receptty.org/content/bramborove-noky-se-zampiony/index.md

40 lines
1.8 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2021-05-16 22:40:45 +02:00
+++
title = "Bramborové noky se žampiony"
date = 2021-05-16
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
tagy = ["levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "MaminčinyRecepty.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Žampiony | 300 g
Bramborové těsto v prášku | 1 sáček (400 g)
Máslo | 2 lžíce
Sůl |
Kmín |
Tymián | 1 špetka
Smetana | 400 ml
Niva | 150 g
Sůl |
Pažitka, pokrájená |
1. Pokud máme čerstvé žampiony, tak je očistíme a nakrájíme na tenké proužky.
1. Těsto připravíme dle návodu. Rozdělíme na čtyři díly, z každého dílu vytvoříme dlouhou tenkou nudli, kterou pokrájíme na malé nočky, asi 1 cm dlouhé. Rozložíme na tác tak, aby se na sebe přiliš nelepily a zatím necháme stranou.
1. Ve velkém hrnci začneme vařit vodu na noky.
1. Mezitím si v pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm do změknutí žampiony. Trochu osolíme, lehce okmínujeme a posypeme trochou tymiánu.
1. Žampiony zalijeme smetanou, nadrobíme k nim nivu a na mírném ohni povaříme asi 5 minut, aby se niva rozpustila. V případě potřeby můžeme trochu dosolit.
1. Voda na noky by se již měla vařit. Nasypeme do ní asi lžičku soli a všechny noky. Povaříme asi 5 minut.
1. Omáčku i noky bychom měli mít hotové zhruba ve stejnou chvíli. Noky slijeme a trochu propláchneme vodou. Pokud chceme, můžeme omáčku přilít k nokům a promíchat. Jinak dáme na talíř trochu noků, zalijeme asi sběračkou omáčky a ozdobíme pažitkou.
### Tipy
- Pro rychlejší přípravu pokrmu můžeme využít žampiony mražené krájené, ideálně balíček 350 g. Postupujeme stejně, jen možná pustí více přebytečné vody, takže je potřeba pohlídat, aby se všechna vypařila.