Nové recepty k fotkám
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										39
									
								
								content/bramborova-omeleta-na-pive-s-klobasou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										39
									
								
								content/bramborova-omeleta-na-pive-s-klobasou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,39 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Bramborová omeleta na pivě s klobásou"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-01-20
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["maso", "zelenina", "ostatní"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlaktózové", "levné"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "2"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "60"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "iGurmet"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Brambory | 250 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Pivo tmavé | 150 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Cibule | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Klobása ostrá | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Česnek | 1 stroužek
 | 
				
			||||||
 | 
					Vejce | 3 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Petržel kadeřavá | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Olej | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Čerstvě mletý pepř | 
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Troubu si předehřejeme na 200°C.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a vložíme do pekáčku. Osolíme, opepříme a zalijeme pivem.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vložíme do trouby a pečeme, dokud nezměknou (cca 20 minut, hlídáme).
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Cibuli a klobásy nakrájíme na kolečka.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Česnek prolisujeme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na široké pánvi (ideálně s nepřilnavým povrchem) si rozehřejeme trochu oleje a osmahneme na něm cibulku, klobásu a česnek. Odstavíme a čekáme na brambory.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V míse si rozešleháme vejce se solí a pepřem a přidáme všechny suroviny - cibuli s česnekem a klobásou a upečené brambory.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vše promícháme. Důkladně, ale opatrně, aby se brambory příliš nepolámaly.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Použitou pánev si s trochou oleje znovu rozehřejeme a vsypeme do ní všechnu bramborovou směs.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Směs porovnáme, aby hezky na pánvi ležela a na mírném plameni pečeme dozlatova.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Servírujeme posypané nakrájenou petrželkou.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										42
									
								
								content/celerova-pomazanka/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										42
									
								
								content/celerova-pomazanka/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,42 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Celerová pomazánka"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-01-11
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["pomazánky"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "15"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "kniha Pomazánky a saláty"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Sterilizovaný celer | 150 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Vařené vejce | 3 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Nakládaná okurka | 2 kusy
 | 
				
			||||||
 | 
					Cibule | 1 malý kus
 | 
				
			||||||
 | 
					Zakysaná smetana | 4 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Citronová šťáva | 1 lžička
 | 
				
			||||||
 | 
					Cukr | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Pepř | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Čerstvý kopr nebo pažitka | 
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Celer scedíme a pořádně z něj vymačkáme co nejvíce šťávy. Pokrájíme ho nadrobno a dáme do mísy.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vejce pokrájíme na kostičky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Okurky hodně osušíme a nastrouháme najemno.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Cibulku nakrájíme hodně nadrobno.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vše přidáme k celeru.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do mísy přidáme zakysanou smetanu, citronovou šťávu, trochu soli, pepře a vše důkladně promícháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Petrželku a/nebo kopr pokrájíme nadrobno, přidáme k pomazánce, naposledy zamícháme. Případně ještě ochutnáme a dochutíme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Uložíme aspoň na 20 minut do ledničky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podáváme s pečivem, nejlépe tmavým nebo domácím čerstvě upečeným.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Namísto klasické cibule můžeme použít jarní cibulku.
 | 
				
			||||||
 | 
					- Pokud celer a okurky důkladně neosušíme, ak pomazánka bude tekutější.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										39
									
								
								content/gulas/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										39
									
								
								content/gulas/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,39 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Guláš"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-01-20
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["maso"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "omáčka", "snadné", "z jednoho hrnce"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "230"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "TopRecepty.cz"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Hovězí maso na guláš | 500 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Cibule | 500 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Sádlo | 3 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Sladká mletá paprika | 2 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Česnek | 4 stroužky
 | 
				
			||||||
 | 
					Mletý kmín | 1 lžička
 | 
				
			||||||
 | 
					Rajský protlak malý | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Černý pepř | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Majoránka | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Voda na podlévání | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Cibule na ozdobu | 
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli na malé kostičky. Česnek si prolisujeme do mističky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Ve velkém hrnci si rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibulku. BUde trvat zhruba 15 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přisypeme mletou papriku a dobře promícháme. Následně postupujeme rychle, by paprika nezhořkla.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Prysypeme maso a ze všech stran ho opečeme. Často promícháváme (bude se lehce prychytávat ke dnu, ale to je v pořádku - nesmí se připalovat).
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Opečené maso osolíme (asi 10 špetek) a opepříme. Přidáme prolak, promícháme a zalijeme asi 200 ml vody. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přisypeme kmín, čensek, promícháme a přiklopíme pokličkou. Dusíme na nejnižší plamen asi 90 minut. Pokud by se připalovalo, můžeme přilít trochu vody (po malém množství a nesmíme to přehnat).
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Pokud je maso měkké přidáme majoránku (rozemnutou v dlaních) a ještě 10 minut povaříme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Guláš se nezahušťuje, jelikož by měl zhoustnout díky cibulovému základu. Pokud opravdu musíme zahustit, tak pouze chlebovou strouhankou.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Guláš můžeme posypat nakrájenou cibulí a podávat s knedlíkem, bramborákem nebo čerstvým chlebem.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										42
									
								
								content/italske-rizoto-s-morskymi-plody/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										42
									
								
								content/italske-rizoto-s-morskymi-plody/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,42 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Italské rizoto s mořskými plody"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-01-20
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["těstoviny"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlepkové", "ryby", "z jednoho hrnce", ""]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "60"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = ""
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Máslo | 50 g + 50 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Mořské plody | 600 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl |
 | 
				
			||||||
 | 
					Cibule | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Česnek | 3 stroužky
 | 
				
			||||||
 | 
					Olivový olej | 3 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Arborio rýže | 400 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Bílé suché víno | 100 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Vývar | 750 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Parmezán (strouhaný) | 150 g + na posypání
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Cibuli a česnek nakrájíme na drobné kostičky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V široké (ideálně nepřilnavé) pánvi rozehřejeme 50 g másla.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vsypeme mořské plody a opečeme je (5-7 minut - nesmí se spálit, pouze dozlatova).
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mořské plody vyjmeme a dáme stranou do misky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Ve "výpeku" osmahneme cibuli dozlatova (cca 5 minut). Ke konci přidáme česnek.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přisypeme rýži (nepropláchnutou) a necháme chvíli zprůhlednět.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přilijeme víno, mícháme a počkáme, až se nasákne do rýže.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté po částech přiléváme vývar. Vždycky trochu vývaru, mícháme a čekáme, až se vsákne. Teprve poté přiléváme další část vývaru.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Zhruba po 15-20 minutách by měla být rýže měkká.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Téměř před koncem k rýži přisypeme připravené mořské plody. Potřebujeme, aby se zahřály a promíchaly s rýží.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Pánev sundáme z plotny a vmícháme parmezán a zbylé máslo. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V případě potřeby osolíme, ale nemělo by to být potřeba (obzvláště v případě, kdy byl vývar slaný)
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Necháme několik minutek odležet, aby se vše propojilo.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podáváme ozdobené strouhaným parmezánem nebo jeho hoblinkami.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										39
									
								
								content/koprova-omacka/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										39
									
								
								content/koprova-omacka/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,39 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Koprová omáčka"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-01-20
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["maso", "ostatní"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["omáčka", "z jednoho hrnce", "vegetarian"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "30"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "KuchařkaProDceru.cz"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Máslo | 20 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Hladká mouka | 20 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Vývar | 550 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Smetana ke šlehání | 200 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Obyčejný ocet | 60 ml 
 | 
				
			||||||
 | 
					Cukr | 1 lžička
 | 
				
			||||||
 | 
					Kopr | několik snítek
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Vejce (zastřené nebo natvrdo) | 4 kusy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Kopr si posekáme nadrobno.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Máslo v hrnci rozpusíme a necháme ho zpěnit. Přisypeme mouku a metličkou promícháváme, dokud nezačne bublat (asi půl minuty).
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přilijte jednu třetinu vývaru (nejlépe postupně) a rychle vmícháváme. Takto nám vznikne hustá jíška.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vmícháme druhou třetinu vývaru a opět rozmícháme. Jíška zřídne a přivedeme ji k varu.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vlijeme zbytek vývaru, rozmícháme a uvedeme v mírný var.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Za občasného míchání necháme zlehka pobublávat zhruba 20 minut. Pokud se tvoří na povrchu pěna, tak jí můžeme sbírat lžící. Můžeme ochutnat (ochutnávat) a případně dosolit.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mezitím si můžeme připravit vejce - zastřenná nebo natvrdo.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Také si mezitímn připravíme kyselost pro omáčku - ocet si odměříme do malého kastrůlku, přivedeme k vařu a svěříme ho na třetinu až čtvrtinu původního množství (výpary jsou dráždivé a silné, nezapomeňme tedy na zapnutí digestoře a hodně větrání).
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do omáčky vlijeme smetanu, rozmícháme, necháme přejít varem a přidáme svařený ocet.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Dochutíme cukrem, případně solí, pokud je potřeba.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přisypeme pokrájený kopr a odstavíme z plotny.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podáváme s připraveným vejcema a třeba s knedlíkem či (šťouchaným) bramborem. Pokud máme vařené maso (například z vývaru), můžeme ho nakrájet na plátky a podávat k vejci a knedlíku.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										43
									
								
								content/langose/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										43
									
								
								content/langose/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,43 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Langoše"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-01-20
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["ostatní"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["hrnkové", "levné", "vegetarian"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "120"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "kniha Láďa Hruška se vrací"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Mléko (vlažné) | 2 necelé hrnky
 | 
				
			||||||
 | 
					Droždí čerstvé | 1 kostka
 | 
				
			||||||
 | 
					Cukr | 1/2 lžičky
 | 
				
			||||||
 | 
					Polohrubá mouka | 3 1/2 hrnku
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 1/2 lžičky
 | 
				
			||||||
 | 
					Olej | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Strouhaný sýr | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Kečup | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Česnek | 
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mléko vylejeme do mísy, přidáme droždí, cukr a necháme vzejít kvásek (5-10 minut).
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přisypeme mouku, sůl a vařečkou (později rukama) vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud se lepí, můžeme přidat ještě trochu mouky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Z těsta vytvoříme bochánek a necháme 30-60 minut kynout.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vál nebo linku si posypeme moukou. Těsto vyválíme na placku asi 2 cm silnou a pomocí hrníčku vykrájíme kolečka.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Kolečka necháme ještě 10 minut kynout.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V široké pánvi si rozpálíme olej.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Připravíme si velký plochý talíř nebo tác, vyložíme ho kuchyňskými utěrka.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Každé kolečko vezmeme a rukama roztáhneme do tenké placky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté ho dáme smažit do oleje. Z každé strany asi 90 sekund.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Hotový langoš vždy položíme na připravený talíř s utěrkami, které odsají přebytečný tuk.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podáváme teplé například s kečupem a nastrouhaným sýrem.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Horké langoše můžeme potřít česnekovou vodou (5 stroužků česneku prolisujeme a smícháme s 1/4 hrnkem teplé vody, 1 lžící oleje a lžičkou soli). Potom vrstvíme kečup a sýr.
 | 
				
			||||||
 | 
					- Pokud máme možnost, využijeme pomocníka - jeden člověk bude roztahovat kolečka na placky a druhý bude hlídat langoše v pánvi.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										46
									
								
								content/peceny-obalovany-syr/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										46
									
								
								content/peceny-obalovany-syr/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,46 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Pečený obalovaný sýr s pečenými bramborami"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-01-20
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["ostatní"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["pečené"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "2"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "65"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "Jíme zdravě v zimě"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Brambory | 500 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Olej |
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl |
 | 
				
			||||||
 | 
					Nízkotučný hermelín | 2 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Šunka s vysokým podílem masa | 180 g
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Na obalení ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Špaldová mouka celozrnná hladká | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Vejce | 1 kus
 | 
				
			||||||
 | 
					Polotučné mléko | 20 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Kukuřičná strouhanka (nebo lupínky) | 60 g (dle potřeby)
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Troubu si rozehřejeme na 180°C. Připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Brambory neloupeme, pouze omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Naskládáme je na plech tak, aby ještě u okraje bylo později místo na hermelíny. Postříkáme trochou oleje (nebo pokapeme 1 lžící oleje) posolíme a vložíme do trouby na 45 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mezitím si obalíme hermelíny.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do tří talířů si připravíme suroviny - do prvního nasypeme špaldovou mouku, ve druhém rozšleháme vejce s mlékem a solí a do třetího nasypeme strouhanku.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Hermelíny si rozpůlíme tak, abychom měli dvě kulaté placky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Šunku rozdělíme mezi dva plátky hermelínu a přiklopíme zbylými plátky. Pokud hodně přepadává, můžeme okrájet.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Takto navrstvený hermelín-šunka-hermelín obalíme v trojobalu - nejprve mouka, poté vejce, poté strouhanka. Pokud nám to vyjde, můžeme udělat více vrstev, aby byla menší šance, že hermelín vyteče.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Chvíli po dokončení hermelínů se dopečou brambory. Hermelíny přidáme na volné místo na plechu a při stejné teplotě pečeme ještě 20 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podáváme teplé.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Během pečení si můžeme přípravit například [odlehčenou tatarskou omáčku](@/odlehcena-tatarska-omacka/index.md).
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										51
									
								
								content/sekana-s-krutim-masem-a-cuketou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										51
									
								
								content/sekana-s-krutim-masem-a-cuketou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,51 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Sekaná s krůtím masem a cuketou"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-01-20
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["maso"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["drůbež", "pečené", "snadné"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "5"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "100"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "Jíme zdravě v zimě"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Na sekanou ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Zelená cuketa | 150 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Bílá cibule | 120 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Česnek | 1 stroužek
 | 
				
			||||||
 | 
					Olivový olej | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Mleté krůtí maso | 600 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Ovesné vločky jemné | 120 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Vejce | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Polotučné mléko | 55 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Sójová omáčka | 2 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Petrželová nať pokrájená  | 1 hrst
 | 
				
			||||||
 | 
					Voda | 70 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Pepř | 
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Na glazé ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Kečup | 2 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Balzamikový ocet | 1 lžička
 | 
				
			||||||
 | 
					Třtinový cukr | 1 lžička
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Cuketu omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Cibuli oloupeme a také nakrájíme nadrobno.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Česnek oloupeme a prolisujeme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cuketu a cibuli (za občasného míchání 8 minut). Poté odstavíme stranou.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si zapékací mísu.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mezitím si můžeme připravit maso - v míse smícháme česnek, maso, vločky, vejce, mléko, sójovou omáčku, petrželovou nať.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Rukama (nebo robotem) chvíli propracujeme, aby se ingredience spojili a vytvořili tak masovou kouli.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do pekáčku přendáme masovou kouli a rukama vytvoříme váleček.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Sekanou podlijeme vodou a pečeme 25-30 minut. V případě potřeby během pečení ještě trošku podlijeme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mezitím si smícháme suroviny na glazé.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Po uplynutí času pečení sekané ji vyndáíme z trouby a teplotu v troubě zvýšíme na 210°C.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Sekanou potřeme veškerým připraveným glaze a vrátíme ji do trouby na 10 minut. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Sekanou můžeme podávat například s bramborami (pečenými, vařenými, šťouchanými) nebo chlebem.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										60
									
								
								content/vonave-maso-s-batatovym-pyre/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										60
									
								
								content/vonave-maso-s-batatovym-pyre/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,60 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Voňavé maso s batátovým pyré"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-01-20
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["maso"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlaktózové", "z jednoho hrnce"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "4 hod"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "MaminčinyRecepty.cz"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Hovězí kližka | 800 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Mrkev | 1 velký kus
 | 
				
			||||||
 | 
					Petřžel | 1 velký kus
 | 
				
			||||||
 | 
					Řapíkatý celer | 3 stonky
 | 
				
			||||||
 | 
					Cibule | 1 velký kus
 | 
				
			||||||
 | 
					Zázvor čerstvý | 5 cm
 | 
				
			||||||
 | 
					Olej |
 | 
				
			||||||
 | 
					Badyán | 3 hvězdičky
 | 
				
			||||||
 | 
					Skořice | 2 svitky
 | 
				
			||||||
 | 
					Hovězí vývar | 560 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Červený vinný ocet | 100 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Sójová omáčka | 50 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Med | 2 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Drcená chilli paprička | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Zelená petrželka | na ozdobu
 | 
				
			||||||
 | 
					 
 | 
				
			||||||
 | 
					Pyré ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Batáty | 1300 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Máslo | 80 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl |
 | 
				
			||||||
 | 
					Mletý pepř |
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					## Maso
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Zeleninu  očistíme a nakrájíme na větší kusy.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Zázvor oloupeme a nakrájíme na kolečka.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do hrnce nebo velké pánve si nalijeme trochu oleje (cca 3 lžíce, v případě potřeby můžeme trochu přidat) a rozehřejeme ho. Přidáme maso a orestujeme ho ze všech stran do zatáhnutí.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté maso vyjmeme a do výpeku nasypeme nakrájenou zeleninu, zázvor a přidáme banyán a skořici. Za stálého míchání krátce orestujeme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. K zelenině vrátíme maso. Přilijeme vývar, osolíme (pokud již není vývar slaný), přilijeme ocet, sójovou omáčku, med a chilli (dle chuti).
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme vařit na nejnižším stupni 3-3,5 hodiny.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Až bude maso měkké, vyndáme ho stranou a vývar v pánvi zredukujeme, aby trochu zhoustnul.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté vývar přecedíme a do šťávy vrátíme maso.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					## Pyré
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Příprava pyré může začít ve chvíli, kdy redukujete vývar.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Batáty oloupeme, nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce, osolíme a zalijeme vodou. Vaříme, dokud nebudou měkké (cca 20-25 minut).
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Scedíme vodu, přidáme máslo a ručním šlehačem vyšleháme hladké pyré.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					## Servírujeme
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na talíř si dáme hromádku pyré a vytvoříme v díl důlek.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do důlku přídáme pár kousků masa, zalijeme trochou šťávy a ozdobíme petrželkou.
 | 
				
			||||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user