receptty.org/content/mrkvovy-dort/index.md

60 lines
1.8 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2019-11-02 17:16:35 +01:00
+++
title = "Mrkvový dort"
date = 2019-11-01
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["hrníčkové"]
[extra]
portions = "12"
time = "70"
+++
Těsto ||
-|-
Vejce | 4ks
Olej | 1 1/4 hrnku
Hnědý/bílý cukr | 2 hrnky
Vanilkový cukr | 2 lžičky
Polohrubá mouka | 2 hrnky
Prášek do pečiva | 2 lžička
Jedlá soda | 2 lžičky
Sůl | 1 špetka
Nastrouhaná mrkev | 3 hrnky
Oříšky | 1 hrnek
Náplň ||
-|-
Zakysaná smetana | 1/2 kelímku
Smetana ke šlehání | 1/2 kelímku
Tvaroh | 1/2 balíčku
Moučkový cukr | 2 hrnky
Vanilkový cukr | 1 lžička
Šťáva z citronu | 2 lžíce
Máslo | 2 lžíce
1. Troubu si předehřejeme na 180°C.
1. Kulatou dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme trochou hladké mouky.
1. Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým curkem do pěny.
1. Přidáme olej a opět prošleháme.
1. Přisypeme mouku, prášek do pěčiva, sodu a sůl a vytvoříme těsto.
1. Přisypeme nastrouhanou mrkev a oříšky a opět promícháme.
1. Nalijeme do formy a vložíme do trouby na 30-40 minut. Zkoušíme špejlí, a pokud se už těsto na špejli nechytá, je korpus hotový. Poté ho vyndáme a necháme vychladnout.
1. Během pečení si připravíme náplň. Vyšleháme spolu zakysanou smetanu, smetanu na šlehání a tvaroh.
1. Dle chuti přidámevanilkový cukr a moučkový cukr, kterého nemusí ho být všechno uvedené množství.
1. Přilijeme šťávu z citronu a rozměklé plátky másla.
1. Vyšleháme a necháme odležet v lednici.
1. Vychladlý korpus horizontálně rozřízneme na tři pláty.
1. Namažeme částí krému a navrstvíme na sebe.
1. Zbytkem krému potřeme strany a vršek dortu.
1. Můžeme posypet kakaem, skořicí, oříšky atd.
### Tipy
- Zakysanou smetanu lze nahradit 250g lučiny.
- Oříšku lze posypat i mezi vrstvy korpusu ke krému, nejen na vrch.