receptty.org/content/onigiri-s-tunakem-a-majonezou/index.md

42 lines
2.4 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2020-02-17 19:08:22 +01:00
+++
title = "Onigiri s tuňákem a majonézou"
date = 2020-02-17
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
2020-02-17 19:08:22 +01:00
tagy = ["bezlepkové", "bezlaktózové", "snadné"]
[extra]
portions = "1"
time = "45"
+++
Základ ||
-|-
Sushi rýže | 150 g
Nori řasa | 1 ks
Náplň ||
-|-
Tuňák ve vlastní šťávě | 80 g
Majonéze | 2 - 3 lžíce
Citronová šťáva | 1 lžička
Sůl |
1. Rýži aspoň třikrát propláchneme a uvaříme v rýžovaru nebo klasicky na plotně v hrnci. Poměr rýže a vody je 1:1,5.
2020-02-17 19:08:22 +01:00
1. Mezitím si připravíme náplň - smícháme tuňáka, majonézu, citronovou šťávu a sůl. Necháme v lednici uležet.
1. Uvařenou rýži necháme vychladnout.
1. Z uvedeného množství rýže vychází tři až čtyři bochánky.
1. Připravíme si menší misku a kus potravinové fólie. Fólii vložíme do misky a lehce ji potřeme vodou (aby se nám rýže tolik nelepila).
2020-02-17 19:08:22 +01:00
1. Na fólii vložíme zhruba jednu až dvě lžíce rýže. Lehce jí přitlačíme, aby držela na dně misky. Vložíme lžíci tuňákové směsi doprostřed misky s rýží a přikryjeme další lžící rýže.
1. Nyní vezmeme kraje potravinové fólie, spojíme je nad miskou k sobě a trochu zamotáme, aby rýže nevypadla. Chytneme ji tak, abychom mohli fólii s rýží vyjmout z misky a v rukou vytvoříme bochánek. Lehce stlačujeme, aby se rýže hezky spojila, ale zároveň nesmíme protrhnout fólii. Cílem je, abychom měli rýžový bochánek naplněný tuňákovou majonézou a ta by neměla nikde vytékat.
2020-02-17 19:08:22 +01:00
1. Vytvarovaný bochánek vyjmeme z fólie a vložíme na talíř. Máme hotové jedno onigiri.
1. Použitou fólií vyložíme opět misky a postupujeme jako předtím.
2020-02-17 19:08:22 +01:00
1. Nori řasu si nastříháme na obdélníčky 5 x 10 cm a přiložíme je na onigiri.
### Tipy
- Náplň může být různá. Např. nadrcené surimi tyčinky s majonézou, směs pikantní nakládané zeleniny kimči, sladká švestka atd.
- Nebo být náplň nemusí vůbec a stačí nasypat sáček pro ochucení onigiri. Jsou různé druhy (sýrový, bylinkový, atd) a koupí se v obchodech s asijskými potravinami. Obsah sáčku se nasype ve chvíli, kdy stáhneme rýži z plotny (nebo vyndáme z rýžovaru). Vmícháme ochucení a necháme chladnout. Během přípravy poté nemusíme plnit a stačí vytvarovat bochánky.
2020-02-17 19:08:22 +01:00
- Nori řasu také můžeme vystříhat do různých tvarů a onigiri tak ozdobit.