochu necháme stranou na ozdobu).
1. Když je celý pokrm prohřátý, můžeme servírovat posypané arašídy, jarní cibulkou a s klínkem limetky.
### Tipy
- Krevety mohou být rozmražené. Doporučuji je před smažením scedit.
- Pokud se stane, že nemáte široké nudle a najdete doma jen vlasové tenké, tak doporučuji navýšit množství omáčky dvojnásob, protože tenké nudle omáčku vsáknou a pak by se mohl pokrm zdát suchý.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 191 KiB

View File

@ -0,0 +1,71 @@
+++
title = "Pórkový koláč"
date = 2023-07-30
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"]
[extra]
portions = "8 kousků"
time = "60"
source = "inspirace v knize 356 nízkosacharidových receptů"
+++
Korpus ||
-|-
Kokosový olej | 25 g
Vejce | 2 ks
Mandlová mouka | 140 g
Vlašské ořechy, namleté | 40 g
Sůl | 1 větší špetka
Náplň ||
-|-
Cherry rajčata | 50 g
Šalotka | 1 ks
Olivový olej | 1 lžíce
Pórek | 1 ks
Baby špenát | 100g
Rozmarýn, čerstvý | 2 snítky
Sůl | 1 větší špetka
Česnek | 3 stroužky
Cuketa | 150 g
Bazalkové pesto | 80 g
Parmezán | 50 g
Vejce | 3 ks
Smetana ke šlehání | 50 ml
Sůl |
Pepř |
Muškátový oříšek |
### Korpus
1. Troubu předehřejeme na 185°C. Formu na koláč o průměru vyložíme pečíčím papírem, který postříkáme trochou kokosového oleje ve spreji (obecně potřeme tukem, třeba máslem).
1. Kokosový olej rozpustíme a v míse smícháme s vejci.
1. Přisypeme mandlovou mouku, namleté vlašské ořechy a sůl. Promícháme a vytvoříme kompaktní těsto.
1. Těsto dáme do připravené koláčové formy, rovnoměrně roztlačíme po dně a po stěnách.
1. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut.
1. Poté ho vyndáme a troubu necháme zapnutou.
### Náplň
1. Cherry rajčata umyjeme, osušíme a překrájíme na poloviny. Zatím dáme stranou třeba na talířek.
1. Šalotku oloupeme, pokrájíme nadrobno a osmahneme na pánvi s rozpáleným olejem. Ztlumíme sporák na střední výkon a občasně mícháme.
1. Pórek omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenká půlkolečka a vysypeme do mísy.
1. Baby špenát a rozmarýn pokrájíme nahrubo a přisypeme k pórku společně se solí.
1. Zelenou směs přisypeme na pánvičku k šalotce a prmícháme.
1. Mezitím oloupeme česnek a prolisujeme ho do směsi. Ještě tak minutky zahříváme, pak dáme zpátky do mísy a necháme chvíli vychladnout.
1. Cuketu pokrájíme na drobné kostičky a nasypeme na upečený korpus.
1. K zelené směsi přidáme bazalkové pesto, parmezán a promícháme.
1. Pórkovou směs rovnoměrně poklademe na korpus s cuketou.
1. V misce smícháme vejce, smetanu dle chuti sůl, pepř a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.
1. Vaječnou směsí přelijeme rovnoměrně porkovou směs.
1. Poklademe rozpůlená cherry rajčata a vložíme do trouby na 20-30 minut.
1. Po vyndání z trouby necháme koláč chvíli vychladnout a můžeme podávat.
### Tipy
- Bazalkové pesto doporučuji takové, kde najdete jen bazalku, piniové oříšky, olivový olej, parmezán a česnek. Nešiďte se a nekupujte ta pesta, kde jsou třeba kešu nebo vlašské oříšky, nedejbože bramborový škrob. Dobré pesto mám vyzkoušené značky DM Bio, nebo si udělejte domácí.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 235 KiB

View File

@ -0,0 +1,49 @@
+++
title = "Portobello plněné sušenými rajčaty"
date = 2023-07-30
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"]
[extra]
portions = "2"
time = "50"
source = "inspirace v knize 365 nízkosacharidových receptů"
+++
Ingredience ||
-|-
Paprika | 1 ks
Portobello | 2 ks
Cibule | 1 ks
Cuketa | 200 g
Olivový olej | 1 lžíce
Česnek | 3 stroužky
Sušená rajčata krájená | 6 lžic
Oregano | 1/2 lžičky
Parmezán | 30 g
Sůl |
Pepř |
Mozzarella | 1 ks
1. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
1. Papriku omyjeme, rozkrojíme na čtvrtiny, vyčistíme a položíme na plech. Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut, dokud se na paprice nezačnou objevovat hnedé fleky. Průběžné otáčíme.
1. Portobello otřeme vlhkou papírovou utěrkou. Opatrně ukrojíme nožičky a lžící uhladíme vnitřní část, aby se náplň hezky vešla.
1. Cibuli oloupeme, cuketu omyjeme a osušíme a obě suroviny nakrájíme na drobné kostičky. Stejně tak i nožičky hub.
1. V pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli, cuketu a houbové nožky.
1. Oloupeme česnek a prolisujeme do pánve.
1. Přidáme sušená rajčátka, oregano a trošku osolíme. Mícháme a smažíme tak dlouho, dokud nebude cuketa měkká.
1. Portobello položíme na plech s pečícím papírem a trochu postříkáme nebo potřeme olejem.
1. Když je směs na pávni hotová, tak ji stáhneme z plotky a chvilku necháme vychladnout.
1. Přisypeme parmezán a dle chuti osolíme a opepříme.
1. Náplň rozdělíme do klouboučků a dáme na 15 minut péct.
1. Mozzarellu zatím slijeme a pokrájíme na plátky.
1. Po zmíněných 15 minutách na houby poklademe plátky mozzarelly a zapékáme ještě 10 minut.
1. Podáváme teplé, například se salátkem z quinoi.
### Tipy
- Můžeme využít možností naší spižírny a lednice a náplně obměňovat například pórkem, tofu, vejcem atd.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 236 KiB

Binary file not shown.

View File

@ -0,0 +1,44 @@
+++
title = "Salát z quinoi"
date = 2023-07-30
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["přílohy"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "45"
+++
Quinoa ||
-|-
Quinoa | 250 g
Vývar | 500 ml
Citronová šťáva | pár kapek
Salát ||
-|-
Baby špenát | 100 g
Cherry rajčata | 100 g
Parmezán | 50 g
Olivový olej | 2 lžíce
### Quinoa
1. Quinou namíčíme do vody a po 10 minutách scedíme.
1. Dáme do hrnce spolu s vývarem, zakryjeme a přivedeme k varu.
1. Snížíme na mírný plamen a vaříme 15 minut. Můžeme jednou opatrně promíchat, abychom viděli, zda se quinoa nepřipaluje.
1. Poté sundáme z plotny a zakryté pokličkou necháme 10 minut odpočívat.
1. Pokličku odkryjeme, zakápneme citronovou šťávou, promícháme a necháme chvíli vychladnout.
### Salát
1. Mezitím si v míse smícháme nahrubo opkrájené listy baby špenátu s pokrájenými cherry rajčaty a parmezánem.
1. Vsypeme vychladlou quinou, olivový olej a promícháme.
1. Podávat můžeme jako hlavní chod pro lehčí večeři nebo jako přílohu k panence, pečené zelenině, žampionům atd.
### Tipy
- Baby špenát můžeme nahradit nebo namíchat jinými zelenými listy - polníčkem, rukolou nebo mixem salátů.