Nové recepty
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										47
									
								
								content/asijske-nudle/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										47
									
								
								content/asijske-nudle/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,47 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Asijské nudle"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-03-01
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["maso", "těstoviny a rýže"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlaktózové", "drůbež", "snadné"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "6"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "60"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "MaminčinyRecepty.cz"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Kuřecí prsní řízky | 600 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Pekingské zelí | 1/2 hlávky
 | 
				
			||||||
 | 
					Mrkev | 2 větší kusy
 | 
				
			||||||
 | 
					Pórek | kousek (cca 10 cm)
 | 
				
			||||||
 | 
					Sójová omáčka | 2 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Instantní čínské nudle | 1 balíček (280 g)
 | 
				
			||||||
 | 
					Kajenský pepř | 1 špetka
 | 
				
			||||||
 | 
					Koření pro asijskou kuchyni| dle chuti
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl |
 | 
				
			||||||
 | 
					Olej |
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostíčky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Zelí pokrájíme na nudličky, pórek na kolečka a mrkev nastrouháme nahrubo.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na velké pánvi rozpálíme trochu oleje. Přisypeme maso, okořeníme a osolíme. Za častého míchání opékáme 8-10 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Zalijeme sójovou omáčkou (přidáme nebo ubereme dle chuti). Zamícháme a asi ještě minutu smažíme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Hotové kuřecí maso přesypeme do velkého hrnce a pokud to jde, tak udržujeme v teple.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V tuto chvíli si připravíme nudle - začneme vařit vodu a postupujeme dle návodu. Poté scedíme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na pánvi mezitím nasypeme mrkev a pórek, a takto bez oleje osmahneme asi 3 minuty.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté přisypeme zelí. Vše společně promícháváme, opékáme a takto zahřejeme zeleninu. Nesmí to však být moc dlouho - zelenina musí zůstat křupavá. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Zeleninu přisypeme k masu v hrnci.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na pánev přesypeme z cedníku nudle, chvilku osmahneme (jen aby se z nich odpařila přebytečná voda).
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Nakonec je přesypeme k masu se zeleninou a vše důkladně promícháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na chvíli postavíme na plotnu a vše společně zahřejeme, aby se chutě spojili.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Koření pro asijskou kuchyni můžeme nahradit například grilovacím kořením nebo jemu podobným.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										48
									
								
								content/bile-rigatoni/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										48
									
								
								content/bile-rigatoni/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,48 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Bílé rigatoni"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-03-01
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["těstoviny a rýže"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["pečené", "z jednoho hrnce"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "60"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Šunka |200 g 
 | 
				
			||||||
 | 
					Mozzarella |150 g 
 | 
				
			||||||
 | 
					Hrášek (čerstvý / mražený) | 200 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Máslo | 50 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Smetana | 2 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Rigatoni (viz tipy) | 500 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Petržel (pokrájená) | 2 velké špetky 
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Pepř | 
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V menším hrnci přivedeme k varu vodu. Vsypeme do ní hřášek a vaříme 5 minut. Poté scedíme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Šunku nakrájíme na kostičky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mozzarellu nastrouháme nahrubo.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Dáme si vařit vodu na těstoviny.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Připravíme si větší pánev, nejlépe takovou, kterou můžeme pak dát do trouby.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na větší pánvi s rozehřeme máslo. Přisypeme šunku a opékáme 5 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté přisypeme hrášek a necháme ještě 5 minut osmahnout.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mezitím by se mohla začít vařit voda. Osolíme ji a vsypeme těstoviny. Vaříme dle návodu, poté scedíme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přilijeme 1 lžíci smetany a pokračujeme s vařením, dokud tekutina trochu nezhoustne.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Troubu si předehřejeme na 200°C.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přidáme petržel, sůl, pepř a promícháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vypneme sporáka  odstavíme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do ricotty přilijeme zbylou lžíci smetany a zamícháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Scezené těstoviny přisypeme ke směsi na pánvi. Přidáme i ricottu a pořádně vše promícháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Pokud můžeme dát pánev do trouby, posypeme směs mozzarellou rovnou. POkud není pánev vhodná do trouby, tak směs přendáme do pekáčku a teprve poté posypeme mozzarellou.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vložíme do trouby a pečeme 30 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podáváme teplé.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					- Rigatoni jsou krátké těstoviny s širokou dírou. Velmi podobné těstovině penne, jen nejsou na konci zkosené.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										37
									
								
								content/ledovy-cerny-caj-s-ovocem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										37
									
								
								content/ledovy-cerny-caj-s-ovocem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,37 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Ledový černý čaj s ovocem"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-03-01
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["nápoje"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "1.5 litru"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "25 min + chlazení 90"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "Gurmet"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Voda | 1,5 l
 | 
				
			||||||
 | 
					Nektarinka | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Meruňka | 2 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Maliny | 1 hrst
 | 
				
			||||||
 | 
					Hruška | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Černý čaj | 4 sáčky
 | 
				
			||||||
 | 
					Cukr / med | dle chuti
 | 
				
			||||||
 | 
					Máta | 4 snítky
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do velkého hrnce nalijeme vodu.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Ovoce omyjeme, nakrájíme a vsypeme do vody.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přivedeme k varu a stáhneme z plotny.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do vody vložíme sáčky čaje a necháme asi 5 minut louhovat.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Ovoce v čaji trochu rozšťoucháme (pokud to půjde), aby pustilo co nejvíce šťávy.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Tekutiny přecedíme, dle chuti osladíme a dáme vychladit.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podáváme s ledem a snítkami máty. Můžeme nazdbit i použitím ovocem.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Pokud máme více času můžeme čaj louhovat i za studena. Stačí sáčky (nebo sítko se sypeným čajem) vložit do studené vody a nechat louhovat 12-24h v lednici. Takto lze připravit černý čaj, ovocný i rooibos. Zeleným čajům prospívá tento postup nejvíce, jelikož dlouhá doba macerace neuvolňuje téměř žádné třísloviny a vyniknou všechny chuťové tóny.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										60
									
								
								content/philadelphia-sushi-roll/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										60
									
								
								content/philadelphia-sushi-roll/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,60 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Philadelfia Sushi Roll"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-03-01
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["těstoviny a rýže"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlepkové"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "cca 35 kousků"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "120"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "PremediatedLeftovers.com"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Rýže ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Sushi rýže | 2 hrnky
 | 
				
			||||||
 | 
					Voda | 3 hrnky
 | 
				
			||||||
 | 
					Rýžový ocet | 2 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Cukr | 2 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Sushi ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Uzený losos | 100 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Okurka | 1 kus
 | 
				
			||||||
 | 
					Nori řasa | 4 listy
 | 
				
			||||||
 | 
					Krémový sýr Philadelphia | 100 g
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					K podávání ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Wasabi pasta|
 | 
				
			||||||
 | 
					Sójová omáčka|
 | 
				
			||||||
 | 
					Nakládaný zázvor|
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Příprava rýže
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Rýži připravte buď podle návodu nebo v rýžovaru a připravenou zalijeme vodou.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V rendlíku smícháme ocet, cukr a sůl.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na sporáku zahříváme na nízký plamen, dokud se vše nespojí.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Uvařenou rýži přesypeme do velké mísy, přilijeme octovou směs a lehce, ale řádně, promícháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Dáme stranou a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Můžeme sem tam promíchat.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Příprava sushi
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Lososa nakrájíme na proužky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Okurku rozpůlíme, vydlabeme semínkový vnitřek a nakrájíme na tenké proužky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Pokud máme čerstvý sýr v kostce nebo v tužším formě, tak nakrájíme na proužky / pruhy.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Nori řasu položíme na prkénko hrubou stranou nahoru.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na řasu vložíme zhruba 2 lžíce rýže. Navlhčíme si prsty a lehce rozprostřeme po celém povrchu - vynecháme pouze u jedné z delší strany, a to asi 1,5 cm.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Řasu si otočíme tak, aby byla strana s volným pruhem byla od nás a dlouhá strana polepená rýží byla nejblíž k nám.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Po delší straně, asi 2 cm od kraje, nanášíme suroviny: na bližší stranu naneseme vrstvu lososa, okurkový proužek a krémový sýr. Pokud máme sýr pouze mazací, tak nejprve zhruba polovinu ryže namažeme vrstvou sýru a poté navrstvíme lososa a okurku. Použijeme vlastní odhad, aby náplně nebylo moc ani málo.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Namočíme si prsty do vody a potřeme tak obnaženou část řasy.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Jemně začneme balit řasu, a to od dlouhé strany, kterou máme nejblíže u sebe. Během balení musíme rolku lehce utahovat. Ne však moc, jinak se může rozpadnou či protrhnout.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Namokřenou stranou řasu uzavřeme
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vezmeme si ostrý nůž a lehce namočíme jeho čepel. Krájíme kolečka asi 1,5 cm široká. Mezi řezy si můžeme nůž opět namočit. Z jedné rolky bychom takto měli dostat cca 10-12 koleček.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Celý postup balení rolky opakujeme tak dlouho, dokud nevypotřebujeme všechny rýži.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podávát můžeme s wasabi pastou, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem..
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										39
									
								
								content/spagety-s-rajcaty-a-ricottou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										39
									
								
								content/spagety-s-rajcaty-a-ricottou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,39 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Špagety s rajčaty a ricottou"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-03-01
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["těstoviny a rýže"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["snadné", "vegetarian"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "2"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "30"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "Tesco recept"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Cuketa | 1 menší kus
 | 
				
			||||||
 | 
					Rajčata | 250 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Olivy černé nebo zelené | 60 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Cukr | 1 lžička
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl |
 | 
				
			||||||
 | 
					Pepř |
 | 
				
			||||||
 | 
					Olivový olej |
 | 
				
			||||||
 | 
					Špagety | 150 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Bazalka | 1 hrst
 | 
				
			||||||
 | 
					Ricotta | 2-3 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Cuketu nakrájíme na tenké plátky. Rozložíme a posolíme a necháme vyplakat.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Rajčata omyjeme, nakrájíme na kostičky. Přesypeme do misky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Olivy scedíme a nakrájíme na kolečka. Přisypeme k rajčatům.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Směs zakápneme olejem, posypeme cukrem, solí a pepřem. Promícháme a necháme zatím uležet.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Cuketové plátky osušíme kuchyňskými utěrkami.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V pánvi si rozehřejeme trošku oleje a opečeme na něm cuketu. Každou stranu asi 1-2 minutky. Poté dáme stranou na talř.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Dáme vařit vodu na špagety. Z návodu vyčteme délku doby vaření špaget. Vložení do vody naplánujeme tak, aby byly hotové ve stejnou chvíli jako rajčatová směs.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na tu samou pánev vyplopíme rajčatovou směs a na mírném plameni odpařujeme přebytečnou tekutinu. Bude to trvat 8-10 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté přisypeme bazalku a podusíme 2-4 minutky. V této chvíli je směs hotová a měly by být uvařené i špagety.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na talíř vrstvíme následovně: špagety, na ně doprostřed rajčatovou směs, poté ozdobíme cuketou a nakonec dáme ricottu.
 | 
				
			||||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user