39 lines
1.6 KiB
Markdown
39 lines
1.6 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Tomatový krém"
|
||
|
date = 2020-02-02
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["polévky"]
|
||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian"]
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "6"
|
||
|
time = "90"
|
||
|
source = "donalskehan.com"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
Ingredience ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Rajčata | 900 g
|
||
|
Česnek | 2 hlavy
|
||
|
Balsamikový ocet | 1 lžíce
|
||
|
Olivový olej | 2 lžíce
|
||
|
Tymián | 4 snítky
|
||
|
Velká cibule | 1 ks
|
||
|
Řapíkatý celer | 2 stonky
|
||
|
Mrkev | 1 ks
|
||
|
Rajčatový protlak | 2 lžíce
|
||
|
Zeleninový protlak | 1 litr
|
||
|
|
||
|
1. Troubu si předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem.
|
||
|
1. Rajčata rozkrájíme na poloviny, česnekové hlavy odkrojíme vršek, aby byl česnek otevřený.
|
||
|
1. Naskládáme na plech, polijeme 1 lžící olivového oleje a balsamikovým octem. Navrch poskládáme tymián. Vložíme do trouby a necháme péct 45 minut.
|
||
|
1. Mezitím si pokrájíme zeleninu - mrkev, cibuli a řapíkatý celer na kostičky.
|
||
|
1. Do hrnce vlijeme zbylou lžíci oleje a rozýehřejeme. Přidáme zeleninu a minutky smažíme.
|
||
|
1. Poté ztlumíme lotnu na střední teplotu a za občasného míchání necháme 6 minut opékat.
|
||
|
1. Následně přidáme rajčatový protlak a vývar. Rozmícháme a přivedeme k varu.
|
||
|
1. Někdy v tuto dobu by měla být upečená rajčata s česnekem. Vyndáme je z trouby a rajčata vložíme do polévky. Česnek zbavíme slupek a také přidáme k rajčatům.
|
||
|
1. Takto necháme vařit ještě asi 25 minut. Mrkev musí být měkká.
|
||
|
1. Polévku osolíme, opepříme a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké struktury.
|
||
|
1. Podáváme zakápnuté olivovým olejem a opečenými krutonky.
|