45 lines
1.3 KiB
Markdown
45 lines
1.3 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Salát z quinoi"
|
||
|
date = 2023-07-30
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["přílohy"]
|
||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian"]
|
||
|
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "4"
|
||
|
time = "45"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
Quinoa ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Quinoa | 250 g
|
||
|
Vývar | 500 ml
|
||
|
Citronová šťáva | pár kapek
|
||
|
|
||
|
Salát ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Baby špenát | 100 g
|
||
|
Cherry rajčata | 100 g
|
||
|
Parmezán | 50 g
|
||
|
Olivový olej | 2 lžíce
|
||
|
|
||
|
### Quinoa
|
||
|
1. Quinou namíčíme do vody a po 10 minutách scedíme.
|
||
|
1. Dáme do hrnce spolu s vývarem, zakryjeme a přivedeme k varu.
|
||
|
1. Snížíme na mírný plamen a vaříme 15 minut. Můžeme jednou opatrně promíchat, abychom viděli, zda se quinoa nepřipaluje.
|
||
|
1. Poté sundáme z plotny a zakryté pokličkou necháme 10 minut odpočívat.
|
||
|
1. Pokličku odkryjeme, zakápneme citronovou šťávou, promícháme a necháme chvíli vychladnout.
|
||
|
|
||
|
### Salát
|
||
|
1. Mezitím si v míse smícháme nahrubo opkrájené listy baby špenátu s pokrájenými cherry rajčaty a parmezánem.
|
||
|
1. Vsypeme vychladlou quinou, olivový olej a promícháme.
|
||
|
1. Podávat můžeme jako hlavní chod pro lehčí večeři nebo jako přílohu k panence, pečené zelenině, žampionům atd.
|
||
|
|
||
|
|
||
|
### Tipy
|
||
|
|
||
|
- Baby špenát můžeme nahradit nebo namíchat jinými zelenými listy - polníčkem, rukolou nebo mixem salátů.
|