forked from em/receptty.org
40 lines
1.6 KiB
Markdown
40 lines
1.6 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Česnečka"
|
|
date = 2023-02-20
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["polévky"]
|
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "20"
|
|
source = "TopRecepty.cz"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Cibule | 1 ks
|
|
Brambory | 2-3 ks
|
|
Sůl |
|
|
Kmín |
|
|
Sádlo | 1 lžíce
|
|
Voda nebo vývar | 1000 ml
|
|
Vejce | 2 ks
|
|
Česnek | 5-10 stroužků
|
|
Majoránka | 1 velká špetka
|
|
Sýr, tučnější, nastrouhaný | k servírování
|
|
|
|
1. Cibuli oloupeme a pokrájíme najemno. Česnek oloupeme.
|
|
1. Brambory omyjeme a pokrájíme na menší kostičky.
|
|
1. Na sádle zesklovatíme cibuli.
|
|
1. Brambory vložíme do rendlíku zalijeme (vroucí) vodou, osolíme, okmínujeme a přivedeme k varu. Vaříme, dokud nejsou brambory poloměkké (nechceme je úplně uvařené).
|
|
1. Zesklovatělou cibulku zalijeme vodou / vývarem a přivedeme k varu.
|
|
1. Brambory slijeme a přendáme do polévky.
|
|
1. V misce nebo skleničce si rozšleháme vejce. Polévku zamícháme, aby udělela vír a vejce do ní pomalu vléváme. Takto vytvoříme vaječné nitě.
|
|
1. Ochutíme solí, pepřem (tím nemusíme šetřit), kmínem. Povaříme ještě minutku a vypneme.
|
|
1. Přidáme prolisovaný česnek. U jeho množství záleží na síle. Takže přidáváme dle naší chuti.
|
|
1. Nakonec přisypeme v dlaních promnutou majoránku, promícháme a necháme chvilku stát, aby se česnek v polévce uležel.
|
|
1. Podáváme s nastrouhaným sýrem, který dáváme na talíř a teprve poté ho zalijeme polévkou. Pokud bychom ho vsypali do polévky, udělá se nám na jejím dně rozteklý blob, který se nebude dobře servírovat. |