54 lines
2.1 KiB
Markdown
54 lines
2.1 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Bylinková čočka s růžičkovou kapustou"
|
||
|
date = 2022-01-11
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["přílohy", "zelenina"]
|
||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "salát", "snadné", "vegetarian"]
|
||
|
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "4"
|
||
|
time = "45"
|
||
|
source = "časopis Gurmet"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
|
||
|
Ingredience ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Čočka zelená | 150 g
|
||
|
Růžičková kapusta | 200 g
|
||
|
Cibule, červená | 1 ks
|
||
|
Česnek | 2 stroužky
|
||
|
Olivový olej | 4 lžíce
|
||
|
Voda | 300 ml
|
||
|
Bujon, zeleninový | 1 kostka
|
||
|
Petržel | 1 svazek
|
||
|
Pažitka | 1 svazek
|
||
|
Jarní cibulka | 4 stonky
|
||
|
Citronová šťáva | z 1/2 citronu
|
||
|
|
||
|
Zálivka ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Javorový sirup | 1 lžíce
|
||
|
Horčice, dijonská | 10 g
|
||
|
|
||
|
1. Čočku propláchneme a necháme okapat.
|
||
|
1. Růžičkovou kapustu očístíme (zbavíme prvních ošklivých lístků) a rozkrájíme na poloviny.
|
||
|
1. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno.
|
||
|
1. V hrnci si rohřejeme 2 lžíce olivového oleje. Vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět.
|
||
|
1. Přisypeme čočku a česnek a opekáme 5 minut.
|
||
|
1. Přijeleme vodu a rozdrobíme kostku bujonu. Vaříme odkryté 20 minut, dokud se nevypaří voda.
|
||
|
1. Mezitím si nadrobno pokrájíme pažitku a petžel. Jarní cibulku na tenké proužky.
|
||
|
1. Uvařenou čočku si přesypeme do větší mísy a promícháme s pokrájenou pažitkou, petrželí a polovinou jarní cibulky. Trochu bylinek můžeme nechat na ozdobu.
|
||
|
1. V použitém hrnci si rozehřejeme zbylé 2 lžíce olivového oleje, vsypeme růžičkovou kapustu a zbylou polovinu jarní cibulky. Trochu posolíme a na mírném ohni restujeme asi 4 minuty.
|
||
|
1. Přilijeme citronovou šťávu a restujeme dalších 5 minut.
|
||
|
1. Kapustu přisypeme do mísy s čočkou a promícháme.
|
||
|
1. V malé mističce si promícháme javorový sirup a horčici.
|
||
|
1. Servírujeme pokapané zálivkou a ozdobené odloženými bylinkami.
|
||
|
|
||
|
|
||
|
### Tipy
|
||
|
|
||
|
- Růžičkovou kapustu můžeme použít i mraženou. Jen je předtím potřeba jí oživit blanšírováním: kapustičku vložíme do vroucí osolené vody na 1 minutu. Poté zchladíme šokem v ledové lázni. A poté jí můžeme používat stejně jako čerstvou.
|