forked from em/receptty.org
1.8 KiB
1.8 KiB
+++ title = "Cibulový chléb" date = 2021-02-26 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["pečivo"] tagy = ["levné", "pečené", "snadné"]
[extra] portions = "1 bochník" time = "160" source = "MaminčinyRecepty.cz" +++
Ingredience na chléb | |
---|---|
Cibule | 2 ks |
Olej | 1,5 lžíce |
Hladká mouka | 400 g |
Kmín mletý | 1 lžička |
Sůl | 1 lžička |
Droždí sušené | 1 balíček |
Cukr | 1/2 lžičky |
Vlažná voda | 250 ml |
Mléko | 2 lžíce |
Na potírání | |
---|---|
Voda | 1/4 hrnku |
Ocet | 1/2 lžíce |
- Cibule oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
- Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm pokrájenou cibuli dozlatova.
- Dáme stranou vychladnout.
- Mezitím si v míse smícháme mouku, kmín a sůl. Uděláme v ní velký důlek.
- Do důlku nasypeme droždí a cukr. Zalijeme asi 1/3 vody.
- Takto necháme 10 minut stát, aby se probudilo droždí.
- Poté přilijeme zbytek vody (je možné, že budeme muset odměřit novou vlažnou vodu).
- Pořádně vše promícháme. Ze začátku bude těsto hodně lepivé, ale po chvíli by to mělo lepit jen trochu.
- Až bude těsto spojené, mísu přikryjeme a necháme asi hodinu kynout v teple.
- Připravíme si plech s pečícím papírem.
- Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, lehce prohněteme, vytvoříme bochník a přeneseme na připravený plech.
- Přikryjeme a necháme ještě 20 minut kynout.
- Rozehřejeme si troubu na 250°C.
- V misce si smícháme vodu s octem. Společně s mašlovačkou si misku připravíme k troubě.
- Vložíme do ní bochník a po 5 minutách troubu ztumíme na 180°C.
- Následně po každách 10 minutách chléb vyndáme a potřeme octovou vodou. Takto pečeme dohromady 40 minut (bude tedy 4x potřen).
- Chléb vyndáme z trouby, naposledy potřeme a necháme úplně vychladnout. Poté můžeme krájet.