receptty.org/content/vajecnak-podle-zufanka/index.md

34 lines
1.2 KiB
Markdown
Raw Permalink Normal View History

+++
title = "Vaječňák podle Žufánka"
2023-11-06 09:53:10 +01:00
date = 2023-11-06
author = "pdostal"
[taxonomies]
kategorie = ["nápoje"]
tagy = ["alkohol"]
[extra]
portions = "1 lahev"
time = "30"
2023-11-08 10:18:24 +01:00
source = "Martin Žufánek"
source_url = "https://www.facebook.com/zufanek/posts/pfbid034o7uw1trRsf7GdvDWmG4EswkbG5Vcp5DrbZVvo52qnt6nBmVZky5fv4T7ESQiLPzl"
+++
Ingredience ||
-|-
Vaječné žloutky | 4
Moučkový cukr | 70 g
Smetana ke šlehání | 220 ml
Bulleit Frontier Bourbon | 220 ml
Rum Casa Eminente | 30 ml
Kvalitní brandy | 30 ml
Vanilkový lusk | 1
1. V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička.
2023-11-08 11:17:32 +01:00
2. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou.
3. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence.
4. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi.
5. Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví.
6. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně.
7. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme.