receptty.org/content/rajcatovy-krem-s-mrkvi/index.md

42 lines
2.2 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2021-05-16 22:40:45 +02:00
+++
title = "Rajčatový krém s mrkví"
date = 2021-05-16
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "40"
source = "kniha Jíme zdravě na jaře"
+++
Ingredience ||
-|-
Mrkev | 350 g
Cibule | 1 ks
Česnek | 3 stroužky
Olivový olej | 1 lžíce
Zeleninový vývar | 600 ml
Krájená loupaná rajčata | 1 plechovka (400 g)
Bílý vinný ocet | 2 lžíce
Máslo | 15 g
Balkánský sýr | 100 g
Oregano, čerstvé | na ozdobení
Sůl |
Pepř |
Mrkev, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky. Následně si při-pravte větší hrnec, na středním plameni v něm rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou mrkev a cibuli a vše opékejte 56 minut na středním plameni. Poté do hrnce přidejte nakrájený česnek a vše opékejte další 12 minuty. Následně do hrnce přidejte zeleninový vývar, krájená rajčata z plechovky, vinný ocet, sůl a pepř, ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a celou směs vařte 1516 minut do změknutí zeleniny.Po uvedené době vypněte ohřev, přidejte do hrnce máslo, připravte si tyčový mixér a celý obsah hrnce rozmixujte na hladký krém. Rozmixovanou směs ještě podle chuti dosolte a dopepřete a následně ji rozdělte do 4 talířů. Nakonec do každé porce polévky rozdrobte balkánský sýr, jednotlivé porce ozdobte čerstvým oreganem a podávejte s kvasovým chlebem.
1. Mrkev, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky.
1. V hrnci rozehřejeme 1 lžíci oĺivového oleje a přidáme mrkev a cibuli. Opékáme 5-6 minut.
1. Poté přisypeme česnek a pár minut znovu opékáme.
1. Přilijeme vývar, rajčata z plechovky, vinný ocet, sůl a pepř. Vše promícháme, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme 15 minut.
1. Přidáme máslo a ručním mixérem rozmixujeme na hladký krém.
1. Dle chuti dosolíme a dopepříme.
1. Krém rozdělíme do talířů, nadrobíme na něj balkánský sýr, ozdobíme čerstvým oreganem a podávat můžeme například s čerstvým kvalitním pečivem.