forked from em/receptty.org
39 lines
1.4 KiB
Markdown
39 lines
1.4 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Pečené šťavnaté brambory"
|
|
date = 2021-02-26
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["přílohy"]
|
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "40"
|
|
source = "Pinterest"
|
|
+++
|
|
|
|
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Malé nové brambory | 900 g
|
|
Olivový olej | 3 lžíce
|
|
Zeleninový vývar | 1,5 hrnku
|
|
Citronová šťáva | 3 lžíce
|
|
Česnek | 3 stroužky
|
|
Sušené oregano | 1 lžíce
|
|
Sůl | 1/2 lžičky
|
|
Pepř | 1/2 lžičky
|
|
Petrželka | na posypání
|
|
|
|
1. Troubu předehřejeme na 190°C. Hlubší plech si vyložíme pečícím papírem.
|
|
1. Brambory neloupeme a tedy je stačí pouze umýt. Rozpůlíme je po delší straně.
|
|
1. Brambory přesypeme na plech, zalijeme olejem, posolíme a rukama promícháme, aby se všechny brambory obalily.
|
|
1. Poté je srovnáme do jedné vrstvy a rozpůlenou stranou dolů.
|
|
1. Vložíme do trouby a pečeme 15 minut.
|
|
1. Mezitím si připravíme zbytek: v misce smícháme zeleninový vývar s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem a oreganem.
|
|
1. Brambory vyndáme z trouby, podlijeme připraveným vývarem a vložíme do trouby na dalších 20-25 minut (nebo dokud se nevypaří tekutina a brambory nebudou měkké).
|
|
1. Plech vyndáme, brambory otočíme rozříznutou stranou nahoru a naposledy vložíme do trouby na 5-7 minut, aby se opekly i z této strany.
|
|
1. Na talíři můžeme posypat čerstvě nasekanou petrželkou. |