47 lines
2.1 KiB
Markdown
47 lines
2.1 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Asijská polévka s hlívou a zázvorem"
|
||
|
date = 2021-05-16
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["polévky"]
|
||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "vegetarian"]
|
||
|
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "4"
|
||
|
time = "30"
|
||
|
source = "Albert 02/2021"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
Ingredience ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Sójová omáčka | 75 ml
|
||
|
Slunečnicový olej | 45 ml
|
||
|
Mletý římský kmín | 1/2 lžičky
|
||
|
Mletý koriandr | 1/4 lžičky
|
||
|
Sušený česnek | 1/4 lžičky
|
||
|
Tofu natural | 1 balení
|
||
|
Zázvor, čerstvý | asi 2 cm
|
||
|
Česnek | 1 stroužek
|
||
|
Hlíva ústřičná | 150 g
|
||
|
Zeleninový vývar | 800 ml
|
||
|
Mrkev | 1 ks
|
||
|
Pórek | 1/3 ks
|
||
|
Sůl |
|
||
|
Jarní cibulka | 2 svazky
|
||
|
Bílý sezam | 4 lžičky
|
||
|
|
||
|
1. V misce smícháme 60 ml sójové omáčky, 30 ml oleje, římský kmín, koriandr a česnek. Promícháme.
|
||
|
1. Tofu nakrájíme na kostičky, vložíme do misky se směsí, promícháme a necháme marinovat.
|
||
|
1. Zázvor oloupeme (nejlépe to jde lžičkou) a nastrouháme najemno. Dáme do malé mističky a prolisujeme k němu oloupaný stroužek česneku.
|
||
|
1. Hlívu omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky.
|
||
|
1. Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké kratší nudličky.
|
||
|
1. Pórek očistíme a nakrájíme na tenká kolečka či půlkolečka.
|
||
|
1. Jarní cibulku nakrájíme našikmo na silnější kolečka.
|
||
|
1. Připravíme si hrnec a nalijeme do něj zbylých 15 ml oleje. Vsypeme do něj obsah mističky se zázvorem a česnekem. Mícháme a opékáme asi 30 vteřin na mírném plameni.
|
||
|
1. Poté přidáme hlívu zvýšíme teplotu a opékáme 3 minuty.
|
||
|
1. Přilijeme vývar, zbylých 15 ml sójové omáčky, zamícháme a přivedeme k varu. Vaříme 10 minut.
|
||
|
1. Rozehřejeme si nasucho pánev a vsypeme do ní tofu i s marinádou. Opékáme ze všech stran asi 5 minut.
|
||
|
1. Do polévky vložíme mrkev a pórek a povaříme další 2 minuty. Ochutnáme a případně dosolíme (doporučuji jen trošku, protože tofu bude hodně slané).
|
||
|
1. Do misky nalijeme sběračku či dvě polévky, přidáme tofu, posypeme jarní cibulkou a sezamovými semínky. Pokud zbyla mrkvová nať můžeme ji omýt a polévku ještě ozdobit natí.
|