receptty.org/content/quinotto-se-zampiony-a-parmezanem/index.md

39 lines
1.6 KiB
Markdown

+++
title = "Quinotto se žampiony a parmezánem"
date = 2023-02-20
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů"
+++
Ingredience ||
-|-
Žampiony | 500 g
Quinoa, bílá | 150 g
Cibule | 1 ks
Tymián, čerstvý | 3-4 snítky
Víno bílé, suché | 150 ml
Zeleninový vývar, horký | 150 ml
Parmezán, strouhaný | 100 g
Sůl |
Pepř, čerstvě mletý |
1. Žampiony očistíme, uřízneme konce nožiček a nakrájíme. Pokud jsou větší, tak na silnější plátky, pokud menší, tak stačí přepůlit.
1. Cibuli nakrájíme nadrobno.
1. Quinou propereme v horké vodě a necháme okapat.
1. Tymián opláchneme a osušíme.
1. Do hrnce nalijeme víno a vývar, nasypeme quinou, parmezán, tymián a cibuli. Trošku osolíme a opepříme (pokud máme slanější vývar, tento krok můžeme vynechat). Zamícháme.
1. Na směs poklademe žampiony, zakryjeme hrnec poklicí a přivedeme k varu. Poté teplo snížíme a při střední teplotě vaříme asi 20 minut. Ideálně každých 5 minut promícháme.
1. Pokud na konci zbylo ještě trochu vývaru na dně hrnce, tak sporák vypneme a hrnec necháme jen zakrytý chvíli stát. Mezitím si můžeme připravit například oblohu.
### Tipy
- Pokud máme houby sušené, můžeme si zhruba 5 gramů předem namočit do horkého vývar, poté vyndat a nakrájet na menší kousky. V tuto chvíli můžeme snížit množství žampionů na 400 g.