This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										
											BIN
										
									
								
								content/lilkove-lasagne-s-riccotou/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										
											BIN
										
									
								
								content/lilkove-lasagne-s-riccotou/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
										
											Binary file not shown.
										
									
								
							| 
		 After Width: | Height: | Size: 128 KiB  | 
							
								
								
									
										
											BIN
										
									
								
								content/pad-thai-s-krevetami/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										
											BIN
										
									
								
								content/pad-thai-s-krevetami/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
										
											Binary file not shown.
										
									
								
							| 
		 After Width: | Height: | Size: 148 KiB  | 
							
								
								
									
										64
									
								
								content/pad-thai-s-krevetami/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										64
									
								
								content/pad-thai-s-krevetami/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,64 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Pad Thai s krevetami"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2023-07-30
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["maso"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlaktózové", "snadné", ""]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "40"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "Delish.com"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Rýžové nudle, široké | 230 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Šalotka | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Česnek | 3 stroužky
 | 
				
			||||||
 | 
					Jarní cibulka | 4 stonky
 | 
				
			||||||
 | 
					Vejce | 3 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Arašídy | 50 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Arašídový nebo olivový olej | 5 lžic
 | 
				
			||||||
 | 
					Krevety, předvařené | 450 g
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Limetké klínky | na ozdobu
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Omáčka ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Palmový cukr | 3 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Rybí omáčka | 3 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Tamarindové pyré | 2 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Limetková šťáva | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Kajenský pepř | 1/4 lžičky
 | 
				
			||||||
 | 
					Olej | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					 | 
 | 
				
			||||||
 | 
					 | 
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					 
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Rýžové nudle uvaříme dle návodu na obalu, slijeme a necháme okapat.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Šalotku oloupeme a pokrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Obě suroviny dáme do jedné mističky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Jarní cibulku omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější šikmé kroužky. Dáme do misky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vejce vyklepneme do misky a prošleháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Suroviny na omáčku spromícháme v misce tak, aby byl cukr rozpuštěný a vše bylo spojené.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Velkou (ideálně wok) pánev rozehřejeme a nasucho na ní opražíme arašídy. Mícháme a hlídáme, chceme je jen nahnědlé. Poté je přesypeme do mističky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do rozehřáté pánve nalijeme 1 lžíci oleje, necháme ho rozehřát a osmahneme na něm krevety. Hotové pak přesypeme do misky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na pánev dáme další lžíci oleje a vlijeme rozmíchaná vajíčka. Promícháváme, aby se nám vytvořili potrhané kousky. Vejce by nemělo být moc udělané, takže maximálně po minuté (klidně i dříve) přisypeme ke krevetám.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na pánev dáme další lžíci oleje a vsypeme šalotku s česnekem a necháme 1 minutu osmahnout.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přidáme jarní cibulku (můžeme nechat trochu stranou na ozdobu) a dáme smažíme 1 až 2 minuty.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přilijeme omáčku a přivedeme ji k varu.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do pánve přidáme krevety s vejci, nudle a mícháme. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přisypeme arašídy (trochu necháme stranou na ozdobu).
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Když je celý pokrm prohřátý, můžeme servírovat posypané arašídy, jarní cibulkou a s klínkem limetky.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Krevety mohou být rozmražené. Doporučuji je před smažením scedit.
 | 
				
			||||||
 | 
					- Pokud se stane, že nemáte široké nudle a najdete doma jen vlasové tenké, tak doporučuji navýšit množství omáčky dvojnásob, protože tenké nudle omáčku vsáknou a pak by se mohl pokrm zdát suchý.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										
											BIN
										
									
								
								content/porkovy-kolac/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										
											BIN
										
									
								
								content/porkovy-kolac/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
										
											Binary file not shown.
										
									
								
							| 
		 After Width: | Height: | Size: 191 KiB  | 
							
								
								
									
										71
									
								
								content/porkovy-kolac/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										71
									
								
								content/porkovy-kolac/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,71 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Pórkový koláč"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2023-07-30
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["zelenina"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "8 kousků"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "60"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "inspirace v knize 356 nízkosacharidových receptů"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Korpus ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Kokosový olej | 25 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Vejce | 2 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Mandlová mouka | 140 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Vlašské ořechy, namleté | 40 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 1 větší špetka
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Náplň ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Cherry rajčata | 50 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Šalotka | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Olivový olej | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Pórek | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Baby špenát | 100g
 | 
				
			||||||
 | 
					Rozmarýn, čerstvý | 2 snítky
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 1 větší špetka
 | 
				
			||||||
 | 
					Česnek | 3 stroužky
 | 
				
			||||||
 | 
					Cuketa | 150 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Bazalkové pesto | 80 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Parmezán | 50 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Vejce | 3 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Smetana ke šlehání | 50 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Pepř | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Muškátový oříšek |
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Korpus
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Troubu předehřejeme na 185°C. Formu na koláč o průměru  vyložíme pečíčím papírem, který postříkáme trochou kokosového oleje ve spreji (obecně potřeme tukem, třeba máslem). 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Kokosový olej rozpustíme a v míse smícháme s vejci.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přisypeme mandlovou mouku, namleté vlašské ořechy a sůl. Promícháme a vytvoříme kompaktní těsto.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Těsto dáme do připravené koláčové formy, rovnoměrně roztlačíme po dně a po stěnách.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté ho vyndáme a troubu necháme zapnutou.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Náplň
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Cherry rajčata umyjeme, osušíme a překrájíme na poloviny. Zatím dáme stranou třeba na talířek.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Šalotku oloupeme, pokrájíme nadrobno a osmahneme na pánvi s rozpáleným olejem. Ztlumíme sporák na střední výkon a občasně mícháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Pórek omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenká půlkolečka a vysypeme do mísy.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Baby špenát a rozmarýn pokrájíme nahrubo a přisypeme k pórku společně se solí.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Zelenou směs přisypeme na pánvičku k šalotce a prmícháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mezitím oloupeme česnek a prolisujeme ho do směsi. Ještě tak minutky zahříváme, pak dáme zpátky do mísy a necháme chvíli vychladnout.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Cuketu pokrájíme na drobné kostičky a nasypeme na upečený korpus.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. K zelené směsi přidáme bazalkové pesto, parmezán a promícháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Pórkovou směs rovnoměrně poklademe na korpus s cuketou.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V misce smícháme vejce, smetanu dle chuti sůl, pepř a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vaječnou směsí přelijeme rovnoměrně porkovou směs.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poklademe rozpůlená cherry rajčata a vložíme do trouby na 20-30 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Po vyndání z trouby necháme koláč chvíli vychladnout a můžeme podávat.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Bazalkové pesto doporučuji takové, kde najdete jen bazalku, piniové oříšky, olivový olej, parmezán a česnek. Nešiďte se a nekupujte ta pesta, kde jsou třeba kešu nebo vlašské oříšky, nedejbože bramborový škrob. Dobré pesto mám vyzkoušené značky DM Bio, nebo si udělejte domácí.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										
											BIN
										
									
								
								content/portobello-plnene-susenymi-rajcaty/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										
											BIN
										
									
								
								content/portobello-plnene-susenymi-rajcaty/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
										
											Binary file not shown.
										
									
								
							| 
		 After Width: | Height: | Size: 235 KiB  | 
							
								
								
									
										49
									
								
								content/portobello-plnene-susenymi-rajcaty/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										49
									
								
								content/portobello-plnene-susenymi-rajcaty/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,49 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Portobello plněné sušenými rajčaty"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2023-07-30
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["zelenina"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "2"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "50"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "inspirace v knize 365 nízkosacharidových receptů"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Paprika | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Portobello | 2 ks 
 | 
				
			||||||
 | 
					Cibule | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Cuketa | 200 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Olivový olej | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Česnek | 3 stroužky
 | 
				
			||||||
 | 
					Sušená rajčata krájená | 6 lžic
 | 
				
			||||||
 | 
					Oregano | 1/2 lžičky
 | 
				
			||||||
 | 
					Parmezán | 30 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Pepř | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Mozzarella | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Papriku omyjeme, rozkrojíme na čtvrtiny, vyčistíme a položíme na plech. Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut, dokud se na paprice nezačnou objevovat hnedé fleky. Průběžné otáčíme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Portobello otřeme vlhkou papírovou utěrkou. Opatrně ukrojíme nožičky a lžící uhladíme vnitřní část, aby se náplň hezky vešla.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Cibuli oloupeme, cuketu omyjeme a osušíme a obě suroviny nakrájíme na drobné kostičky. Stejně tak i nožičky hub.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli, cuketu a houbové nožky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Oloupeme česnek a prolisujeme do pánve.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přidáme sušená rajčátka, oregano a trošku osolíme. Mícháme a smažíme tak dlouho, dokud nebude cuketa měkká.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Portobello položíme na plech s pečícím papírem a trochu postříkáme nebo potřeme olejem. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Když je směs na pávni hotová, tak ji stáhneme z plotky a chvilku necháme vychladnout.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přisypeme parmezán a dle chuti osolíme a opepříme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Náplň rozdělíme do klouboučků a dáme na 15 minut péct.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mozzarellu zatím slijeme a pokrájíme na plátky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Po zmíněných 15 minutách na houby poklademe plátky mozzarelly a zapékáme ještě 10 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podáváme teplé, například se salátkem z quinoi.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Můžeme využít možností naší spižírny a lednice a náplně obměňovat například pórkem, tofu, vejcem atd. 
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										
											BIN
										
									
								
								content/salat-z-quinoi/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										
											BIN
										
									
								
								content/salat-z-quinoi/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
										
											Binary file not shown.
										
									
								
							| 
		 After Width: | Height: | Size: 236 KiB  | 
							
								
								
									
										
											BIN
										
									
								
								content/salat-z-quinoi/img.xcf
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										
											BIN
										
									
								
								content/salat-z-quinoi/img.xcf
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
										
											Binary file not shown.
										
									
								
							
							
								
								
									
										44
									
								
								content/salat-z-quinoi/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										44
									
								
								content/salat-z-quinoi/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,44 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Salát z quinoi"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2023-07-30
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["přílohy"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "45"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Quinoa ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Quinoa | 250 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Vývar | 500 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Citronová šťáva | pár kapek
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Salát ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Baby špenát | 100 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Cherry rajčata | 100 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Parmezán | 50 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Olivový olej | 2 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					 
 | 
				
			||||||
 | 
					### Quinoa
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Quinou namíčíme do vody a po 10 minutách scedíme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Dáme do hrnce spolu s vývarem, zakryjeme a přivedeme k varu.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Snížíme na mírný plamen a vaříme 15 minut. Můžeme jednou opatrně promíchat, abychom viděli, zda se quinoa nepřipaluje.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté sundáme z plotny a zakryté pokličkou necháme 10 minut odpočívat.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Pokličku odkryjeme, zakápneme citronovou šťávou, promícháme a necháme chvíli vychladnout.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Salát
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mezitím si v míse smícháme nahrubo opkrájené listy baby špenátu s pokrájenými cherry rajčaty a parmezánem.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vsypeme vychladlou quinou, olivový olej a promícháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podávat můžeme jako hlavní chod pro lehčí večeři nebo jako přílohu k panence, pečené zelenině, žampionům atd.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Baby špenát můžeme nahradit nebo namíchat jinými zelenými listy - polníčkem, rukolou nebo mixem salátů.
 | 
				
			||||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user