receptty.org/content/tvarohove-knedliky-s-jahodami/index.md

41 lines
2.5 KiB
Markdown

+++
title = "Tvarohové knedlíky s jahodami"
date = 2023-08-07
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "vegetarian"]
[extra]
portions = "2-3"
time = "60"
source = "JsemLowCarb.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Vejce | 1 ks
Vanilkový extrakt | pár kapek
Tvaroh z alobalu (měkký / jemný) | 1 ks
Březový cukr | 10 g
Mandlová mouka | 20 g
Kokosový mouka | 60 g
Psyllium | 10 g
Jahody | asi 400 g
Březový cukr na rozvar | 1 lžíce
Zakysaná smetana | na podávání
Hořká čokoláda, nastrouhaná | na ozdobu
1. Vejce prošleháme s vanilkovým extraktem.
1. Přidáme tvaroh, břežový cukr a promícháme.
1. Přisypeme mandlovou a kokosovou mouku, psyllium a pořádně promícháme. Až to nepůjde vařečkou, tak použijeme ruku a hneteme tak dlouho, dokud se nevytvoří kompaktní těsto.
1. Těsto dáme na 30 minut do lednice.
1. Mezitím si připravíme jahody - omyjeme, osušíme a odkrojíme šťopky. Asi polovinu můžeme nakrájet na menší kousky a dát do rendlíku. Zbytek zatím necháme a uvidíme, kolik jich budeme potřebovat na obalení v těstě.
1. Na plotnu postavíme hrnec se širokým dnem, nalijeme do něj asi 2 litry vody a mezitím přivedeme k varu.
1. Uleželé těsto si rozdělíme na 10-12 dílků. Každý dílek si vezmeme do ruky, vytvoříme z něj kuličku, trochu rozplácneme mezi dlaněmi a opatně jím obalíme jahodu. Položíme stranou na talíř a takto postupujeme s každým kouskem. Dobře to půjde pokud si během obalování budeme lehce vlhčit ruce vodou. Lépe i zahladíme praskliny na knedlíku. Pokud máte velké jehody nebo máte rádi větší knedlíky, bude jich samozřejmě méně. Mě to vyšlo asi na 11 knedlíků o průměru zhruba 5-7 cm.
1. Zbylé jahody pokrájíme na menší kousky, přidáme do rendlíku zasypeme březovým cukrem, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání přivedeme k varu. Pokud by se nám zdálo, že se začínají připalovat, podlijeme troškou vody. Ale jahody rychle pustí šťávu a stát by se to nemělo.
1. Knedlíky pomocí lžíce opatrně vložíme do vroucí vody a vaříme 7-8 minut. Poté, opět lžící, opatrně vyndaváme.
1. Změklé a jahody rozmixujeme a případně ještě chvíli povaříme (tady záleží na vás, jak moc tekutou omáčku chcete).
1. Na talíře rozdělíme vetšinu omáčky, rozdělíme i knedlíky, zbytkem omáčky každý knedlík trochu polijeme a posypeme trochou hořké nastrouhané čokolády (neo kakaem). Servírujeme s kopečkem zakysané smetany.