Kulajda Upgrade
All checks were successful
Build / build (push) Successful in 35s

This commit is contained in:
Emil Miler 2024-11-07 21:14:11 +01:00
parent 5bb83debe8
commit c522a6271f

View File

@ -1,7 +1,7 @@
+++ +++
title = "Kulajda s vejcem" title = "Kulajda"
date = 2019-07-21 date = 2024-11-07
author = "Terezka" author = "Emil"
[taxonomies] [taxonomies]
kategorie = ["polévky"] kategorie = ["polévky"]
@ -10,36 +10,40 @@ tagy = ["snadné", "levné", "rychlé"]
[extra] [extra]
portions = "4" portions = "4"
time = "30" time = "30"
source = "Apetit Online"
+++ +++
Ingredience || Ingredience ||
-|- -|-
Houby | 400 g Houby | ~400 g
Voda | 1 250 ml Vývar | ~1 l
Masox | 1 kostka Šalotka | 2 ks
Cibule | 1 ks Bobkový list | 2 ks
Bobkový list | 2 kusy Nové koření | 4-5 kuliček
Nové koření | 5 kuliček Tymián | 1/4 lžičky
Černý pepř | 5 kuliček Rozmarýn | 1/4 lžičky
Drcený kmín | 1/4 lžičky Drcený kmín | 1/2 lžičky
Hladká mouka | 2 lžíce Brambory | 4 ks
Velké brambory | 4 ks
Libeček | 2 snítky
Ocet | 1-2 lžíce
Kopr | 1 menší svazek
Máslo | 1 lžíce
Smetana na vaření | 200 ml Smetana na vaření | 200 ml
Ztracené vejce | 4 ks Kopr | 1 svazek
Ocet | ~2 lžíce
Cukr |
Mletý černý pepř |
1. Houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky. 1. Houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Pokud máíme houby sušené, necháme je chvíli namočit.
1. Cibuli oloupeme zkrojíme napůl. 1. Šalotky pnakrájíme na kostičky.
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. 1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
1. Kopr omyjeme, osušíme, otrháme od stonků a nakrájíme na drobno. Stejně tak připravíme i libeček. 1. V hrnci na oleji a másle osmažíme Šalotku.
1. Do hrnce nalijeme vodu, vsypeme houby a přidáme kostku masoxu. Vložíme cibuli, bobkový list, nové koření, černý pepř a kmín. celé necháme povařit. 1. Po chvíli přidáme houby a chvilku restujeme.
1. Připravíme si jíšku. Do sklenky napustíme trochu vody (okolo 150 ml) a vidličkou v ní rozkvedláme mouku. Směs musí být hladká a bez hrudek a více tekutější formy, než kašovité. 1. Přidáme koření, sůl, vývar a brambory.
1. Za stálého míchání polévky vlijeme jíšku do polévky. 1. Pokud jsme namáčeli sušené houby, můžeme přidat i vodu, která nám zbyla.
1. Přidáme brambory a libeček. 1. Vaříme do změknutí brambor.
1. Když jsou brambory měkké dochutíme octem, solí, pepřem a přidáme kopr. Chvilku povaříme. 1. Vylovíme bobkový list a nové koření.
1. Stáhneme z plotny, vmícháme lžíci másla, které dodá jemnosti a přilijeme smetanu 1. Přilijeme smetanu.
1. Servírujeme se ztraceným vejcem na talíři. 1. Část polévky odebereme, rozmixujeme a přelijeme zpět ke zbytku. To nám polévku udělá nádherně krémovou a nemusíme do toho dávat mouku.
1. Přidáme nasekaný kopr.
1. Dochutíme octem, solí a pepřem.
1. Servírujeme se ztraceným vejcem.
### Tipy
Ke koření můžeme přidat nasekaný libeček.