49 lines
2.4 KiB
Markdown
49 lines
2.4 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Lososové placičky"
|
||
|
date = 2022-03-22
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["maso"]
|
||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "horkovzdušná fritéza", "low carb", "pečené", "ryby", "snadné"]
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "4"
|
||
|
time = "45"
|
||
|
source = "BlissfullyLowCarb.com"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
Ingredience ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Losos, filet | 400 g
|
||
|
Cuketa | cca 200 g (1 cuketa)
|
||
|
Červená cibule | 1 velký kus
|
||
|
Koriandr | 1 svazek
|
||
|
Vejce | 2 ks
|
||
|
Limetková šťáva | 2 lžíce
|
||
|
Sůl |
|
||
|
Pepř |
|
||
|
Mandlová mouka | 1 hrnek + na obalení
|
||
|
|
||
|
1. Horkovzdušnou fritézu si předehřejeme na 200°C.
|
||
|
1. Vnitřek fritézy trochu postříkáme olejem a lososa vložíme kůží na dno a také trochu postříkáme olejem. Pečeme asi 15 minut.
|
||
|
1. Mezitím si do mísy nastrouháme nahrubo cuketu. Trochu osolíme, promícháme a necháme stranou.
|
||
|
1. Cibuli si nakrájíme na kostičky, koriandr pokrájíme nahrubo.
|
||
|
1. Z cukety vymačkáme co nejvíce vody to půjde a vložíme zpátky do mísy.
|
||
|
1. K cuketě přidáme cibuli, koriandr a asi polovinu mandlové mouky. Ochutíme limetkovou štávou, solí a pepřem. Promícháme.
|
||
|
1. Někdy v tuto chvíli bude hotový losos. Vyndáme z fritézy a necháme na prkénku nebo talířku chvíli uležet, aby nebyl tak horký.
|
||
|
1. Sloupneme kůži, vidličkou rozdělíme na menší kousky a přidáme do mísy ke směsi.
|
||
|
1. Do kuchyňského sekáčku vkládáme po částech směs a rozmixujeme téměř na kaši.
|
||
|
1. Pokud se těsto hodně lepí na ruku, tak nasypeme postupně zbytek mandlové mouky.
|
||
|
1. Dle potřeby můžeme ještě dochutit solí, pepřem nebo limetkovou šťávou.
|
||
|
1. Znovu si předehřejeme horkovzdušnou fritézu na 200°C.
|
||
|
1. Ze směsi tvoříme placičky o velikosti dlaně nebo menší.
|
||
|
1. Placičky obalujeme v mandlové mouce.
|
||
|
1. Vkládáme je po skupinkách do fritézy a pečeme asi 12 minut. Záleží, jak velké a tlusté máme placičky.
|
||
|
1. Podávat můžeme teplé nebo vychladlé. Skvělé jsou salátem, bramborovou kaší nebo jinou přílohou, která není příliš suchá.
|
||
|
|
||
|
### Tipy
|
||
|
|
||
|
- K placičkám při podávání doporučuji (smetanový) jogurt nebo jogurtový dip (jogurt, sůl, pepř, citronová šťáva, bylinky).
|
||
|
- Také se velmi hodí avokádová salsa (avokádo, sůl, pepř, limetková šťáva, šalotka).
|
||
|
- Pokud nemám horkovzdušnou fritézu, je možné péct lososa i placičky v troubě. Lososa na 220°C, 15 minut. Placičky na 210°C 15-20 minut.
|