receptty.org/content/hovezi-steaky-se-salsou-z-avokada-a-manga/index.md

56 lines
1.8 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2024-02-17 20:32:58 +01:00
+++
title = "Hovězí steaky se salsou z avokáda a manga"
date = 2024-02-17
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb"]
[extra]
portions = "4"
time = "45"
source = "Kniha 365 nízkosacharidových receptů"
+++
Salsa ||
-|-
Limetková šťáva | 10 lžic
Olivový olej | 3 lžíce
Chilli vločky | 1 lžička
Sůl |
Pepř, čerstvě mletý |
Šalotka | 1 ks
Mango (zralé, pevné) | 2 ks
Avokádo | 2 ks
Koriandr, čerstvý | 1/2 svazku
Steaky ||
-|-
Hovězí steaky | 4 ks
Anýz, mletý | 1 lžička
Římský kmín, mletý | 1 lžička
Sůl |
Pepř, čerstvě mletý |
Ghí | 2 lžíce
### Salsa
1. V misce vyšleháme limetkovou šťávu, olivový olej, chilli vločky, trochu soli a pepře.
1. Šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno a přidáme k olivové směsi.
1. Manga a avokáda rozkrojíme, ještě ve slupce opatrně nakrájíme na malé kostičky a lžící vyloupneme od slupky. Přisypeme do misky.
1. Koriandr omyjeme, osušíme, pokrájíme na drobno a také přidáme do misky.
1. V misce vše smícháme a případně dosolíme či dopepříme. Misku se salsou zatím odloužíme stranou, aby se chutě propojili.
### Steaky
1. Troubu zahřejeme na 60°C. Připravíme si pánvičku s širokým dnem.
1. Steaky omyjeme, osušíme a z obou stran posypeme anýzem, římským kmínem, solí a pepřem. Rukama vmasírujeme.
1. V pánvi rozpustíme ghí a steaky na něm při střední teplotě opékáme z každé strany 3 minuty (pokud se nevejdou do jedné pánve, musíme použít dvě pánve najednou).
1. Maso zabalíme do alobalu a vložíme do trouby na 3 minuty.
1. Steaky podáváme se salsou všetně šťávy, kterou pustili.
### Tipy
- Olivový olej do salsy použijte nějaký dobrý a kvalitní (na přípravu za studena).