receptty.org/content/italske-rizoto-s-bazalkovym-pestem/index.md

49 lines
1.7 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2020-01-20 21:32:00 +01:00
+++
title = "Italské rizoto s bazalkovým pestem"
2020-01-20 21:32:00 +01:00
date = 2020-01-20
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
2020-01-20 21:32:00 +01:00
tagy = ["bezlepkové", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "iGurmet"
+++
Ingredience ||
-|-
Olivový olej | 4 lžíce
Cibule | 1 ks
Česnek | 2 stroužky
2021-04-25 17:46:15 +02:00
Arborio rýže | 300 g
2021-11-14 18:10:11 +01:00
Bílé suché víno | 100 ml
2020-01-20 21:32:00 +01:00
Vývar | 750 ml
Máslo | 1 lžíce
Nastrouhaný parmezán | 100 g
Bazalkové pesto | 2 lžíce
Salátek ||
-|-
Sušená rajčata | 6 ks
Rukola | 2 hrsti
Sůl |
Pepř |
Olivový olej |
2021-04-25 17:46:15 +02:00
1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
2020-01-20 21:32:00 +01:00
1. V hluboké pánvi rozehřejeme olej. Přisypeme cibuli a po chvíli česnek. Necháme zesklovatět.
1. Vsypeme nepropláchnutou rýži a mícháme. Rýže za chvíli "zprůhlední".
2021-04-25 17:46:15 +02:00
1. V tuto chvíli vlijeme najednou bílé víno a mícháme. Víno se za chvíli vsákne do rýže.
2020-01-20 21:32:00 +01:00
1. Poté po sběračkách přiléváme vývar a stále mícháme. Další sběračku vlijeme vždy pokaždé, když už je předchozí várka vsáknutá. Takto postupujeme až do vypotřebování vývaru. Bude to trvat 15-20 minut.
2021-04-25 17:46:15 +02:00
1. V tuto chvíli je potřeba rýži ochutnat. Měla by být na skus. Pokud je tvrdší, přilijeme ještě trochu vody a necháme opět vsáknout.
1. Hotovou rýži odstavíme z plotny. Vmícháme máslo, parmezán a pesto. Necháme chvilku odpočinout.
2020-01-20 21:32:00 +01:00
1. Mezitím si vytvoříme rychlý salátek. Sušená rajčata nakrájíme na malé kousky.
1. Do misky vložíme rukolu, rajčátka, osolíme, opepříme a zalijeme trochou olivového oleje.
2021-04-25 17:46:15 +02:00
1. Na mělký talíř navrstvíme kopeček rizota a ozdobíme ho salátkem.
2020-01-20 21:32:00 +01:00
### Tipy
2021-04-25 17:46:15 +02:00
- Rýže pro italská rizota se nepromývá. Díky tomu si v sobě zachová škrob a bude více lepit.