receptty.org/content/losos-teriyaki-se-zeleninou/index.md

45 lines
2.2 KiB
Markdown
Raw Permalink Normal View History

2023-08-10 14:21:51 +02:00
+++
title = "Losos teriyaki se zeleninou"
date = 2023-08-10
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "ryby", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "2"
time = "25"
+++
Ingredience ||
-|-
Losos filet | 250 g
Teriyaki omáčka | 4 lžíce
Brokolice | 120 g
Paprika, červená | 1 ks
Žampiony | 130 g
Česnek | 3 stroužky
Olej | 2 - 4 lžíce
Koření na čínu | 1 lžička
Květákokvá rýže | 200 g
Sezamová semínka | na ozdobu
1. Losoa očistíme, zbavíme kůže, omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější proužky. Dáme do misky, zalijeme 2 lžícemi teriyaki omáčky a zatím odložíme stranou.
1. Brokolici pokrájíme na menší růžičky.
1. Papriku vyčistíme a pokrájíme na tenké proužky.
1. Žampiony otřeme vlhkým papírovým ubrouskem a překrájíme na poloviny.
1. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
1. Do pánve nalijeme 2 lžíce oleje, rozpálíme a vsypeme brokolici, papriku a žampiony. Chvíli smažíme a mícháme, poté posypeme kořením na čínu a za chvíli přisypeme květákovou rýži a znovu promícháme. Pokud bude potřeba, přilijeme ještě olej.
1. Až budou žampiony zlatavé, tak přisypeme plátky česneku, zalijeme zbylými 2 lžícemi teriyaki omáčky a opět promícháme.
1. Zeleninu odhrneme do krajů a do pánve vyklopíme lososa z misky. Otáčíme, a až bude losos ze všech stran opečený, tak promícháme dohromady se zeleninou.
1. Ještě pár minutek zahříváme a případně dochutíme teriyaki omáčkou.
1. Podáváme posypané sezamovými semínky.
### Tipy
- Květáková rýže je z květáku, který je rozmixovaný na malé kousky. Dá se koupit i mražená, jen potom odvážíme o něco více, jelikož je v balíčku voda.
- Pokud nechceme květákovou rýži můžeme ji nahradit klasickou rýží, rýžovými nudlemi, nudlemi soba nebo jinými druhy. V tom případě je jen potřeba mít tuto přílohu uvařenou předem a do pánve ji stačí přidat jako poslední a jen zamíchat a zahřát se zbytkem pokrmu.
- Zeleninu můžeme obměňovat dle svých chutí a aktuálních možností kuchyně. Taktéž je možné dát zeleniny více. Vše záleží jen na kuchaři.