1. Všechny suroviny, kromě jednoho vejce, smícháme v míse. Dle potřeby přidáme trochu mouky. Chvíli prohněteme rukama nebo vařečkou.
1. Přikryjeme mísu potravinovou fólií a necháme v teple kynout 45 minut.
1. Vál posypeme trochou mouky, vyklopíme těsto a znovu prohněteme.
1. Těsto rozdělíme na osm dílů. Každý díl na další tři díly.
1. Začátky tří dílů spojíme k sobě a upleteme copánek. Konce spojíme k sobě a upletenou housku položíme na plech vyložený papírem. Tento postup opakujeme se zbylými kousky.
1. Zapletené housky na pekáči přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut odležet. Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C.
1. V misce si rozkvedláme vejce a potřeme jím housky. Můžeme posypat solí, kmínem, bylinkami či semínky atd.
1. Housky pečeme 15-20 minut. Musí mít nazlátlou barvu na povrchu.