1. Až začne rýže bělat, přidáváme teplý vývar. Vždy po jedné zběračce, poté vmícháme do rýže. Když je vývar vsáknutý (trvá to okolo 2-4 minut) do rýže můžeme přidat další porci vývaru. Takto opakujeme, dokud vývar nedojde.
1. Zhruba po 15-18 minutách bychom měli mít všechen vývar v pánvi s rýží. Ochutnáme, zda je rýže uvařená na skus. Pokud ne, přidáme ještě tropchu vody a ohříváme.
1. Hotovou rýži odstavíme z plotny a vypneme sporák.
1. Vložíme zbylé máslo a vsypeme parmezán. Rozmícháme do rýže a necháme pár minutek odležet, aby se všechny chutě prolnuly..
1. Podávat můžeme ozdobené směsí salátových listů nebo baby špenátkem. Hodí se k tomu i sklenička dobrého bílého vína.
- Arborio rýže je nejtypyčtější pro italská rizota. Její zrna jsou největší ze všech druhů rýže. Doporučuji nezaměňovat s jakoukoli jinou rýží. Výsledek by mohl zklamat.
- Než začneme vlévat masový vývar na rýži, je možné na ní nalít 50 ml bílého suchého vína. Rýže ho rychle vsákne a dostane plnější a zajímavější chuť. Dále postupujeme dle receptu.