receptty.org/content/rychla-bezlepkova-rolada/index.md

49 lines
1.7 KiB
Markdown
Raw Permalink Normal View History

2021-07-11 23:02:40 +02:00
+++
title = "Rychlá bezlepková roláda"
date = 2021-07-10
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "1 roláda"
time = "30"
source = "Zuzanka G."
+++
Ingredience ||
-|-
Vejce | 4 ks
Cukr, moučkový | 4 lžíce + na posyp
Sůl | 1 špetka
Olej | 3/4 lžíce
Hladká mouka, bezlepková | 3 lžíce
Solamyl | 3/4 lžíce
Máslo | na vymazání plechu
1. Připravíme si plech s pečícím papírem, který pomažeme tenkou vrstvou másla.
1. Troubu si předehřejeme na 200°C.
1. Oddělíme bílky od žloutků.
1. Bílky vyšleháme s cukrem a solí do husté pěny.
1. Přidáme žloutky a olej a zašleháme.
1. Nakonec přisypeme mouku a solamyl a naposledy zamícháme.
1. Těsto vylijeme na připravený plech a rozetřeme ho, aby bylo všude rovnoměrně tlusté.
1. Plech vložíme do trouby na 10 minut.
1. Mezitím si vezmeme čistou utěrku a lehce ji posypeme moučkovým cukrem.
1. Upečené těsto vyklopíme na utěrku s cukrem. Sundáme opatrně pečící papír a roládu zarolujeme. Necháme ji úplně vychladnout.
1. Roládu naplníme dle chuti (viz Tipy) a uchováváme v lednici.
### Tipy
- Náplň může být různá a lze využít cokoli, co máme zrovna doma:
2023-08-17 08:50:43 +02:00
- Marmeláda (pokud spěcháme);
- Tvaroh, zakysaná smetana, cukr;
- Tvaroh, smetana ke šlehání ,cukr;
- Pomazákové máslo, smetana, cukr;
- Karamelové salko (1/2 plechovky), kousek rostlinného másla (rozpuštěného, aby se se salkem spojilo) zakysaná smetana.
- Do krému přisypat na kousky pokrájenou čokoládu nebo oříšky;
- Na náplň můžeme poskládat ovoce (maliny, borůvky, jahody, banány atp).